Népszava: Fonyódi végrehajtó is van a letartóztatottak között

  • narancs.hu
  • 2021. december 15.

Belpol

Annak a hét végrehajtónak az egyike, akik az ügyészség szerint komoly összeget fizettek kinevezésükért.

Nyílt titok Fonyódon, hogy a helyi végrehajtói iroda ajtaján lógó „Az ügyfélfogadás határozatlan ideig technikai okok miatt szünetel” feliratú tábla csak szépítése a történteknek - számol be a Népszava arról, hogy információik szerint a helyi bírósági végrehajtó N. Gábor is érintett a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral (MBVK) kapcsolatos korrupciós botrányban. 

A lapnak megszólaló források ugyanis úgy tudják, hogy a „technikai szünet” oka az, hogy az érintett egyike annak a hét végrehajtónak, akik az ügyészség szerint komoly összeget fizettek kinevezésükért. „A Fonyódi Járásbíróság mellett működő önálló bírósági végrehajtó 2021. június 7. napján 42 677 000 forintot adott át összesen a Kar elnöke részére, mely összegekből dr. Völner Pál is részesült" - idézik az ügyészséget.

A lap azt írja, hogy a fonyódi önálló bírósági végrehajtói pályázati felhívás ,ég 2019. augusztus 30-án jelent meg az aznapi Hivatalos Értesítőben, N. Gábor kilenc  pedig társával együtt 2020. február 5-én vehette át kinevezését.

Emlékeztetnek: a 10 meghirdetett álláshelyre – két zalaegerszegi, egy-egy veszprémi, kisvárdai, hajdúszoboszlói, zirci, nyírbátori, keszthelyi, ceglédi és fonyódi – összesen 278-an pályáztak. Konkurenia tehát volt bőven, a nyertesek közül ketten, a fonyódi és a ceglédi kinevezett jelenleg letartóztatásban vár a sorsára.

A Népszava információi szerint a fonyódi jogász érintettségének jele az is, hogy végrehajtói cége, amely egyébként alig két héttel kinevezése előtt lett bejegyezve, űködésének első 11 hónapjában 107,99 millió forintos árbevételt ért el, melyből az adózott eredménye csupán 42,6 millió forint volt. A különbség épp megegyezik az idén júniusban kifizetett kenőpénz összegével - teszik hozzá.

A Népszava beszámol arról is, hogy a helyszínen jértukkor épp az N. Gábor helyettesítőjekként kijeklölt siófoki iroda vette át a helyet, miközben molnárkocsival hordták be az aktás dobozokat az új, első emeleti irodájukba. Nyilatkozni nem kívántak az ügyben, a siófoki iroda csupán annyit árult el, hogy  határozatlan időre kapták a megbízást a fonyódi helyettesítésre.

Egy helyi informátor a lapnak arra utalt, hogy "volt itt a városban néhány érdekes végrehajtás, amikor igencsak áron alul jutottak hozzá egyesek ingatlanokhoz".

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?