Szlávy Bulcsú élete és halála: Garázsmenet

  • 2004. február 5.

Belpol

A Magyar Narancs 1996-os karácsonyi számában három közismert üzletember mosolyog az olvasókra: Tasnádi Péter, Szlávy Bulcsú és Som Lajos. Az "északi Balaton-part királyá"-nak nevezett Szlávy születésnapját és első könyvének bemutatóját egy, az Oktogonhoz közel eső spanyol étteremben ünnepelték. A vendégek között volt az Aranykéz utcában - ártatlan emberekkel együtt - fölrobbantott Boros Tamás, valamint a sztárügyvédek doyenje, Bárándy György.

A Magyar Narancs 1996-os karácsonyi számában három közismert üzletember mosolyog az olvasókra: Tasnádi Péter, Szlávy Bulcsú és Som Lajos. Az "északi Balaton-part királyá"-nak nevezett Szlávy születésnapját és első könyvének bemutatóját egy, az Oktogonhoz közel eső spanyol étteremben ünnepelték. A vendégek között volt az Aranykéz utcában - ártatlan emberekkel együtt - fölrobbantott Boros Tamás, valamint a sztárügyvédek doyenje, Bárándy György.

A neves ügyvéd az egyetlen a felsoroltak közül, aki ma is kitűnő egészségnek örvend. Tasnádi börtönben, Som alkoholista, január közepén pedig a hat és fél éve nyomtalanul eltűnt Szlávy Bulcsú holttestét ásta elő - "rendőri rávezetéssel" - egy másik "üzletember", W. László barátnője garázsából. A kilencvenes évek szervezett magyar alvilága vezéralakjainak kikiáltott figurák a rendőrség - olykor aktív - statisztálása mellett sorra felrobbantották, agyonlőtték, bebetonozták egymást. Úgy tűnik, az idő és az alvilág a bűnüldözőknek dolgozik.

H

A rendőrség győzelemként ünnepli Szlávy tetemének hat és fél év utáni előbányászását, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) "döglött ügyek" osztályának vezetője, Kovács Lajos ezredes megelégedettségében azt nyilatkozta, hogy "a hasonló ügyek felderítésére Magyarországon soha nem alkalmazott trükkel sikerült elérni, hogy a gyanúsított maga vezessen el bennünket arra a helyre, ahol elrejtette a holttestet".

Informátorunk csak mosolyog ezen, és azt mondja: "a nálunk még soha nem alkalmazott trükköt" nap mint nap gyakorolják ügyészi-bírói felhatalmazással a nyomozó szervek, és telefonlehallgatásnak, figyelésnek hívják - vagyis titkosszolgálati eszközöket vetettek be.

Ám hogy erre miért csak most, hat és fél év elteltével került sor, egyelőre nincs válasz. W. László már közvetlenül Szlávy eltűnése után a rendőrség látókörébe került. Vagy a gyanúsított konspirált kiválóan, vagy a rendőrök végeztek hanyag munkát, a tettes pedig mostanáig biztonságban érezhette magát; mi-vel hat és fél évvel ez-előtt gyilkosságra utaló körülmény nem me-rült fel, ad acta tették az eltűnési ügyet, ami kissé ellentmondásos. Kovács ezredes szerint ugyanis Szlávy mobiltelefonjának forgalmi adatai vezették el a nyomozókat W. László budaörsi irodájához, ahová tihanyi támaszpontjáról autózott Szlávy a kettőjük közötti üzleti vitát és egy nőügyet tisztázandó. (W. László és barátnője ugyanis följelentették a "Balaton királyát" azzal, hogy megerőszakolta a nőt.) Arra sincs válasz, hogy eközben hol voltak Szlávy testőrei, akik mindenhova árnyékként követték főnöküket - pedig az elmúlt években megkérdezhették volna tőlük, hiszen egyikük börtönben ül, és állítólag a másik is Magyarországon tartózkodik.

H

Az 1970-es években fotóriporterként induló Szlávy Bulcsú a nyolcvanas évek elején nyitotta első éttermét Budapesten, az Akácfa és a Wesselényi utca sarkán; ezt követte a Madách téri egykori tejbár (ma söröző), az Ízes-sarok. Az elkövetkező években többek között az Expo, a Paradiso, a Margit híd, a Magnezit, a székesfehérvári Let's Go, az ajkai California, a tihanyi Hollywood és Paradiso, valamint a füredi Panoráma diszkókban voltak érdekeltségei. A cégbejegyzés szerint ingatlanközvetítéssel, befektetéssel foglalkozó Stargate Bt. mellett - amelynek testőrökkel őrzött irodája a Petőfi Sándor utcában volt - tulajdonostárs volt a Wien-Santa Cruz De Tenerife székhelyű Bultraub GmbH-nak.

Szlávy politikai ambíciókat is dédelgetett. Büszkén mutogatta azt a fotót, amelyenmint az 1993-ban alakult magyar Republikánus Párt alelnöke együtt feszít Ronald Reagannel. A párt programjában szerepelt, hogy vámszabadterületté tennék egész Magyarországot, a Margitszigeten pedig felépítenék Las Vegas kicsinyített mását. Alighanem a Republikánus Párttal kapcsolatban - a párt nevét nem említve - jegyezte meg olajbizottsági meghallgatásán Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitány, hogy a honi szervezett alvilág vezéralakjai 1994-ben 300 millió forintot különítettek el pártalapításra, és ha a rendőrségnek nem sikerül megakadályoznia, a "maffiózók pártja" valószínűleg indult volna a választásokon.

Abban az évben Szlávy már Spanyolországban tartózkodott, miközben itthon súlyos testi sértéssel (a füredi mólón megveretett egy bártulajdonos asszonyt) és védelmi zsarolással (egy vállalkozótól bevétele 30-40 százalékát követelte, hogy "sem őt, sem üzletét ne érjék nap mint nap mindenféle kellemetlenségek") gyanúsították. A rendőrség szerint a körözés elől menekült oda, ugyanis a súlyos testi sértés és zsarolás mellett egy közel ötmilliós hitelezési csalás miatt is feljelentést tettek ellene.

Spanyolországban Szlávyt elfogta az Interpol. Másfél évet különböző börtönökben töltött, majd 1996-ban Magyarországra hozták. Miután szembesítették a megzsarolt vállalkozóval, Balatonfűzfőn ismeretlenek tojásgránátot dobtak a feljelentő Emmanuella nevű toplessbárjára.

Szlávy 1996 decemberében, könyvének kiadója és barátja, Som Lajos közbenjárására a Petőfi Sándor utcai irodában interjút adott lapunknak (lásd: "Én vámszabadterületté tenném egész Magyarországot", Magyar Narancs, 1996. december 19.). Akkor kategorikusan tagadta, hogy védelmi pénzt szedett, és hogy emberei megfenyegették vagy bántalmazták volna azokat a bár- és diszkótulajdonosokat, akik nem hajlottak a szép szóra. "Védelmi pénzt életemben nem szedtem, és nem is fogok. Védelmet adtam az embereknek, de a kettő nem ugyanaz. Nem szívességből tettem, hanem üzletből. Ha odajön hozzám valaki azzal, hogy mindennap balhé van az üzletében, akkor adtam kölcsön neki portásokat, kidobókat, pultosokat. Fizette őket, és tudta, ha bármi probléma van, adok még húszat. Én sohasem ajánlkoztam, engem megkerestek, mert látták, hogy a Panorámában soha sincs balhé."

"Azt állították róla az Interpol- körözésben, hogy megszökött, pedig ők adtak neki útlevelet..." - jelentette ki azon a könyvbemutatón Bárándy György. "A jogi dolgokat Gyuri bácsi el fogja rendezni" - nyugtatta meg az érte aggódókat Szlávy, aki akkor azt is elmondta, hogy további két regényt tervez, mivel öt nap alatt képes megírni egy könyvet.

Szlávy Bulcsút a bíróság 1997 tavaszán jogerősen csupán pénzbüntetésre ítélte: 52 500 forintot kellett fizetnie a füredi mólón történt verekedés miatt. Néhány hónappal az ítélethirdetés után Szlávynak nyoma veszett.

H

"A gyilkossággal és garázsba betonozásával gyanúsított W. Lászlót kihallgatói alaposan megszorongatták, és elhitették vele, tudják, hol van az áldozat elásva. Erre ő bemajrézott, másodmagával odahajtott, és föltörte a betont barátnője garázsában. A rendőrök persze végig rajta voltak, s csak azután lepték meg, hogy befejezte a föltárást" - meséli informátorunk.

W. László ügyvédje, Búza János szerint azonban valaki vagy valakik, akik tudtak arról, hogy W. László összeütközésbe került Szlávyval, helyezték el a holttestet a barátnő garázsa elé, számolva azzal, hogy a rendőrség szerelemféltésből vagy hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságra gyanakszik majd, védence pedig a következményektől való félelmében betonozta be Szlávyt a garázs szerelőaknájába. Amikor a rendőrség a gyilkossággal összefüggésben W. barátnőjét is kihallgatta, a férfi megijedt, feltörte a szerelőaknát, hogy elszállítsa onnan Szlávy földi maradványait, amelyek DNS-vizsgálat nélkül is azonosítható állapotban kerültek elő. A kétségbeesés szülte bebetonozás és a kiásás között hat és fél év telt el.

Forrásunk szerint bármennyire kiagyaltnak tűnik is W. László "meséje", elvileg lehet realitása. Szlávyugyanis "útban lehetett", s bár - ahogy ő mondta, "józan megfontolásból és nem félelemből" - kimaradt az olajbizniszből, sokan nem tartották véletlennek, hogy eltűnése után birodalma Boros Tamásé lett. Arra viszont, hogy Boros vagy más adott volna parancsot Szlávy Bulcsú likvidálására, nincs bizonyíték.

Tódor János

Figyelmébe ajánljuk