Jöhet a hazafias testnevelés, a hazafias irodalom és a hazafias földrajz: a kormány az iskolákban akarja hazaszeretetre nevelni a diákokat

  • narancs.hu
  • 2018. június 16.

Fekete Lyuk

Nem új tantárgy jön, hanem a tananyagba integrálják a hazafias nevelést. Hogy hogyan, azt csak találgatni lehet.

Simicskó Istvánt a Hír Tv kérdezte meg, hogy mit is fog jelenteni a kormány által hangoztatott hazafias nevelés, és hogyan kell elképzelni ennek gyakorlati megvalósítását. A volt honvédelmi miniszter, akit Orbán Viktor a hazafias nevelés koordinálásával bízott meg, azt mondta, nem külön tantárgyak keretében kellene oktatni a hazafias nevelést, hanem el kellene helyezni a közismereti tantárgyakban. Szerinte nem katonákat nevelnének az iskolákban, de a honvédelem is profitálhatna az újfajta oktatásból. Simicskó utalt külföldi példákra is, de az nem derült ki, melyik országra is gondolt, az viszont biztos, hogy először egy stratégiai tervet kell alkotnia kormánybiztosként, és ez alapján valósulna meg a hazafias nevelés.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A hazafias és honvédelmi nevelés fontosságát már korábban is hangsúlyozta a kormány, tavaly például Maruzsa Zoltán, az Emmi helyettes államtitkára mondott olyanokat, hogy a hazafias és honvédelmi nevelés átgondolása nem jelenti új tantárgy bevezetését, mert itt „tartalomról, életérzésről” beszélünk, jelentsen ez bármit is.

Figyelmébe ajánljuk