Ha felveszik a Tisza Pártot, a KDNP kilép az Európai Néppártból

  • narancs.hu
  • 2024. június 14.

Belpol

Ezt Semjén Zsolt jelentette be miután Manfred Weberrel tárgyalt.

Ha Magyar Pétert az Európai Néppárt (EPP) frakciójába, vagy pártját felveszik az EPP-be, akkor a KDNP kénytelen távozni az Európai Néppártból

– jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken az MTI szerint.

A KDNP elnöke és Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője a Karmelita kolostorban tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével. A találkozó után a miniszterelnök-helyettes elmondta: világossá tették, hogy Magyar Péter személye a KDNP számára elfogadhatatlan, felvételét nem tudják elfogadni a frakcióba, a Tisza Pártot pedig az Európai Néppártba.

Az atv.hu tudósítása szerint Semjén Zsolt arról is beszélt, erkölcsi, elvi és politikai okokból kifolyólag a KDNP helyzete tarthatatlanná vált az Európai Néppártban, ezt pedig találkozójukon Manfred Weber is tudomásul vette. A KDNP elnöke azt mondta: a Tisza Pártot tekintve érthető a szempont, hogy az Európai Néppártnak nem mindegy, hány képviselő csatlakozik az ő EPP-frakciójukhoz, 7 vagy 1 – utalva ezzel a Tisza hét EP-mandátumára és KDNP-s Hölvényi Györgyére.

A csatorna kérdésére Semjén Zsolt még májusban úgy nyilatkozott: fel sem merült, hogy a KDNP kilépjen az Európai Néppárból, történelmi jogon van ott, és ez a nemzeti érdeke is. Hölvényi György ráadásul nemrég még arról beszélt, nem fogják zavarni a Tisza Párt képviselői a frakcióban. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely viszont jelezte, a KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk