Szentkirályi Alexandra úgy emeli a terézvárosi "népszavazás" tétjét, hogy senki sem kérte rá

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 14.

Belpol

Országos érvényűvé tenné egy helyi "ügydöntő szavazás" eredményét.

Hogyan vágjunk alá egy helyi népszavazásnak, hogy az teljesen célt tévesszen? Erre mutat példát a Fidesz bukott főpolgármesterjelöltje, Szentkirályi Alexandra, aki az Airbnb betiltásáról szóló terézvárosi ún. ügydöntő szavazás eredményétől tenné függővé országosan is az Airbnb-k jövőjét.

Szentkirályi Alexandra úgy hiteltelenítené a népszavazás intézményét, hogy azt mondja, bármilyen döntés is születik a VI. kerületben vasárnap estig tartó helyi népszavazáson, azt fogja javasolni a kormánynak, hogy Budapesten és akár országosan is annak megfelelő szabályozást hozzanak. „A helyi népszavazáson mindenki elmondhatja a véleményét, és nekünk, politikusoknak az a feladatunk, hogy ezt a véleményt tudomásul vegyük és képviseljük” – jelentette ki Szentkirályi, valahogy elfeledve azt, hogy a közbeszédben a terézvárosi szavazást gyakran, népszavazásnak nevezik, az valójában nem az, és jogilag semmi kötőereje nincs.

Ám még ha így lenne is, Szentkirályi javaslata azt jelentené, hogy a terézvárosiak döntenek arról, lehessen-e Airbnb-n keresztül lakást kiadni Pécsen, Miskolcon vagy Győrben. Hogy ennek semmi értelme? Igen, de politikailag Szentkirályi Alexandrának sincsen sok értelme.

Az Airbnb-k terézvárosi sorssáról Soproni Tamás, a kerület ellenzéki polgármestere írt ki helyi szavazást, és azt ígéri, az eredménytől függően terjeszti a kérdést a kerületi közgyűlés elé.

Való igaz, hogy a terézvárosi szavazás megindíthatja az arról való párbeszédet, hogy lehessen-e „Airbnb-zni”. Ahogy Soproni Tamás polgármester mondta: „beszéltem Pikó András kollégámmal és Baranyi Krisztával is. Mindenki nagyon kíváncsian várja, hogy mi lesz az eredmény. A VII. kerületben nagyon súlyos problémák vannak, súlyosabbak, mint nálunk, hiszen ott van az igazi bulinegyed, az Instant, a Fogas komplexum több ezer embert képes befogadni.”

De arra senki nem gondolt, hogy a terézvárosi eredménynek máshol is érvényesnek kellene lenni. Könnyű így arra következtetni, hogy Szentkirályi Alexandra javaslata a terézvárosi kísérlet lejáratására szolgál.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk