Politikai hírek

  • 1999. december 9.

Belpol

Észak-Írország: béke
Miután az Ír Köztársaság megváltoztatta 1937-es alkotmányát, amely még a sziget egészére igényt tartott Észak-Írországban, közös katolikus-protestáns kormány vette át a vezetést Ulsterben. Peter Mandelson, az északír ügyek brit minisztere, valamint David Andrews ír külügyminiszter egy "össz-írországi miniszteri tanácsadó testület" létrehozásáról szóló egyezményt írt alá, amely más testületekkel együtt szavatolja a zavartalan együttműködést London és Dublin között. Többek között Bill Clinton amerikai elnök is beszédben méltatta a megállapodást. Az IRA és a brit koronához hű fegyveresek hozzákezdtek a fegyverek beszolgáltatásáról szóló tárgyalásokhoz Belfastban. Az évtizedekig tartó gerillaháborúban legalább 3600 ember veszítette életét.

Kormányátalakítás: Chikán, Hámori megy? A kormányhoz közel álló források is megerősítették, hogy távozik a kormányból Chikán Attila gazdasági és Hámori József kulturális miniszter. Lapinformációk szerint Somody Imre, a Pharmavit Rt. elnök-vezérigazgatója, a kormányfő egyik gazdasági tanácsadója (ezt vasárnap a Magyar Televíziónak adott interjújában még cáfolta a Miniszterelnöki Hivatalt felügyelő miniszter, Stumpf István) vagy Matolcsy György, a tavaly létrehozott Növekedéskutató Intézet igazgatója lehet a gazdasági miniszter. Hámori József utódja értesülések szerint Rockenbauer Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikáért felelős politikai államtitkára lesz. A korábbi találgatásokkal ellentétben valószínűleg mégsem távozik Pepó Pál környezetvédelmi, Gógl Árpád egészségügyi és Pintér Sándor belügyminiszter. (A koalíciós szerződés szerint a Fidesz által jelölt miniszterekről Orbán Viktor kormányfő, a kisgazda kormánytagokról Torgyán József FKGP-elnök dönthet.)

Csecsenföld: harc Groznijért Egy-három hónapon belül véget ér Oroszország csecsenföldi beavatkozása - jelentette ki Valerij Manyilov vezérezredes, az orosz vezérkari főnök első helyettese. Hangsúlyozta: nem a polgári lakosság elleni hadviselés a céljuk, hanem hogy megsemmisítsék a "terrorista bandákat". Manyilov hangsúlyozta, hogy Groznij városában legfeljebb néhány ezer civil lakos maradhatott, akiket most élő pajzsként használnak a csecsen fegyveresek. A tábornok szerint azért vonakodik Moszkva a helyszínre engedni a nemzetközi megfigyelőket, mert nem képesek garantálni a megfigyelők biztonságát. Csecsen források szerint megkezdődött az ütközet a köztársaság fővárosáért.

Vasutasok: sztrájk, sztrájkhangulat Másfél millió lejes karácsonyi prémiumot és a bérek 70 százalékkal történő megemelését követelik a romániai vasutas-szakszervezetek dolgozói, akik általános sztrájkot kezdtek. A román kormány 20 százalékos béremelést ígért. Sztrájkhangulat uralkodik a magyarországi vasutas-szakszervezetek között is: a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) sztrájkbizottságot alakított, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) is fontolgatja hasonló lépés megtételét. A VDSZSZ szerint elfogadhatatlan, hogy a 1,5 százalékos teljesítményjutalom kifizetését a menedzsment nem akarja teljesíteni, a MOSZ közleményében többek között visszautasítja a szociális és jóléti költségek csökkentését, az ezer kilométernyi mellékvonal felszámolását; a VSZ eredménytelennek minősítette a MÁV Rt.-vel folytatott bértárgyalást.

Duna TV-MTV: összevonás? A Duna TV kuratóriumának elnöksége élesen tiltakozott azután, hogy a Magyar Hírlap közölte: hétmillió forintért Szabó László Zsolt, a Magyar Televízió (MTV) elnöke megbízta a kolozsvári székhelyű Civitas Alapítványt, hogy tanulmányt dolgozzon ki "A Duna Televízió Rt. integrálásának lehetőségei a Magyar Televízió Rt.-be" címmel. Az alapítvány - mint képviselője nyilatkozta - önkormányzati képviselők képzésével foglalkozik, csak a technikai hátteret biztosították, illetve szakértőket kerestek meg az elemzés kidolgozására. A Duna Televízió kuratóriumi elnökségének közleménye szerint a Szabó László Zsolt által aláírt szerződés a médiatörvényt sérti; a két közszolgálati televízió összevonásához egyébként a médiatörvényt módosítani kellene. A Civitas később teljesen elállt a tanulmány elkészítésétől.

AIDS: világnap A HIV-fertőzöttek száma leggyorsabban Közép- és Dél-Afrikában növekszik; a korábbiaktól eltérően heteroszexuális kapcsolat révén. A közös tűhasználat miatt a kábítószert használók között a volt Szovjetunió egyes körzeteiben és a Karib-tenger vidékén növekedett legnagyobb mértékben a megbetegedések száma. Pontosan nem tudható, hány AIDS-szel fertőzött él ma a világon, mert a betegség már olyan fejlődő országokban is pusztít, ahol nincs egészségügyi ellenőrzés, és a betegek nem fordulnak orvoshoz - derül ki az ENSZ AIDS leküzdésére létrehozott szervezete, az UNAIDS jelentéséből. Magyarországon jelenleg 334 AIDS-beteget tartanak nyilván; hazánk továbbra is a kevéssé fertőzött területek közé tartozik.

Morze

A Norvég Királyság is vízum kiváltására kötelezi a Norvégiába utazó szlovák állampolgárokat. A Szlovákiát elhagyó romák beáramlásának megakadályozására a múlt héten Dánia rendelt el ugyanilyen intézkedést Szlovákia ellen; rövid idő alatt közel 800 roma nemzetiségű szlovák állampolgár folyamodott politikai menedékjogért a Dán Királyságban. A számos szlovákiai roma szervezet egyikének vezetője szerint újabban Ausztráliát és Új-Zélandot célozzák meg a kivándorlók.

Kémkedés vádjával letartóztatták Moszkvában az amerikai nagykövetség másodtitkárát. Ezt megelőzően az Egyesült Államok haditengerészetének egyik altisztje ellen emeltek vádat, mert feltételezik, hogy hadititkokat adott át Oroszországnak. Illetékesek szerint nincs összefüggés a két ügy között.

A kormány csak a legszükségesebb mértékű állami beruházást támogatja a budapesti Erzsébet téren - jelentette be a kormányszóvivő. A kabinet a tárgyalások további folytatására hatalmazta fel a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát. A kormány nem támogatja a millenniumi emlékmű kialakítását és a buszpályaudvar áthelyezését sem.

A költségvetés mintegy kétmilliárd forinttal támogatja a Magyar Televízió ezerfős létszámleépítését, miután megállapodott az elbocsátott mintegy ezer tévés végkielégítését finanszírozó költségvetési támogatásról a Pénzügyminisztérium és az MTV. Az elbocsátások még az előtt kezdődtek meg, hogy a végkielégítések összege a televízió rendelkezésére állt volna.

Pótnyomozást rendelt el a Fővárosi Főügyészség Juszt László államtitok-sértési ügyében. A Magyar Hírlap értesülése szerint sem a nyomozóhatóság, sem az ügyészség nem lát alapot a büntetőeljárás megszüntetésére, még azok után sem, hogy megkapták Majtényi László ajánlását, mely szerint nem volt érvényes minősítésük az iratoknak.

13 milliárd forintot fordít a kormány az országimázs formálására. "Az országnak nem együttérzésre, hanem partnerségre van szüksége" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz nemzetképről szóló konferenciáján. A tanácskozásra ellenzéki pártok képviselőit nem hívták meg.

Figyelmébe ajánljuk