Képviselők, rendőrök dulakodtak a Karmelitánál

  • narancs.hu
  • 2023. április 5.

Belpol

Hadházy Ákos megsérült.

Harmadszor bontották el szerda reggel a Momentum politikusai Hadházy Ákos független képviselővel közösen a Karmelita kolostornál lévő kordont.

A mobil kerítés hivatalosan egy építési területet határol, de arra is alkalmas, hogy az újságírókat, a nyilvánosságot távol tartsa Orbán Viktor miniszterelnök irodájától.

A szerda reggel kezdődött akció fél 9-kor azzal folytatódott, hogy a rendőrök igazoltatták a bontásban részt vett és még jelenlévő országgyűlési képviselőket, az újságíróktól is igazolványt kértek. A momentumosok feltételezik, szabálysértési eljárás indul ellenük – ha így lesz, lemondanak mentelmi jogukról.

A Telex beszámolója szerint amikor Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter kocsijával be akart állni az épület elé, momentumos politikusok leültek az útjába, akadályozva az autó mozgását. A rendőrök többször is felszólították őket, hogy ezt ne tegyék, aztán felemelték a momentumosokat a földről.

A rendőrök tíz óra után sorfalat alkottak a Karmelitánál, és elkezdődött a kordon visszaépítése. Az ellenzéki képviselők és a rendőrök dulakodtak egymással, Hadházy Ákos képviselő arca közben megsérült és vérzett.

Az ellenzéki politikus erről ezt írta:

A történtekről Orbán Balázs államtitkár is posztolt a Facebookon:

A Telex emlékeztet, Hadházy és a momentumosok először március 14-én, majd 29-én bontották el a 2021 novembere óta ott lévő kordont, közben molinón többek közt sajtószabadságot, jogegyenlőséget követeltek, a szervezett korrupció felszámolását. A bontás után a kordont mindig újraépítették. Az eset miatt a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés miatt indított eljárást.

A kordonbontás azért is szimbolikus tett, mert 2007. február 2-án az akkor ellenzékben politizáló Orbán Viktor és a Fidesz-frakció polgári engedetlenséget hirdetve lebontotta a Parlament elé, a Kossuth térre felállított kordonokat, tiltakozva a gyülekezési szabadság megsértése ellen. Tíz évvel később meg ez történt.

 A reggeli események összefoglalója:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk