Vissza a nyolcvanas évekbe! – Állítólag ezzel fogunk utazni 30 évig

  • narancs.hu
  • 2016. május 12.

Fekete Lyuk

Tegnap bemutatták az első újdonsült 3-as metrószerelvényt Moszkvában. Jé, ez fehér.

Az Index szúrta ki a Transzmasholding oldalán, hogy elkészült Oroszországban a 3-as metró első felújított, hatkocsis metrószerelvénye, és az átadóünnepségen részt vett Balla János nagykövet is. Első ránézésre ugyan nagyon pofásnak tűnik a kocsi orr-része, ám talán nem véletlen, hogy további képeket egyelőre nem töltöttek föl. Innen ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy ezek az eredetileg átlagosan több mint harmincéves kocsik oldalról teljesen olyanok, mint eddig, úgyhogy most az egyszer valóban a szó szerint értendő az „ugyanaz fehérben” szókapcsolat.

false

 

Fotó: Transzmasholding

Noha az Index szerint „az utasteret korszerűsítették, új lett a vezetőfülke eleje. Frissítették az ellenőrzési rendszert és videokamerákat építettek be”, mi több, „a felújított kocsik élettartama 30 év”. Arra azért kíváncsiak leszünk.

És még valami a külsőt illetően. Az alábbi szerelvényeket 24 évvel ezelőtt, 1992-ben tervezték Budapesten, és ha lett volna rá pénz, sorozatban is gyárthatták volna, vagyis nem pusztán a képzelet szülöttei. Lehet, hogy tévedünk, de nekünk valahogy újszerűbbnek tűnnek, mint a tegnap bemutatott szerelvény.

false

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.