Elutasították a polgári engedetlenség miatt kirúgott karinthys tanárok keresetét

  • narancs.hu
  • 2024. június 14.

Belpol

A bíróság szerint a tankerület munkaügyi szempontokat figyelembe véve lépett fel.

Pénteken folytatódott a Karinthy Frigyes Gimnáziumból elbocsátott, a TASZ által képviselt hat tanár pere a Külső-pesti Tankerület ellen a Fővárosi Törvényszéken. A hvg.hu tudósítása szerint a tárgyalás elején a tankerület jogi képviselője arról beszélt, a per során szerinte nem nyert bizonyítást, hogy a tankerületnek ellenérzése lett volna az iskolával szemben, a kirúgott tanárokat pedig azóta egyetlen kivétellel pótolni tudták.

Sziklai Tamás, a tanárok védője elmondta, a perben a tanárok végig azt az álláspontot képviselték, hogy a pedagógusok alapjogokat gyakoroltak a polgári engedetlenség során, nem pedig egy nemtörődöm, hanyag munkavállalói magatartásról volt szó. Hozzátette, nem a polgári engedetlenség sértette a tanulók jogait, hanem az a szakmai űr, ami a kirúgások után keletkezett az iskolában.

A bíróság végül elutasította a tanárok keresetét.

A tárgyalás alatt a bíró azt vizsgálta, jogszerű volt-e a polgári engedetlenség miatt felmenteni a tanárokat. Indoklásában elmondta, hogy a polgári engedetlenség egyszerre volt munkaügyi és véleménynyilvánítási ügy. A bíróság szerint a tanároknak tisztában kellett lenniük azzal, hogy a munkáltató valahogyan lépni fog a polgári engedetlenségre, különösen akkor, ha a munkáltató alapjogokat biztosító intézmény, hiszen a gyerekek tanuláshoz való jogát kell biztosítaniuk. Arról kellett a bíróságnak döntenie, hogy a tanárok tevékenysége átlépte-e azt a határt, ahol már a tankerületnek közbe kellett avatkoznia, és a bíróság arra jutott, hogy igen.

A bírónő szerint a tankerületnek nem az volt a célja, hogy berekessze a tanárok véleménynyilvánítását, hanem munkaügyi szempontok szerint mérlegeltek annak érdekében, hogy biztosítva legyen az oktatás. A bírónő azt mondta, nem azt érte szankció, aki hangosabb volt, ugyanis a tankerület döntése az alapján született meg, hogy ki hány órát mulasztott. A feleknek 15 napjuk van a döntés ellen fellebbezni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.