Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté lett az LMP új vezetője

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 30.

Belpol

Megbízatásuk két évre szól.

Az LMP eddigi titkárát, Kanász-Nagy Mátét, valamint az eddig is társelnöki posztot betöltő Schmuck Erzsébetet választotta meg vasárnap az LMP tisztújító kongresszusa a párt következő vezetőinek. Megbízatásuk két évre szól.

Az országos elnökség titkára Ungár Péter országgyűlési képviselő a következő két évben.

Az elnökség tagja lett még Keresztes László Lóránt országgyűlési frakcióvezető, korábbi társelnök, Lengyel Szilvia volt országgyűlési képviselő, az LMP pártalapítványának társelnöke, Tetlák Örs, Érd alpolgármester és Hanák Gábor, aki eddig is tagja volt az elnökségnek.

Schmuck Erzsébet elmondta, a következő két év legfontosabb célja az Orbán-kormány leváltása és olyan ellenzéki együttműködés kialakítása, amely koalícióképes kormány felállításához vezet. Hozzátette, emellett olyan kormányprogramot kell elfogadni, amely magában foglalja a zöld értékeket és prioritásként kezeli a klímaváltozás megfékezését.

A társelnök azt is kiemelte, hogy a következő választáson a kormánypárt jelöltjeivel szemben egyetlen ellenzéki kihívónak kell állnia.

Kanász-Nagy Máté azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány leváltása csak kellően vonzó programmal, vízióval lehetséges, amely alternatívaként szolgálhat a nemzeti együttműködés rendszerével szemben. Az LMP ezért akkor érdekelt az ellenzéki együttműködésben, ha el tudja fogadtatni zöldprogramját.

Hozzátette, feladatának érzi a húszas, harmincas korosztály megszólítását is, hiszen 33 évesként maga is érzi a fiatal felnőttek problémáit. Az újpesti önkormányzat népjólétért felelős alpolgármestereként Kanász-Nagy Máté arról is beszámolt, eddig is ért el eredményeket, de a jövőben is a szociális rendszer megerősítésén kíván dolgozni.

Ungár Péter azt mondta, pártja a klímakatasztrófa és a társadalmi válság megoldását egyaránt fontosnak tartja. Távlatos gondolkodást, és "az árok két oldalán lévő csatározás" meghaladását hangsúlyozta, valamint azon rendszerváltáskor szerzett sebek meghaladását, amelyeket eddig nem tudott meghaladni az ország.

Figyelmébe ajánljuk

Bolond hangszer

Nyilvánvalóan Glenn Gould „bűne”, hogy a zongoristák felesküdtek a dünnyögésre meg a dúdolásra. Gould ugyanis elsőként, majd’ hetven évvel ezelőtt sikerlistás lemezt csinált a Goldberg-változatokból.

Szuperwumen és Wándörmen

A színház jövőjéről humoros vagy éppen keserű utópiákat is közlő, Két ország – két színházi kultúra? című tanulmánykötet egyik írásában (Kovács Bálint jegyzi) egy kőszínházi kolléga így szól a szabadúszóhoz: „Ti, függetlenek, kétszáz éve is azt mondtátok, hogy a szakadék szélén vagytok, aztán valahogy még mindig játszogattok itt-ott. (…) úgy látom, nagyon, nagyon tágas hely az a szakadék széle.”

Mint a vízipisztoly

Az elején szeretni is lehet ezt a történetet, például az esszészerű, érzelmes előhangért: így célozta meg az egyszeri vadászember Hitlert – már a ravaszon volt az ujja –, és aztán ezért nem lőtte le.