A főügyészhelyettest is meg akarták ölni a szlovák újságíró gyilkosai

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. október 5.

Bűn

Egyre több részlet derül ki a Kuciak-gyilkosság hátteréről.

Peter Šufliarsky szlovák főügyészhelyettest is meg akarta ölni az a csoport, amely februárban meggyilkolta Ján Kuciak oknyomozó újságírót és barátnőjét – jelentette csütörtökön az Aktuality.sk hírportál.

Névtelen forrásra hivatkozva a portál azt állítja, hogy a kettős gyilkosság elkövetésével gyanúsított négy ember közül legalább ketten Šufliarsky ellen is merényletre készültek.

Andrea Predajňová, a főügyész hivatalának szóvivője közölte: Šufliarsky felkérte a sajtót, hogy a feltételezések szerint ellene tervezett merénylettel kapcsolatban ne hozzanak nyilvánosságra információkat, mert az ügyben folyamatban van az előzetes bűnügyi vizsgálat.

A hírportál úgy tudja, Tomáš Szabót és Alena Zsuzsovát bérelték fel az ismert ügyész megölésére.
Peter Šufliarsky szálka volt a helyi maffia szemében. A főügyészhelyettes egyebek között Mikuláš Černák hírhedt bandavezér ügyében képviselte a vádat, ami végül 2009-ben Černák elítéléséhez vezetett.

A szlovák bűnüldöző szervek megállapítása szerint az oknyomozó újságírót és barátnőjét a múlt héten őrizetbe vett Tomáš Szabó gyilkolta meg, akit a révkomáromi rendőrség egy volt nyomozójaként azonosított a pozsonyi sajtó. Neki a gyilkosságért járó összeget egy később őrizetbe vett nő, Alena Zsuzsová fizette ki, a rendőrség őt tartja a bűntény közvetlen megrendelőjének, azt egyelőre nem tudják, hogy neki ki fizetett, ki volt a gyilkosság értelmi szerzője. A rendőrség és a vádhatóság nem kommentálta azokat a sajtóhíreket, miszerint a Kuciak-gyilkosságra Marian Kočner vállalkozó adhatott megbízást.

Az ügyben jelenleg négy személy ellen folytatnak eljárást, ők vasárnap óta vannak vizsgálati fogságban. Tomáš Szabón és Alena Zsuzsován kívül a rendőrség múlt heti akciója során két másik gyanúsítottat is őrizetbe vett. Az ügyészség szerint egyikük, egy volt katona, Miroslav M. – Tomáš Szabó unokatestvére – sofőrként vett részt a bűncselekményben, a másik férfi egy vállalkozó, Zoltán Andrusko, aki közvetítő szerepet vállalt a gyilkosság megrendelésében. A szlovák vizsgálati szervek szerint Zoltán Andrusko hajlandónak mutatkozik együttműködni a rendőrséggel.

Ján Kuciakot és barátnőjét február végén találta holtan a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. Az újságíró meggyilkolása – amelyet a rendőrség szerint munkájával összefüggésben követtek el – közfelháborodást váltott ki az országban, heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához – köztük Robert Fico kormányfő lemondásához – és a kabinet átalakításához vezettek.

Figyelmébe ajánljuk