Ha felveszik a Tisza Pártot, a KDNP kilép az Európai Néppártból

  • narancs.hu
  • 2024. június 14.

Belpol

Ezt Semjén Zsolt jelentette be miután Manfred Weberrel tárgyalt.

Ha Magyar Pétert az Európai Néppárt (EPP) frakciójába, vagy pártját felveszik az EPP-be, akkor a KDNP kénytelen távozni az Európai Néppártból

– jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken az MTI szerint.

A KDNP elnöke és Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője a Karmelita kolostorban tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével. A találkozó után a miniszterelnök-helyettes elmondta: világossá tették, hogy Magyar Péter személye a KDNP számára elfogadhatatlan, felvételét nem tudják elfogadni a frakcióba, a Tisza Pártot pedig az Európai Néppártba.

Az atv.hu tudósítása szerint Semjén Zsolt arról is beszélt, erkölcsi, elvi és politikai okokból kifolyólag a KDNP helyzete tarthatatlanná vált az Európai Néppártban, ezt pedig találkozójukon Manfred Weber is tudomásul vette. A KDNP elnöke azt mondta: a Tisza Pártot tekintve érthető a szempont, hogy az Európai Néppártnak nem mindegy, hány képviselő csatlakozik az ő EPP-frakciójukhoz, 7 vagy 1 – utalva ezzel a Tisza hét EP-mandátumára és KDNP-s Hölvényi Györgyére.

A csatorna kérdésére Semjén Zsolt még májusban úgy nyilatkozott: fel sem merült, hogy a KDNP kilépjen az Európai Néppárból, történelmi jogon van ott, és ez a nemzeti érdeke is. Hölvényi György ráadásul nemrég még arról beszélt, nem fogják zavarni a Tisza Párt képviselői a frakcióban. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely viszont jelezte, a KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.