Rákay Philip földjénél akciózott a DK

  • narancs.hu
  • 2023. április 5.

Belpol

Az állítólagos akkumulátorbontó ellen tiltakozott az alpolgármester és az árnyékkormánybiztos.

Flashmobot és sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció (DK) a rácalmási akkumulátorbontó üzem építése ellen tiltakozva.

A párt közleménye szerint a gyár Rákay Philip telkén épülne – erről már Szabó Tímea (Párbeszéd) is beszélt –, ezt a hírt legalábbis a helyiek kész tényként kezelik. „A hírek szerint több tízezer dunaújvárosi és rácalmási polgár környezetében fognak feldolgozni és tárolni több ezer tonna, súlyosan mérgező anyagot, köztük nehézfémeket, savakat és más hulladékokat” – állítja a DK.

Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi ügyekért felelős árnyékkormánybiztos és Szabó Zsolt, Dunaújváros DK-s alpolgármestere ezért "Nem kell akkumulátor hulladék Rácalmásra!""Elég volt az akkumulátorgyárakból!" és "Rákay Philip, nem loptál még eleget?"  feliratú táblákat állított fel a területen.

Szabó Zsolt bejelentette azt is, hogy egyéni képviselői indítványt benyújt Dunaújváros képviselő-testületének, felszólítva Rácalmást, hogy bármilyen akkumulátoripari beruházás előtt egyeztessen Dunaújváros önkormányzatával, ugyanis Rákay Philip akkumulátorüzeme a dunaújvárosiak vízbázisát, levegőjét és ingatlanjait is veszélyeztetheti. Az indítvány szerint Dunaújvárosnak élnie kell minden jogi, illetve véleményezési lehetőségével, hogy ne jöhessenek létre akkumulátorüzemek a város határában.

Kocsis-Cake Olivio szerint le kell állítani Magyarország minden településén az összes akkumulátoripari beruházás előkészítését, meg kell kérdezni a helyi embereket a tervezett akkumulátorüzemekről, és közölni kell velük minden környezetvédelmi és egészségügyi kockázatot. Olyan szabályrendszert kell kidolgozni, hogy a hatóságok mérlegelés nélkül védhessék a környezetet az akkumulátorlobbival szemben. 

 
Kocsis-Cake Olivio és Szabó Zsolt akciója.
Forrás: DK

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk