Tanítási időben vitték a diákokat az Elk*rtuk vetítésére

  • narancs.hu
  • 2021. november 5.

Belpol

Buszokkal, Karcagon. Így hamar meglesz a nézettségi rekord.

Csütörtökön helyi és környékbeli iskolákból mentek diákok a karcagi Déryné Kulturális Központba az Elk*rtuk című film vetítésére, a Telex beszámolója szerint volt olyan iskola, ahol azt mondták, kötelező megnézni a filmet, aki nem megy el, igazolatlan órát kap.

A riport arról szól, aznap a Déryné Kulturális Központban háromszor is levetítették a 2006-os eseményekről forgatott játékfilmet, ebből az első két időpontban középiskolás diákoknak. A reggeli vetítésen a Karcagi Nagykun Református Gimnázium tanulói voltak jelen, náluk önként lehetett jelentkezni, a diákok 60-80 százaléka el is ment a vetítésre. 

A második vetítésen a karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium és a Varró István Szakközépiskola diákjai vettek részt. A Szentannai diákjai, tanárai azt mondták, számukra kötelezővé tették a vetítésen való részvételt. A szakközépiskola diákjai is úgy tudták, kötelező eljönniük.

A nézőket buszokkal vitték az intézményhez, de az nem derült ki, ki állta az utaztatás költségét. 

A Telexnek a Nagykun Református Gimnázium vezetője, Tóth Barna megerősítette, hogy náluk nem volt kötelező a vetítés, semmilyen igazolást nem kellett bemutatni azoknak, akik nem akartak menni, és szerinte ez így rendben volt. A kérdésre, miért tartották fontosnak a film megnézését, azt válaszolta az intézményvezető, „az sem biztos, hogy fontosnak tartottuk. Rengeteg lehetőséget kap egy iskola mindenféle témában. Ezeket mi mindig lehetőségként kínáljuk a diákok számára. Ha van érdeklődés, akkor elmegyünk, ha nincs, akkor nem.” A gimnáziumnak a Déryné Kulturális Központ ajánlotta fel a lehetőséget. Azt is mondta Tóth Barna,  „nem fogjuk megbeszélni a diákokkal, hogy ezt hogyan kell látni és értelmezni, ők ezt a szüleikkel otthon meg tudják tenni.”

A riport szerint a diákok reakciója a filmre változatos volt, akadt, akinek simán jó volt, másvalakit nem annyira fogott meg, akadt olyan vélemény, hogy a magyar filmek gagyik, és ez is az.

Az eset például azért érdekes, mert Gulyás Gergely korábban egy kormányinfón azt mondta, nem tud arról, hogy a diákoknak kötelezővé tették volna a film megnézését. Most már biztosan tud róla. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk