Zajlik a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása

  • narancs.hu
  • 2024. június 14.

Belpol

Eredményt csak az NVB ülésen fognak közölni, ami várhatóan 17 órakor kezdődik.

Péntek reggel 9-kor a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett megkezdte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazataink újraszámlálását. Az Nemzeti Választási Iroda (NVI) 24 munkatársa 12 asztalnál vizsgálja az előzőleg érvénytelennek nyilvánított szavazólapokat.

Nagy Attila, az NVI elnöke a számolás kezdete előtt elmondta: az érvénytelen szavazólapokat a helyi választási irodák pártfüggetlen munkatársai vették ki a lezárt urnákból. Hozzátette, utasította a helyi irodákat, hogy a helyi választási bizottsági (hvb) tagok jelenlétében tegyék ezt meg, de a II., IX., XIII. és XV. kerületben a hvb tagjai nem éltek a lehetőséggel és nem voltak ott az urnabontásnál. A testület elnöke közölte, az urnabontások, az érvénytelen szavaztok újracsomagolása mindenhol rendben megtörtént.


 
A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Az NVI munkatársainak kerületenként hozzák ki a lezárt szállítóborítékokat, amelyeket az NVB tagjainak jelenlétében bontanak fel, és ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, illetve hogy a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. A vitatott eseteket fényképpel dokumentálják. Az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat, és ha érvényeset találnak, piros tollal rávezetik a szavazólap hátuljára ennek tényét, valamint a kerületet és a szavazókör sorszámát. Ezeket a szavazatokat külön gyűjtik, az NVB tagjai meg tudják vizsgálni.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke arról beszélt, várhatóan a testület délutáni ülésén már döntést tudnak hozni az érvénytelen szavazatok ügyében.

A Telex tudósítása szerint 11 óra után nem sokkal az NVB egyik tagja azt mondta, eredményt csak a délutáni bizottsági ülésen fognak közölni, ami 17 órakor kezdődik. Addig nem fogják elárulni, hogy pontosan hány érvényes szavazatot találtak, illetve azok mely jelöltekre érkeztek.


Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság szerdán rendelte el, miután Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt benyújtotta jogorvoslati kérelmét. A bizottság a döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni.  A vasárnapi választáson Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, győzelmét pedig nem jogerősen a Fővárosi Választási Bizottság is megállapította.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk