Neki mindig csak a szájába adják – Egyre mélyebbre ássa magát a volt magyar miniszterelnök

  • narancs.hu
  • 2015. december 5.

Fekete Lyuk

Medgyessy Pétert már évtizedek óta rosszul idézik. Hát, így jár mindig szegény, avagy mégsem biztos, hogy lehet kinn is, benn is egeret fogni egyszerre.

Medgyessy Péter, Magyarország egykori részidős miniszterelnöke (nála csak Boros Péter volt rövidebb ideig kormányfő, mondhatni hál’ istennek) a minap a Magyar Idők c. kormányzati értesítő porondján kunsztozott, olyat talált szólni, amit a komplett magyar társadalom (sajtóstul) akként értelmezett, hogy Orbán alatt sincsen nagyobb korrupció, mint a korábbi kormányok idején.

false

E kijelentés nem csupán érzéki csalódáson nyugvó tévedés volt az ex-miniszterelnök részéről, hanem nyilvánvalóan gyógyíthatatlan Gyurcsány-fóbiájának, s mindenkori megfelelési kényszerének valami egészen csodálatos turmixa. Egyszersmind kétes értékű menlevél Orbánéknak – mintha olyan nagyon izgatná őket az ilyesmi… A sors különös vicce, hogy a kinyilatkoztatás után nem sokkal figyelt be a Lex-Tiborcz, úgy is mint a tisztakezűség manifesztuma.

Nem osztogatnak, pedig vártam nagyon

Jó Megyónk eztán gyorsan befutott az ATV-be, s megmondta az őszintét: őt meghamisították a Magyar Idők. Nem is osztogatnak (ebben lehet valami), hanem osztogatnak (ebben meg pláne).

Figyeljék csak:

Mészáros Antónia: Ezek szerint rosszul fogalmazott? A jelenség mégiscsak tapinthatóbb, csak más típusú? Máshogy van megszervezve?

Medgyessy Péter: Más típusú, más minőségű, igen.

– Akkor miért mondta, hogy nem tapinthatóbb, ha tapinthatóbb?

– Nem mondtam.

– De pontosan ezt mondta, idézem a Magyar Időkből.

– Hát, a Magyar Időket idézheti.

– Akkor a Magyar Idők rosszul idézte?

– Ebben tényleg rosszul.

– Megtorzították, félreértelmezték az ön szavait?

– Ezt se merem mondani, ez így nem igaz. De biztos nem mondtam, hogy nem tapinthatóbb a korrupció, az ellenkezőjét mondtam.

Elszabta a Népszabó is

Ah, so… akkor minden rendben, Orbánék mégis korruptak, Megyó mégis rendes fickó. De a történet nem ér véget, mert a műsorvezető kérdésére ez a derék azt is elmondja, hogy amikor hivatali idejében az SZDSZ-t korruptozta le, az sem úgy volt, 2004-ben a Népszabó adott a szájába valamit.Medgyessy Péter erre úgy reagált, hogy nem akar foglalkozni ezzel az üggyel, de hozzátette, annak idején nem azt mondta, hogy az SZDSZ-ben van korrupció, hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Miután a műsorvezető emlékeztette rá, hogy annak idején nem így fogalmazott, Medgyessy lehetségesnek nevezte, hogy 2004-ben is rosszul idézte őt a sajtó (az interjú annak idején a Népszabadságban jelent meg).”

De itt már egymás térdét csapkodtuk a röhögéstől.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?