NANE Egyesület: Megelőzhetőek lettek volna a győri gyerekgyilkosságok

  • narancs.hu
  • 2019. december 17.

Bűn

A szakértők úgy gondolták, a győri gyerekgyilkos már ártalmatlan – tévedtek.

Facebookon publikálta közleményét a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület és a PATENT Egyesület a győri gyerekgyilkosságokkal kapcsolatban. Az ügyészség közleménye szerint a H. G. nevű férfi vasárnap agyonverte két gyermekét, majd felakasztotta magát. A férfi korábban azért ült börtönben, mert 2016-ban egy kalapáccsal meg akarta ölni feleségét, mivel annak mással volt viszonya. Emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre ítélték, a felügyeleti jogot azonban nem vették el tőle, mert azzal elhúzódott volna az eljárás. A szakértők szerint H. G. nem volt alkoholista, csak alkalmanként ivott; azt is megállapították, hogy beszűkült tudatállapotban, tudatzavarban cselekedett – épp ezért úgy gondolták, nem fog újabb bűncselekményt elkövetni.

A Szombathelyi Járásbíróság még júniusban megszüntette a férfi és a nő házasságát, ezzel párhuzamosan pedig az elítélt szülő felügyeleti jogát is, azonban így is jogosult maradt a gyerekekkel való kapcsolattartásra. A férfit a meghallgatott tanúk jó apának ítélték meg, aki érzelmileg kötődik a gyermekeihez – az anya is mellette állt ki és azt kérte, ne szüntessék meg a felügyeleti jogát.  Mindezek után most vasárnap történt a tragédia: kiszabadulása után első alkalommal, amikor a gyerekek felügyelet nélkül az apával lehettek, a férfi megölte őket.

A PATENT és a NANE állásfoglalásukban bírálják a szakértők véleményét, miszerint H. G. ártalmatlan, és feleségét korábban csak azért akarta megölni, mert annak viszonya volt.

"A nők elleni erőszakkal és az áldozatokkal évtizedek óta foglalkozó magyarországi civil szervezetek ismételten és nyomatékosan rámutatnak, hogy a szakértők és az ügyben döntéseket hozó intézmények és fenntartójuk, a magyar állam, komoly mulasztásukkal felelősek ezekért a gyilkosságokért. Amennyiben valóban értenének a nők elleni és párkapcsolati erőszakhoz, ismernék az ilyen bűncselekmények elkövetőinek jellemzőit és eszköztárát, és az apák kapcsolattartásra vonatkozó jogai helyett a nők és a gyerekek alapvető emberi jogait és biztonságát kezelnék prioritásként. Soha nem adtak volna nemhogy elvitellel járó, de még felügyelt, sőt, semmilyen kapcsolattartást sem ennek a férfinak, sem a hozzá hasonló bántalmazóknak."

A közlemény szerint H.G.-nál azért nem találtak pszichés rendellenességet, mert a bántalmazók nem amiatt cselekszenek, "hanem azért, mert tulajdonuknak tekintik a partnerüket és a gyerekeiket, és ezért jogosultságot éreznek rá, hogy uralkodjanak rajtuk, megbüntessék őket, bosszút álljanak rajtuk. Tudnák, hogy a folyamatot és a tényeket, és nem az elkövető általános vagy jelenlegi pszichéjét kell vizsgálat alá vetni. Tudnák, hogy a bántalmazók mesterien manipulálnak, és máshogy viselkednek a hatóságok és szakértők előtt, mint a partnerükkel szemben. Tudnák, hogy az áldozatnak számos oka lehet akár arra is, hogy az elkövető pártját fogja az eljárásokban. Be tudnák azonosítani a veszélyt, és fel tudnák mérni a kockázatot."

Az egyesületek fellépést sürgetnek a nők elleni és párkapcsolati erőszakkal szemben, és arra bátorítják az embereket, érdeklődjenek az igazságügyi szakértők végzettsége és témaspecifikus képzése iránt, és tegyenek ugyanígy a bántalmazott nők képviseletét ellátó ügyvédek is.

A teljes közlemény itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk