Közzétették a határzár részletes szabályait: a napi ingázók 30 kilométeres sávban közlekedhetnek, a sportolók kiváltságokat kapnak

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 30.

Belpol

Van, akinek egyszerűbb lesz belépni az országba, és könnyebben szabadulhat a hatósági házi karanténból.

Megjelentek a Magyar Közlönyben vasárnap délután a járványügyi határellenőrzés szigorításáról szóló, kedden életbe lépő rendeletek.

Mint ismert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány szeptember 1-től ismét lezárja a beutazók elől a magyar államhatárt. Mindezt azzal magyarázzák, hogy a vírusfertőzések számának megugrása ily módon kerülhető el.

A frissen közölt rendeletek szerint nem magyar állampolgár nem léphet be a szeptember 1-től az országba, kivéve, ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van (ez esetben a családtagok is beléphetnek), ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatáson lévő személy, vagy igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapta a Covid-19 betegséget.

A magyar állampolgárok, vagy azok külföldi családtagjai kötelező egészségügyi vizsgálaton eshetnek át hazatéréskor, és ha fertőzésgyanúsak, akkor házi vagy kórházi karanténba kerülnek, de amennyiben nem fertőzésgyanúsak, akkor is 14 napra otthoni karanténba kell vonulniuk, csak ezután öt napon belül lehetőségük van arra, hogy két, 48 óra különbséggel végzett negatív teszttel ez alól felmentést kapjanak. Ezt tehát a hatóság itthon engedélyezheti, azonban ahogy korábban Gulyás Gergely miniszter fogalmazott: külföldről hozott tesztet nem fogadnak el. (Ellentétben például a sportversenyre érkező sportolóról van szó, rájuk külön szabályok vonatkoznak – lásd. lentebb)

Külföldi állampolgár eszerint csak úgy nem léphet be elvileg az országba. A rendőrség csak azoknak adhat felmentést a belépési tilalom alól, akiknek magyarországi hatósági eljáráshoz szükséges a személyes jelenléte (például itt folyik perük), ha olyan üzleti tevékenységet végeznek, amelyhez kormányzati szerv igazolásával rendelkeznek, ha Magyarországon diákok, ha olyan fuvarozók, akiknek a munkavégzés helyét kell megközelíteniük, vagy ha családi eseményen kell résztvenniük (például lagzi, keresztelő, temetés). Továbbá az a külföldi személy is beléphet, aki hozzátartozója ápolása miatt jönne, vagy sport-, kulturális és egyházi rendezvényen venne részt, vagy egyéb méltányolható oka van az itt tartózkodásra.

Az erről szóló kérvényt a nem magyar állampolgároknak előre kell beadniuk elektronikusan angolul, vagy jogi képviselő útján. Az így belépési engedélyt kapók ugyanolyan procedúrán esnek át, mint a magyar állampolgárok, tehát egészségügyi vizsgálaton. A különbség az, hogy fertőzésgyanú esetén nem léphetnek az országba, ha viszont nem merül fel a gyanú, akkor karanténba kell vonulniuk, amely csak a fent ismertetett módon, két teszttel váltható ki.

Katonai konvojok is közlekedhetnek Magyarországra.

Ami fontosabb, az ingázókra is külön szabályok vonatkoznak: a külügyminiszter által meghatározott szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de a 30 kilométeres sávot nem hagyhatják el. Ugyanígy a magyar államhatártól legfeljebb 30 kilométerre, itthon élő magyarok szabadon visszatérhetnek külföldről, amennyiben 24 órán belül mentek ki, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyják el.

Azok a külföldi sportolók, akik hazai sportrendezvényre jönnek, akkor léphetnek be, ha az azt megelőző 5 napból két, legfeljebb 48 óra eltéréssel készült negatív tesztet magyarul vagy angolul be tudnak mutatni. Ám a rendelet szerint mindemellett az UEFA protokolljára való tekintettel az is működik, ha valaki csak egy darab, legfeljebb 3 napos negatív teszttel érkezik. (Ez esetben vélhetően a nemzetközi kupaszereplő focistákról van szó.)

A külföldről visszatérő magyar sportolóknak két teszt kell, hogy kikerüljenek a karanténból, ezek között 24 órának kell eltelnie, de ezen sportolók a hatósági házi karantén alatt is a lakhelyük és a sporttevékenység helye között "a sportszervezet által biztosított formában közlekedhetnek".

Rendelet írja elő, hogy a kontaktszemélyek, akik számára karantént írt elő a hatóság, 48 óra különbséggel kiállított két negatív teszttel mentesülhetnek az alól. Míg az első vizsgálatot legalább négy nappal a fertőzött személlyel történt kontaktus után kezdhetik meg.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.