Zajlik a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása

  • narancs.hu
  • 2024. június 14.

Belpol

Eredményt csak az NVB ülésen fognak közölni, ami várhatóan 17 órakor kezdődik.

Péntek reggel 9-kor a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett megkezdte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazataink újraszámlálását. Az Nemzeti Választási Iroda (NVI) 24 munkatársa 12 asztalnál vizsgálja az előzőleg érvénytelennek nyilvánított szavazólapokat.

Nagy Attila, az NVI elnöke a számolás kezdete előtt elmondta: az érvénytelen szavazólapokat a helyi választási irodák pártfüggetlen munkatársai vették ki a lezárt urnákból. Hozzátette, utasította a helyi irodákat, hogy a helyi választási bizottsági (hvb) tagok jelenlétében tegyék ezt meg, de a II., IX., XIII. és XV. kerületben a hvb tagjai nem éltek a lehetőséggel és nem voltak ott az urnabontásnál. A testület elnöke közölte, az urnabontások, az érvénytelen szavaztok újracsomagolása mindenhol rendben megtörtént.


 
A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Az NVI munkatársainak kerületenként hozzák ki a lezárt szállítóborítékokat, amelyeket az NVB tagjainak jelenlétében bontanak fel, és ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, illetve hogy a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. A vitatott eseteket fényképpel dokumentálják. Az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat, és ha érvényeset találnak, piros tollal rávezetik a szavazólap hátuljára ennek tényét, valamint a kerületet és a szavazókör sorszámát. Ezeket a szavazatokat külön gyűjtik, az NVB tagjai meg tudják vizsgálni.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke arról beszélt, várhatóan a testület délutáni ülésén már döntést tudnak hozni az érvénytelen szavazatok ügyében.

A Telex tudósítása szerint 11 óra után nem sokkal az NVB egyik tagja azt mondta, eredményt csak a délutáni bizottsági ülésen fognak közölni, ami 17 órakor kezdődik. Addig nem fogják elárulni, hogy pontosan hány érvényes szavazatot találtak, illetve azok mely jelöltekre érkeztek.


Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság szerdán rendelte el, miután Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt benyújtotta jogorvoslati kérelmét. A bizottság a döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni.  A vasárnapi választáson Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, győzelmét pedig nem jogerősen a Fővárosi Választási Bizottság is megállapította.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.