Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 6. szám, (2004-02-05) (2004-02-05)

Egotrip

Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár? (Az intelligencia öröklődése)

Mennyire öröklött az intelligencia, illetve mennyire a környezet határozza meg? E kérdés körül rendszeresen fellángol a vita, körülbelül tíz-tizenöt évenként, lassan száz éve. Mintha a politikát látnánk, annak normálisabb országokban szokásos változatát: egy évig hevesen zajlik a vita, azután egy darabig a kérdés többé-kevésbé lekerül a napirendről. Az intelligenciavitában éppen egy ilyen ciklus közepetájt vagyunk: az utolsó heves vitaidőszak nagyjából öt-hat éve zajlott le.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Farsangi panoráma)

Hull a hó és hózi' / Micimackó kvázi - énekeltem magamban az utcán, mely, ahogy láttam, vörös esőköpennyel borított alkonyati maszlag. A kirakatok zsúfolásig telve kirakatrendezőkkel, némelyiknek műanyagból van a keze. A díjnyertes kirakat mégis ez: kortárs magyar szerzők összetört tükörben.

Publicisztika

Publicisztika

Antal László: Az ingatag gazdaság

Mindig rosszat jelent, ha a szakemberek szűk körén túl a közvéleménynek is állandó beszédtémájává válik a gazdaság állapota. (Az értelmiség, különösen itt, Kelet-Európában, szívesebben vitatkozik a társadalompolitika, a nagypolitika, a kultúra kérdéseiről.) Most sincs ez másképp. 2000 nyarán még a magyar csoda, "az egyensúly is, növekedés is" önbizalmat növelő szlogenjét hangoztatta számos politikus, s azt, hogy nyugodtan sutba dobhatjuk a feleslegesen aggodalmaskodó, elavult közgazdasági tankönyveket. Ma viszont mintha a "sem egyensúly, sem növekedés" hangulata lenne jellemző.

Publicisztika

Önök kérték

n Hetek óta mást se hallani: az adófizetők ismét elkölthetnek úgy hetven-százmilliárd forintot egy közérzetjavító projektre, pontosabban egy tíz év alatt szorgos munkával elkefélt beruházás többé-kevésbé fogyasztóbarát átalakítására: kedd délben úgy áll a dolog, hogy - a Levélkézbesítő Állami Vállalattal vívott öldöklő küzdelemben felülkerekedő - Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. kisebbségi részesedést szerez az Alföld Koncessziós Autópálya Rt.-ben (AKA).

Publicisztika

Most jöttek a fajvédőről

A múlt héten, Nagykőrösön tartott önálló estjén Lovas azt találta mondani, hogy "nagyon szívesen kilyukasztaná az ő bőrüket", csak hát a fegyverek nem az ő (ti. a Lovasok) kezében vannak, és forradalmat sem lehet csinálni a csekély érdeklődés miatt. (Nem önálló volt egyébként, a bolond a hóna alá csapta a Jobbik egyik vezetőjét is, azt a fiatalembert, akit - annak balszerencséjére - pót-Orbánnak, csere-Orbánnak, sőt az igazi Orbánnak szemelt ki.) A korai Seselj vajda stand-up comedy-jeit idéző jelenet (bár tény, hogy Lovas revolverrel nem hadonászott) kontextusát az elkövetők vitatják (ők csak csillapítottak), annyi mindenesetre tény, hogy Lovast ezek után lapátra tették a Vasárnapi újságnál.

Belpol

Belpol

"Vagyunk annyira normális ország" (Kerekes Zsuzsa, az Adatvédelmi Biztos Irodájának főosztályvezetője)

Mindig gyanakvásra ad okot, ha az állami szervek - államtitkot emlegetve - távol tartják a nyilvánosságot bizonyos információktól. A lapzártánk idején elsőfokú ítéletére váró volt rendőrtiszt ügyét például 85 évre titkosították - nemigen tudni, miért. Kerekes Zsuzsától, az ombudsmani információszabadság főosztályvezetője szerint a magyar szabályozás meglehetősen szigorú, de ezzel sem az állampolgárok, sem a jogalkalmazók nincsenek teljesen tisztában.

Belpol

Molnár Csaba főnyomozó ügye: Eszi, nem eszi

Akár 13 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság Molnár Csaba rendőr alezredest, az ORFK pénzmosás elleni osztályának volt vezetőjét, miután az ügyészség január 9-én hivatali visszaéléssel, vesztegetéssel és államtitoksértéssel gyanúsította meg. Noha a Magyar Nemzet már december 2-án megírta, hogy Molnár "az elfogadhatónál és a normálisnál sokkal mélyebb kapcsolatba" keveredett"arab pénzváltókkal", a közvélemény még mindig csak találgat, miért került parkolópályára a brókerügy főnyomozója.

Belpol

A miniszterelnök új tanácsadói:Amerikából jöttek

A kormányra még a szimpatizánsai szerint is ráfér a kommunikációs vérátömlesztés. Enerváltnak és döntésképtelennek tűnő, gyenge politikai profilú miniszterelnök, egy-két hónap alatt elhasználódó, ügyetlen lózungok, a kormányzati kommunikáció intézményrendszerének kaotikus működése - mindez még jó gazdasági helyzetben is súlyosan csorbítaná a kormány népszerűségét, nemhogy megszorítások idején. A friss felmérések szerint a kormányfő és a szocialisták támogatottsága csökken, a Fidesz biztosan vezeti a népszerűségi listákat. Négy hónap van hátra az európai parlamenti választásig.

Belpol

Szlávy Bulcsú élete és halála: Garázsmenet

A Magyar Narancs 1996-os karácsonyi számában három közismert üzletember mosolyog az olvasókra: Tasnádi Péter, Szlávy Bulcsú és Som Lajos. Az "északi Balaton-part királyá"-nak nevezett Szlávy születésnapját és első könyvének bemutatóját egy, az Oktogonhoz közel eső spanyol étteremben ünnepelték. A vendégek között volt az Aranykéz utcában - ártatlan emberekkel együtt - fölrobbantott Boros Tamás, valamint a sztárügyvédek doyenje, Bárándy György.

Belpol

"A labda most nálunk van" (Port Ferenc, a Budapest Film igazgatója)

Az idei filmszemle volt az első, ahol a magyar filmesek már egy, a parlament által jóváhagyott filmtörvény biztos tudatában nem a létbizonytalanságon, hanem egymás munkáinak minőségén rágódhattak. A törvény kidolgozásában és elfogadtatásában komoly szerep jutott a Filmes Kerekasztal prominens képviselőjének. Vele beszélgettünk a médiatörvényt követő második jóváhagyott kulturális jogszabályról.

Belpol

"Minimum nyolc általános..." (Herendi Gábor filmrendező)

Fogorvos volt és egyetemen tanított, amatőr filmesként vígjátékokat rendezett. Tíz éve reklámfilmeket készít. A postabankos Szenzációs négyes és a Soproni Ászok klipjei fűződnek a nevéhez. Első nagyjátékfilmje, a Valami Amerika két éve emlékezetes közönségsiker volt. Azóta a tévének dolgozik, és elkészítette újabb filmjét is. A Magyar vándor a filmszemléről azonnal

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

87 éves korában meghalt Molly Kelly. Nevét a Rabbit-Proof Fence című film tette ismertté, melyet az ő élettörténete ihletett.

Külpol

Cyber hírek

n Rogán és az Európa-terv Rogán Antal, az Országgyűlés informatikai bizottságának fideszes elnöke egy "Fidelitas közeli" cégen keresztül csaknem egy éve bejegyeztette az europaterv.hu és az europa-terv.hu internetcímeket, melyeken a miniszterelnök idei évértékelő beszéde után ellenzéki honlapot kívánt létesíteni - adta hírül az Index. A hírre reagálva a kormányfő nyilvános szerepléseinek előkészítésével foglalkozó helyettes államtitkár, Braun Róbert úgy vélekedett, hogy az Európa-terv a kormány modernizációs programjának kormányhatározatban rögzített neve, így szerzői jogi oltalom alatt áll, ezért a MEH a Magyar Internetszolgáltatók Tanácsa mellett működő eseti választott bírósághoz fordul, hogy visszaszerezze a címeket az ellenzéki képviselőtől.

Külpol

Tony Blair nehéz napjai: Nem hiszik, hogy elhitte

Nagy-Britannia leghosszabb ideje, legnagyobb többséggel regnáló munkáspárti miniszterelnöke egy hétig teljes politikai bizonytalanságban élt. Végül nem bukott meg, de parlamenti többségéből, fényéből, tekintélyéből jócskán veszített.

Könyv

Könyv

MIDEM, 2004: Agyő, möszjő Vapőr!

Cannes-ban zuhog az eső. Veri, veri a pálmafákat, arcunkba vág, egyszerűen pofátlankodik; de nem csüggedek, megyek, megyek, ha nem is az őszbe, de a fesztiválközpont felé, ahol magyar napot tartanak: ma, azaz 2004. január 26-án adják át a MIDEM díjait honfitársainknak. Kocsis Zoltán életművéért, Eötvös Péter mint a legnagyobb élő zeneszerző, a BMC kiadó képviseletében Gőz László pedig Eötvös egyik lemezének (Vocal Works) megjelentetéséért veheti át este hatkor a kitüntetést. De itt még nem tartunk, egyelőre - hiszen most járok itt először és meglehet, utoljára - érdeklődéssel bámulok ki a busz eső áztatta ablakán: hova is kerültem voltaképpen?

Zene

Zene

Film: Rám ült Laczkó (Herendi Gábor: Magyar vándor)

A magyar filmkészítés történetének eddigi legjobb filmje a honfoglalásról szimpatikus, de elhibázott alkotás, közelébe sem ér saját lehetőségeinek. Pedig minden jel arra mutat, hogy nem kellett volna ennek így alakulnia. Már az előzmények is: a Valami Amerika megérdemelt sikere leginkább lendületes humorának volt köszönhető, mi tagadás, ezúttal is valami hasonlót vártunk: önfeledt kreténkedést. A Magyar vándor egy nagyszerű alapötleten nyugvó, majd' tökéletes szerkezet, mely csupán annyit igényelne, hogy rakják tele jobbnál jobb viccekkel. Nos, ami azt illeti, mindent lehet mondani rá, csak azt nem, hogy önfeledt lenne: egy lehetőségeivel túlságosan is számot vető, érzelmeit gondosan dekázgató munka. S e számvetés tévesnek tűnik, az alkotók nyugodtan lehettek volna sokkal vadabbak is. Pontosabban vér kellett volna, hogy csorogjon fogaik közül, ugyanis a honfoglalási tárgyú light paródia: fából vaskarika. Nem lehet diszkréten, zsebkendőbe röhincsélni a hét vezér viselt dolgai láttán: vagy rántottát csinálunk a Turul záptojásaiból, vagy leborulunk a nemzet őnagysága előtt. Tertium non datur!

Zene

Színház: Egy pár veronai(Gérard Presguvic: Rómeó és Júlia)

Adott egy hihetetlenül tehetséges, fiatal, életerős csapat, amelyre a csatornán túl egy jó szimatú vállalkozó önálló musical-színházat szervezne, akik tudnak énekelni, jól mozognak, egész testből játszanak, és nem utolsósorban hisznek ebben a műfajban. Adott egy szépen felújított, technikailag korszerű játszóhely, ami műsorpolitikájában egyértelműen számít erre a csapatra. Már csak egy megfelelő darab hiányzik. Mert a Rómeó és Júlia a Budapesti Operettszínházban még mindig nem az. Gérard Presguvic feldolgozása mélyen elmarad - ha nem is a várakozástól, mert nagy reményeink eleve nem voltak - mind a nagy sikerű előd (West Side Story), mind a 21. század támasztotta követelménytől, színvonaltól. Néhány dramaturgiai változtatástól eltekintve egy leegyszerűsített Shakespeare-történetet látunk. Presguvic nem aktualizál, nem foglalkozik társadalmi/családi problémákkal - hacsak a fehérmájú lotyóvá lefokozott Capuletnét vagy az unokatestvérré átminősített, Júliába szerelmes Tybalt epilepsziáját nem tekintjük annak - nem vádol, és nem mond valódi ítéletet. Így aztán a darab teljesen üres.

Zene

Lemez: A kicsi kocsi újra (Grencsó Surprise Kollektiv: Dream Car)

Mindenekelőtt be kell vallanom: magam is ahhoz a generációhoz tartozom, mely főként tekerős diafilmeken szocializálódott/tanult meg olvasni - olyanokon, mint a Hókirálynő című depressziós pszichodráma, a Kiskakas gyémánt félkrajcárja, mely egy kicsit kolhászmihályos, lázadó darab, vagy az Első nap az óvodában (a kávé keserű, a mártás savanyú stb.) című szocializációs tanmese: mivel a gyerek általában hamarabb tanulja meg kívülről a filmek ritmikus prózáját, mint felnőtt rokonai, remek alkalom kínálkozik a nagypapi/nagynéni fegyelmezésére. Más kérdés, hogy saját egykorú gyűjteményemből hiányzott Fülöp István Csodaautója - ebből a szempontból kifejezetten előnyös, hogy Grencsó István és kollektívája most előszedte, sőt meg is zenésítette e lomtárban fellelt alkotást, így lett a médium természetéből fakadóan kicsit cammogó ritmusú diafilmből pörgős, zenés road-movie.

Zene

Lemez: A sűrűjéből (The Temptations: Psychedelic Soul)

Előkaparhatom bármikor a klasszikus funky-éra darabjait, az biztos, hogy kifekszem. Arra a szűk öt esztendőre gondolok, amit 1969 és '74 közé javaslok belőni, és (ugyan)azokra a zenekarokra, amiket aztán kínosan sziruposra főzött az egyetemes diszkómánia. Amilyen markáns időszak volt ez a fekete polgárjogi mozgalmak frontján, olyan forradalmi a tánczenében is, és természetesen csiki-csuki alapon, tessenek csak a funk-zászlóvivő James Brown elcsépelt szállóigéjére -"Mondd hangosan: fekete vagyok, és büszke rá!" - gondolni.

Zene

Lemez: Másképp ugyanaz (Neurosis & Jarboe)

A Neurosis közel három éve adta ki utolsó nagylemezét, az önmagukhoz képest kissé álmosra sikeredett A Sun That Never Setset; míg Jarboe egyik legutóbbi fellépésének a Neotropic ambient-hangulatú albumán (La Prochaine Fois) örvendhettünk. A közös lemez kiadásának ötletét többéves távmunka követte, de hát a Swans-oszlop Jarboe és a kaliforniai polihisztorok sem mai fiatalok már. A Neurosisra (Jarboe-val ellentétben) amúgy nem jellemző az efféle kollaboráció, más irányú elképzeléseiket általában saját alterego-zenakaruk (Tribes of Neurot) vagy lemezkiadójuk (Neurot Recordings) révén valósítják meg.

Zene

Nyolc kis kritika

n Eötvös Péter IMA című vadonatúj lemeze a legkülönfélébb formálású, eltérő időben szerzett anyagokat tartalmazza, mégis egységes. Összekötő eleme a gesztikus elemek állandó jelenléte, a színháziasság, melyet maga a szerző is művészete egyik legfőbb jellemzőjének tart: "Minden, amit csinálok, szoros kapcsolatban áll a színházzal." A legnyilvánvalóbb ez a Correspondence című darabban, alcíme: Jelenetek vonósnégyesre.

Tudomány

Tudomány

Influenza: Szárnyas fejvadász

Az influenzajárvány és a tőle való félelem szinte már január végi, február eleji népszokássá vált. Az idei hagyományos forgatókönyvet a madárinfluenza híre kicsit felborította, hiszen az Ázsiában megbetegedett húsz emberből nyolc az életét vesztette.

Tudomány

Vírusáradat az interneten: A szuperféreg éve

A múlt héten elszabadult, minden eddigi rekordot megdöntő számítógépvírus a nyílt forráskód mozgalom nevében bünteti a Linux operációs rendszert jogi úton támadó szoftvercéget. Könnyen elképzelhető azonban, hogy mindez csak álca, és a vírus valódi célja valami egészen más. Az interneten terjedő féregvírusok évről évre nagyobb károkat okoznak, elemzők szerint még az idén megbéníthatják az internetes kommunikációt.

Tudomány

Olvasói levelek

Sziasztok!Lehet, hogy kukacoskodás, de nem néz ki jól, ha valaki kritikát ír, és a hivatkozás tárgyi tévedés. Persze valószínűleg csak összekeverés, de ezért van szerkesztő stb.

Sport

Sport

Super Bowl: Amerikai éjszaka

Vasárnapról hétfőre virradóra rendezték meg Houstonban az NFL, az amerikaifutball- bajnokság döntőjét, a Super Bowlt. Idén először egy magyar televízió, a Sport1 is közvetítette a döntőt, így itthon a szokottnál nagyobb figyelem kísérte az Egyesült Államok legnagyobb sporteseményét. Ennek következtében több szabálymagyarázat és történeti visszatekintés jelent meg a XXXVIII. nagydöntővel kapcsolatban, mint az elmúlt években összesen, pedig sem az NFL, sem a Super Bowl nem nélkülözte korábban a magyar kapcsolatokat.

Lokál

Lokál

Kutyakiállítás: Gyere, Bodri kutyám!

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) szervezésében a múlt hét végén rendezték meg a nemzetközi FCI-CACIB kutyakiállítást. A szemlén a várakozásoknak megfelelően taroltak a gruftiszerű, sok hajlakkot fogyasztó egyedek.