Trócsányi Fideszt megtagadó "européerséggel" tartotta meg a kampányfórumot

  • narancs.hu
  • 2019. május 8.

Belpol

Se migránsozás, se sorosozás nem volt. De azért zsebre tett kézzel darálta le a szöveget.

Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz európai parlamenti (EP-) listavezetője kedd este tartott kampányrendezvényt: a népes közönség előtti beszéd többnyire kerülte a megszokott fideszes fordulatokat; a komolyabb sorosozás és a migránsozás is elmaradt, csak a zsebre tett kéz idézte az orbáni virtust - számol be az Index az eseményről.

Ahogy írják: "Trócsányi László igazi européerként még interjút is adott az Indexnek, pedig pár napja még lepattantunk, arról azonban, hogy az EU – és az Európai Néppárt – melletti elkötelezettsége mennyire fér össze a kormánya tetteivel, egyetlen szó sem hangzott el."

A beszámoló szerint egyesek hiányérzetüket is fejezték ki, hogy elmaradt a nagy szólam, miként is kellene megállítani az Európát és Magyarországot fenyegető migránsokat, ehelyett ugyanis Trócsányi inkább Európa egyesítésének határairól, nemzeti szuverenitás és integráció létjogosult vitáiról beszélt. Álláspontját pedig első programpontként, de "vitaképesként" úgy fogalmazta meg: a nemzeti identitás védelmezése rendkívül fontos az EU-ban.

Azt azért kijelentette, hogy a nemzeti szuverenitásból fakad, ki lakik egy adott ország területén, és miközben "természetesen a nemzetközi szerződéseket betartjuk, de a bevándorlásról való döntés, az minden tagállam szuverén joga".

Kiemelte azt is, hogy az Európát sújtó legnagyobb problémák egyikének tartja, hogy az uniós intézmények szerinte nem a fontos kérdésekkel foglalkoznak, és például nem a fiatalok munkába állását segítik, hanem azok bevándorlását, akik a jobb megélhetés érdekében jönnének Európába - írják a beszámolóban.

Hozzáteszik, hogy "igazságügyi miniszterként nem tért ki jogállamiságot érintő kritikák érdemi, tételes cáfolatára, csak arról beszélt, ma Európában nem szakmai alapon folynak a viták, hanem az "ideológiai gyanúsítgatások" talaján".

Trócsányi azonban azt is elmondta, hogy nagy probléma még az EU-ban bizalmatlanság, amelyet például a magyar kormány euroszkeptikus kampányai erősítenek az uniós állampolgárokban. Kiemelte: "nem szeretném, ha Magyarország kilépne az Európai Unióból, ezt határozottan mondom".

Trócsányi az Index kérdéseire is válaszolt, például elmondta, hogy a Fidesz szükséges a Néppárt színességéhez, meg hogy éppen De Gaulle-t olvas esténként.

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk