Tömegoszlatáshoz ideális gránátvetőt vásárolhatott Kövér házőrsége

Belpol

Biztos, ami biztos, távcsöves mesterlövő puska és hangtompítós géppisztoly is került a listára.

A terrorelhárítás is megirigyelné azt a fegyvercsomagot, amit idén és tavaly ősszel rendszeresített az Országgyűlési Őrség: a Parlament honlapján elérhető dokumentumok szerint egy mesterlövészpuskát, két géppisztolyt, egy gránátvetőt és két új pisztolyt vehettek használatba 2020 szeptembere óta.

Az már köztudott, hogy a Kövér László felügyelete alá tartozó fegyveres testület félelmetes arzenált használhat: a több mint 400 tagú fegyveres szervezet 2017-ben kapott felhatalmazást nagy tűzerejű fegyverek használatára, de az olyan „nem halálos kényszerítőeszközökből” is betáraztak, mint a bivalyerős Taser X26-sokkoló, vagy a teleszkópos taktikai rendőrbot (közkeletű nevén: vipera).

A házőrség felfegyverzését 2017-ben a terrorfenyegetettség növekedésével indokolta a Belügyminisztérium, ami rendeletben szabályozta a bevethető fegyverek és eszközök listáját - igaz, terrortámadásra nem volt példa az Országházban, ahol a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha Hadházy Ákos molinót tart Orbán Viktor elé, vagy ha az ellenzéki kifütyüli a miniszterelnököt.

Átlő három kerületen

A házőrség fegyvereivel mindenesetre egy katonai puccsot is meg lehetne akadályozni – vagy éppen megrendezni. A frissen beszerzett eszközök közül talán a leginkább figyelemreméltó az Accuracy AT 308 mesterlövő puska: a 7,62-es NATO lőszerrel használható, távcsöves precíziós fegyverrel 800 méterig lehet nagy pontossággal célba találni, maximális lőtávolsága pedig megközelíti a négy kilométert- vagyis a házőrök Parlament tetejéről a Margit hídon sétáló potenciális terroristát is le tudják szedni vele, a lövedék, hatótávolsága alapján pedig Puskás Arénáig repülhet.

Bár az Országgyűlési Őrség írásbeli kérdésünkre nem árulta el, hány darabot vásároltak a puskából és milyen áron, egy fővárosi fegyverkereskedőtől úgy tudjuk, egy új Accuracy AT 308 piaci ára elérheti a 2,1 millió forintot is. Persze ha nagykereskedőtől vásárolnak, a kedvezmény miatt lehet ennél olcsóbb a vétel – tette hozzá névtelenséget kérő forrásunk.

A kommandósok kedvence

Szintén új szerzemény a házőrségnél a Heckler & Koch MP5-ös géppisztolyának két változata: az A5-ös és a beépített hangtompítóval rendelkező SD6-os típus. Az ilyen, 9 milliméteres lőszerrel használható gépfegyvereket rendszerint kommandósok vagy a különleges szolgálatok használják. Az új MP5-sök vásárlása azért is meglepő, mert a fegyvercsalád KA4-es verzióját a házőrség már 2014 óta rendszeresítette; nem igazán érthető, hogy miért volt szükség az újabb darabokra, erre maga a fegyveres testület sem adott választ.

Arról sincs nyilvánosan elérhető adat, hogy a fegyverek mennyibe kerülhettek – amerikai szakportálokon viszont már ezer dollárt is lehet rendelni alig használt MP5-ösöket. A házőrség két pisztolyt is vásárolhatott, a Glock Gen 17-es és 19-es változatát, melyeket 2020 őszén rendszeresítettek: ezek információink szerint piaci áron 280-310 ezer forintba kerülnek, különlegességük pedig a kihajtható, vörös pontos célzóka, ami megkönnyíti a fegyver használatát.

Mégsem drónvadászathoz kell?

A legbrutálisabb megjelenésű fegyver a frissen rendszeresített eszközök közül az AAMI-WEAPONS AV-140 gránátvető. Az amerikai Milkor által gyártott, célzókás sorozatvető három másodpercen belül képes kiüríteni a hatos tárat, 40 milliméteres gránátjai pedig típusuktól függően 400-800 méteren belül csapódnak be.

A kizárólag csak fegyveres erőknek értékesített márkát június végén vette alkalmazásba az őrség parancsnoka.

Beszerezték a hozzájuk tartozó lövedékeket is: ezek könnygázgránátok és testre lőhető "szimpla" műanyagránátok, melyek a termékleírás szerint áthatolnak üreges ajtókon, préselt falemezen is.

Bár Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetőjeként 2017-ben még arról beszélt, hogy a gránátvetőkkel drónokat fogna az Országgyűlési Őrség, nagyon úgy néz ki, hogy a fegyvert egyszerűen tömegoszlatáshoz szerezték be: bár a házőrségről fegyvereiről szóló belügyi rendelet az elfogóhálót is említi, a rendszeresített eszközök között ennek nyoma sincs.

A listán szerepel viszont 16, halálosnak számító fegyver – közöttük három gépkarabély, három géppisztoly, egy sörétes puska, egy mesterlövész puska és hét pisztoly, a már említett gránátvető és persze a hozzájuk tartozó lőszerek.

11,7 millióba került csak a kiképző lőszer

Mivel az Országgyűlési Őrség nem árulta el, hogy mennyit költöttek az új fegyverekre – és egyáltalán, mi használnak a listán szereplő arzenálból –, mi sem írhatunk le konkrét összegeket. Az viszont sejthető, hogy több tízmilliós, de akár százmilliós beszerzésről lehet szó.

Ezt valószínűsíti, hogy az Országgyűlés Hivatala októberben 11,7 millió forintért vásárolt csak kiképzési lőszert a házőrség számára, a szolnoki Reintex Kft-től. (Ilyen vétel utoljára 2013-ban szerepelt a parlamenti portál üvegzseb-oldalán, akkor 100 ezer lőszert vettek, 7,1 millió forintért).

A téma kapcsán megkerestük a Reintexet és rendvédelmi-honvédelmi beszerzéseket koordináló Védelmi Beszerzési Ügynökséget (VBÜ) is, hogy kiderüljön, mekkora értékű fegyverbeszerzés történt a házőrségnél tavaly és idén. A VBÜ már jelezte, a házőrség felfegyverzésével kapcsolatban nem ők az illetékesek, a Reintex nem válaszolt cikkünk megjelenéséig.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk