Elfogták a bécsi gyermekgyilkosság harmadik gyanúsítottját is

  • narancs.hu
  • 2021. július 1.

Bűn

Összesen négy embert gyanúsítanak egy 13 éves osztrák lány megerőszakolásával és meggyilkolásával, közülük hárman afgán menedékkérők voltak.

Az osztrák rendőrség szerda este elfogta azt a harmadik afgán migránst, akit a hétvégén a halála előtt többszörösen megerőszakolt 13 éves kislány meggyilkolásával gyanúsítanak - jelentette be Franz Ruf, az osztrák rendőrség közbiztonsági főigazgatója csütörtökön Bécsben.

A kislány holttestét Bécs 22. kerületében egy fának támasztva járókelők találták meg, még szombaton reggel. A rendőrség tanúvallomások alapján hétfőn őrizetbe vett két afgán férfit. Egyikük 18 éves, 2015-ben érkezett Ausztriába, és az egyszer már megítélt menedékjogát különböző bűncselekmények - kábítószerkereskedelem, garázdaság, rablás, testi sértés - elkövetése miatt visszavonták, de kitoloncolni nem tudták, mert még kiskorú volt – írja az MTI.

 A másik őrizetbe vett gyanúsított 16 esztendős migráns, 2021 áprilisában érkezett Ausztriába, menedékkérelmet adott be, melynek elbírását felfüggesztették.

 A rendőrség nem zárta ki további tettestársak közreműködését, így került sor a harmadik, 23 éves afgán menedékkérő elfogására, aki szintén 2015-ben érkezett az országba, és kábítószer-bűncselekmények miatt már elítélték Ausztriában. Egy negyedik tettestárs ellen európai elfogatóparancsot adtak ki.

 A hatóságok mulasztása - amely a fővárosi hivataloktól a szövetségi államig terjed - még vizsgálat tárgya, tény azonban, hogy a többszörösen elítélt fő gyanúsítottnak a városi tanács  ifjúsági és gyermekvédelmi osztálya önkormányzati lakást utalt ki, és az afgán bűnelkövető 2015 óta a gondozásuk alatt állt" - írta csütörtökön az osztrák Kronen Zeitung.

 Karoline Edtstadler néppárti (ÖVP) politikus, a Kurz-kormány  Európa- és alkotmányügyi minisztere az ügy kapcsán kijelentette: "aki nálunk védelmet és támogatást keres, az nem válhat veszélyessé a társadalmunkra". A miniszter sürgette a minél gyorsabb tényfeltárást, a bűnelkövetők kitoloncolását, és ismételten szót emelt az európai menekültszabályozás megreformálása mellett. Hangsúlyozta: "a migráció problémát okoz, és akik nem tisztelik a befogadó ország törvényeit, nincs keresnivalójuk itt".

 A 13 éves kislány bestiális megerőszakolásának és meggyilkolásának egyértelműen rá kell világítania arra, hogy európai szinten is szükség van a migrációs politika reformjára" - hangoztatta Karoline Edtstadler.

Osztrák lapjelentések szerint a brutális gyilkosság felkavarta Ausztriát. Sebastian Kurz kancellár - még kedden - kifejtette: nem lehet napirendre térni az ilyen barbár bűncselekmények felett. "Nem elfogadható, hogy ezek az emberek idejönnek az országunkba, azt mondják, védelemre van szükségük, majd kegyetlen és barbár bűncselekményeket követnek el" - fogalmazott a kancellár. Leszögezte azt is: "amíg én kormányon vagyok, nem állítjuk le az Afganisztánba történő visszatoloncolásokat, és nem enyhítünk a menekültügyi törvényen".

(Képünk illusztráció.)

 Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk