Az Európai Bizottság betiltaná a ketreces állattartást

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 30.

Élet + Mód

Több mint egymillió európai írta alá az ezt követelő petíciót. 

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 2023-ig jogszabályt javasol a tenyészállatok ketrecben tartásának fokozatos megszüntetéséről majd betiltásáról. A ketreces állattartás megszüntetését célzó petíció a hatodik sikeres európai polgári kezdeményezés volt és az első, amelynek esetében az Európai Bizottság jogalkotást indít - közölte az uniós bizottság szerdán.

 A Bizottság szerint úgy határozott, hogy pozitív választ ad End the Cage Age című polgári kezdeményezésre, melynek aláírásgyűjtése 2018 szeptemberében kezdődött. Az akcióhoz több mint egymillió európai állampolgár csatlakozott.

A brüsszeli testület indoklásában kiemelte: ez a polgári kezdeményezés tükrözi az etikusabb és fenntarthatóbb gazdálkodási rendszerekre való áttérés iránti igényt, beleértve a meglévő uniós állatjóléti szabályok felülvizsgálatát is.

A Bizottság közleménye szerint a 2023 végéig előterjesztendő javaslat a kezdeményezésben említett valamennyi állatra vonatkozni fog, így a tojótyúkokra, kocákra és borjakra, nyulakra, kiscsibékre, brojlercsirkékre, fürjekre, kacsákra és libákra.

Mivel a ketrecek használatának megszüntetése szükségessé teszi a jelenlegi gazdálkodási rendszerek megváltoztatását, az Európai Bizottság egy 2022 vége előtt elkészíteni tervezett hatásvizsgálatban figyelembe fogja venni a meghozható intézkedések társadalmi-gazdasági és környezeti hatásait, valamint az állatjólét szempontjából jelentkező előnyöket. 

A ketreces állattartás megszüntetését célzó jogszabály a jelenlegi tervek szerint 2027-től lépne hatályba. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk