Pikó Andrásék első körben megnyerték a menzapert a Közbeszerzési Döntőbizottsággal szemben

Belpol

A Fővárosi Bíróság megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság döntését: a józsefvárosi önkormányzat jogosan bízott meg másik közétkeztetőt a Mészáros Lőrinc-közeli vállalkozót leváltva, a testület által emiatt kirótt 50 milliós bírságot felül kell vizsgálnia.

A józsefvárosi önkormányzat 2020 nyarán támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amelyben 20+30 millió forintos bírságot szabott ki, amiért májusban érvénytelennek nyilvánította a Klassz Menza Kft.-vel kötött szerződést és egy másik vállalkozást, az Eurest Kft.-t bízta meg az önkormányzati intézmények közétkeztetésével. A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntő Bizottsága (KDB) szerint jogszerűtlen volt a szerződés érvénytelenítése, az új szolgáltató kiválasztása, ezt a határozatát semmisítette meg a Fővárosi Bíróság, igazat adva Józsefvárosnak olyan lényegi kérdésekben, mint hogy a közétkeztetés biztosítása pandémiás időszakban különösen lényeges, fontos közérdeknek minősül.

A józsefvárosi önkormányzat eredetileg a Pensio Minőségi Étkeztetési Kft.-vel (PMK) 2,6 milliárd forintért 10 évre szerződött még Kocsis Máté polgármesteri korszakában 2015 augusztusban, csakhogy a 2019-es önkormányzati választás előtt, augusztusban szolgáltatási faladatait átruházta a Klassz Menza Kft.-re. Ennek a végrehajtását és következményeit találta az önkormányzat számára hátrányosnak, károsnak a 2019 októberben megválasztott Pikó András polgármester által elrendelt belső vizsgálat.

Mint egy éve megírtuk, Pikóék 2019 szeptemberétől tartják jogszerűtlennek a vállalkozó munkáját, mihelyst a Klassz Menza Kft. határozatlan időre kibővített megbízással folytathatta a 2015-ös szerződés teljesítését, ami eleve nem volt összhangban a közbeszerzési törvénnyel sem. Az ugyanis szolgáltatások esetén a négy évet meghaladó szerződéskötést indokolatlanul hosszúnak, versenyt korlátozó, monopolhelyzetet teremtő gyakorlatnak tartja, és ellentétes az uniós közbeszerzési joggal is. Miután a szerződését négy év után határozatlan idejűre változtatták, akár az idők végezetéig hordhatta volna az ételeket a józsefvárosi menzákra.

Az önkormányzati vizsgálat másik kifogása a szerződéshosszabbítás által előírt tálalókonyha felújítás volt, amelynek dokumentációja hiányos maradt. A PMK 70 millió forintért vállalta a gépészeti és infrastrukturális fejlesztést, a munkapadok, nyílászárók, ajtók, összefolyók, gépek és egyéb eszközök cseréjét, a helyiségek festését. Mivel a felújításokról nem sikerült értékelhető információt beszerezni, a 2019-es szerződéshosszabbítás e feltételét az önkormányzat nem tudta a továbbiakban tekintetbe venni.

A Klassz Menza 2020 januárban egy nagyobb lapáttal tett rá a kifogások halmára, újabb 8 százalékos díjemelést jelentett be, ami már nem az első eset volt. Ezzel összességében a szerződésben vállalt érték 50 százalékánál nagyobb mértékben drágítottak volna, amit a közbeszerzési törvény sem enged. Az ételeik minősége sem volt kifogástalan a megrendelő és a fogyasztók körében  - számos panasz érkezett szülőktől.

Pikó András polgármester a Klassz Menzával kötött szerződés május végi érvénytelennek minősítése után azonnal bejelentette, 2020 júniustól új közétkeztetési szolgáltatótól kapják az óvodák, az iskolák és a szociális étkeztetésben részesülők az ételt.

A Transparency International konferenciája Budapesten

 
 
Pikó András, a VIII. kerület polgármestere 
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A pandémiás helyzet és az önkormányzat közétkeztetési kötelezettsége miatt az átmeneti időszakra sürgősségi eljárással új szolgáltatót választottak, az Eurest Étteremüzemeltető Kft.-t, amely anyagilag lényegesen kedvezőbb ajánlatot tett le az asztalra. Nemcsak a Pensio/Klassz Menza által bejelentett díjemelésre nem került sor, de lehetőség nyílt a térítési díjak 10 százalékos csökkentésére, évi több százmillió forint megtakarításárára.

A történetből természetesen nem maradt ki Mészáros Lőrinc, akit a Pensio/Klassz Menza duóval a bedőlt veszprémi húsipari cége révén hoztak összefüggésbe. A kapcsolatot a Klassz Menza gazdája, a Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Kft. jelentette. Utóbbi cég 2014–2016 közötti tulajdonosa, Bihari Attila feleségének az érdekeltségében volt az a Benoit and Augusten Kft., amely 2016-ban a Bakony Hús Kft.-t megvásárolta Mészároséktól. A sajtóban megjelent az a feltételezés, hogy a veszteséges Bakony Hús új gazdáit a közétkeztetési piacon kompenzálják „Mészárosék”. Ez a projekt azonban, ha egyáltalán lett belőle valami, nem lehetett gyümölcsöző: 2019-ben már a Bakony Hús Kft. hűtőkocsijait hirdette a felszámoló, hogy az NHB Növekedési Hitel Bank követelésének is érvényt szerezzen.

A Klassz Menza kirúgását követően az önkormányzatot igen gyorsan megtalálta a KDB, amely júniusban nem külső bejelentés, hanem saját kezdeményezésére indított eljárást. Az Eurest Kft.-nek a hatóság szerint jogsértő kiválasztása miatt 30 millió, a Klassz Menza-szerződés érvénytelenné nyilvánítása 20 millió forinttal bírságolta Pikóékat. A KDB ennyire taksálta, hogy az önkormányzat sürgősségi eljárást választott, s mindössze egyetlen vállalkozástól kért be ajánlatot. A KDB szerint nem állt fent rendkívüli sürgősséget indokoló körülmény, amelyre tekintettel a nyílt, a meghívásos vagy a tárgyalásos eljárásra előírt határidők ne lettek volna tarthatók. Azt is kifogásolta, hogy a tárgyalásos eljárásra nem hívtak meg legalább három szereplőt.

A Fővárosi Bíróság ítéletében kimondta, nem megalapozott az önkormányzat megbírságolása, mivel annak értékelését, mérlegelését a KDB követhető módon nem jelenítette meg, ezért annak okszerűségét sem vizsgálhatta érdemben.

Az Euresttel kötött szerződés KDB általi megsemmisítését szintén hibás döntésnek tartotta, elfogadva egyben az önkormányzat a közétkeztetés kiemelkedően fontos közérdekű jellegére való hivatkozását. Az önkormányzat több oldalon át kifejtett indoklásával állította szembe a KDB kétsoros indokolását, ami lényegében nem tartalmazott érdemi érveket.

Mivel a Fővárosi Bíróság az önkormányzatnak okozott jogsérelmeket a perben orvosolni nem tudta, a KDB-nek a kerület Euresttel kötött szerződése semmisségének megállapítását, valamint a jogsértés miatt kiszabott bírságot megsemmisítette, és a KDB-t új eljárásra kötelezte.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.