Závecz: Megállt a Fidesz táborának lemorzsolódása

  • narancs.hu
  • 2023. március 13.

Belpol

A Fidesznek továbbra is minden társadalmi-demográfiai csoportban jelentős az előnye. 

Lefékeződött, majdhogynem megállt a Fidesz múlt év második felében tapasztalt visszaesése – derül ki a Závecz Research friss pártpreferencia-kutatásából, amelyet a hvg.hu ismertet. A felmérés február 28. és március 8. között, ezer fő megkérdezésével készült. 

Míg a múlt május és november között 46-ról 33 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága, az utóbbi hónapokban csak minimális lemorzsolódás látszik: most a választópolgárok 32 százaléka áll a párt mögött. 

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció a legerősebb, és folyamatosan bővül tábora: a parlamenten választásokat követően 9 százalékos volt, novemberben 11, ezúttal 12 százalék.

A harmadik legkedveltebb párt a Mi Hazánk, amelynek kis emelkedésekkel a múlt év májusi 5-ről mostanra 7 százalékra nőtt a támogatottsága.

A Momentum tavaly nem, azóta viszont érzékelhetően erősödött: májusban 5, novemberben 4 százalékon állt, most a teljes népességen belül viszont 6-on. Az MSZP stagnál, a választások óta 4 százalékot ér el. A Jobbik enyhén lefelé tart, a választást követően 5, novemberben 4, most 3 százalékos. Az LMP támogatottsága tavaly 2-ről 3 százalékra bővült, azóta tartja ezt a szintet.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) jelenleg 2, a Párbeszédnek pedig 1 százalékos a tábora. A Mindenki Magyarországa Néppárt is 1 százalékot ért el.

A biztos pártválasztók csoportjában továbbra is minden második szavazat a Fideszé: 49 százaléka van a kormánypártnak. A DK itt 18 százalékon áll, a Mi Hazánknak 9 százaléka van. A Momentum ebben a körben is 6 százalékos, az MSZP 5, a Jobbik 4, az LMP és az MKKP 3-3, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Néppárt 1-1 százalékos.

A Fidesznek minden társadalmi-demográfiai csoportban jelentős az előnye, vezető pozícióját sehol nem veszélyeztetik.

A kormánypárt a fővárosban az átlagosnál kisebb táborral rendelkezik, de 27 százalékos eredményével így is jócskán megelőzi a második pozícióban lévő, 17 százalékos Demokratikus Koalíciót.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk