Iványi válasza Orbánnak: a miniszterelnök elárulta magát

  • narancs.hu
  • 2019.05.08 12:00

Belpol

Nem fasisztázta le Orbánt. De szerinte amit kormány tesz, azt 75 évvel ezelőtt fasizmusnak nevezték.

Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke a Klubrádiónak beszélt arról, hogy Orbán állításával ellentétesen ő nem fasisztázta le a miniszterelnököt.

A beszélgetést, amelyben Orbán kifejtette Iványiról, hogy jól ismeri, két gyerekét is ő keresztelte, Bernard-Henri Lévy francia filozófus budapesti látogatása után a Le Point című hetilapnak írta meg. Eszerint Orbán a kapcsolat megromlását arra vezeti vissza, hogy „volt a parlamentnek egy döntése, amely miatt lefasisztázott. Ezt nem tudom megbocsátani neki.”

Iványi azonban elmondja, hogy bár Orbán valószínűleg a a 2011-es parlamenti döntésre gondol, amellyel elvették a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszát is, de ő azonban a New York Timesnak adott egy interjút 2019-ben, amikor is elmondta, hogy az az irány, amit a miniszterelnök vett, a fasizmus iránya. A fasizmus 75 évvel ezelőtti világára emlékezteti például "a szobrok visszaállítása a Parlament környékén, valamint a fegyvergyártás fejlesztése, a „vad hatalomkoncentráció” és az ellenzék elnémítása is".

Emellett kiemelte, hogy mindeközben Orbán Salvinivel és társaival barátkozik, Kínával üzlete, ahol pl. üldözik a keresztényeket.

Iványi ráadásul felhívja a figyelmet arra, hogy kijelentésével Orbán leleplezi magát és "kijelentésével elárulja, hogy ő döntött az egyházi státusz elvételéről, személyes sértettsége, ellenszenve miatt, majd addig csűrték-csavarták a törvényt, amíg „örökre” megakadályozhatják, hogy a közösség visszakaphassa azt".

Hozzáteszi, hogy szerinte akkor is meg kell mondani, hogy Orbán bűnöket követ el, ha ezek őt sértik vagy ezekért bosszút áll. Ezt be kell fejeznie, különben „nagyon rossz vége lesz” - idézik.

Neked ajánljuk