Az MSZP „stop oligarcha” törvénycsomagot nyújt a parlament elé

  • narancs.hu
  • 2018. január 20.

Fekete Lyuk

De minek?

Magyarországra nem egy „távoli, idős bácsi”, hanem „Orbán Viktor oligarchái” jelentenek veszélyt, akik a gyermekek elől a tanulás, a betegektől pedig a gyógyulás lehetőségét veszik el, miközben mértéktelenül gazdagodnak az adófizetők meglopásából – fogalmazott Harangozó Tamás, a szocialisták országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján utalva a kormány „Stop Soros” javaslatára.

A szocialisták a „Stop Soros” törvényjavaslatra válaszul nyújtják be a sajátjukat, amely három törvénymódosításból áll: az első kettő „az elmúlt nyolc év harácsolóinak elszámoltatásáról és az extraprofit visszaszerzéséről szól”, a harmadik pedig garantálja, hogy a jövőben „ne történhessenek ilyen galádságok, bárki is kormányozza az országot”.

Harangozó kiemelte, az osztalékjövedelmekre és a vállalkozásokból kivont jövedelmekre az általános 15 százalék helyett 75 százalékos különadót vetnének ki jelentős összegű közösségi források felhasználása esetén. A változtatás azokra a cégekre vonatkozna, amelyek árbevételük felét, 100 millió forint feletti uniós, illetve hazai közpénzből szerzik és tisztességtelen mértékű haszonra tesznek szert.

Az MSZP emellett kezdeményezi, hogy a „letelepedési kötvényüzlet” részvevői is fizessenek 75 százalékos különadót, mivel egy „erkölcstelen, a közvagyon helyett magánvagyont hizlaló” tevékenységet folytattak.

Sőt, a szocialisták javaslatot tesznek arra is, hogy a közpénzek tisztességes felhasználása érdekében teljes egészében vissza kelljen fizetni azokat a támogatásokat, ahol a kedvezményezettek megszegték az átláthatósági és összeférhetetlenségi szabályokat.

A baj csak az, hogy egy kezünkön meg lehet számolni, hány szocialista törvényjavaslatot fogadott el a parlament. Még akkor is, ha néhány ujjunk hiányzik.

 

Figyelmébe ajánljuk