Tízéves a Médiamix: Új terület (Kopper Judit szerkesztő)

  • Szőnyei Tamás
  • 2002. november 14.

Film

Magyar Narancs: Honnan jött a

1992 őszén (amikor egyébként kéthetiről hetilappá fordult a Narancs) kéthavonta jelentkező műsorból havi sorozattá sűrűsödött a Médiamix: az írott és elektronikus média hazai és nemzetközi kérdéseivel foglalkozó magazin azóta több mint száztízszer jelentkezett a Magyar Televízióban.Médiamix elindításának ötlete?

Kopper Judit: A rendszerváltás tájékán itt forgatott a magyar médiában várható változásokról az angol Channel 4 Media Show című, szombat este sugárzott műsora, amit Emma Freud, Freud unokája vezetett. Én kalauzoltam őket, segítettem megszervezni a riportjaikat. Ezt a műsort megismerve gondoltam arra, hogy próbálkozni kéne valami hasonlóval. A média rengeteg témát kínál a sajtótól a tévén, rádión, reklámon keresztül a videóig, a művészettől a technikán át a politikáig. Ha a televízió foglalkozik színházzal, filmmel, zenével, képzőművészettel, irodalommal, építészettel, akkor egyszerűen nem kerülheti ki a médiát sem. Már öt éve ment a Videóvilág című műsorom, amikor 1992-ben a Fríz produceriroda gyártásában elindulhatott a Médiamix is. A Hankiss Elemér idején született producerirodákat Nahlik Gábor idején megszüntették, ´93 decemberétől ´94 októberéig a Médiamix is szünetelni kényszerült. Ha jól emlékszem, Horváth Ádám elnöksége alatt indulhatott újra. Különben a média mint műfaj vagy mint információhordozó még nem igazán elismert dolog: az MTV belső struktúrájában is hol a kulturális, hol a politikai területhez tartozott - igazából se nem ez, se nem az, vagy inkább mind a kettő. Hasonló volt a tapasztalatunk, amikor Görög Athénával elindítottuk a Médiamix című - egyébként nem a tévéműsorok szövegét utánközlő - lapot, és nekiültünk pályázatokat böngészni: nem találtunk olyat, ahova a média befért volna. Mintha a kultúra szervezői nem vennék tudomásul, hogy létezik egy ilyen, új terület is. De számomra nem a besorolás a lényeg, hanem az, hogy mindig az újdonságok bemutatására törekedtünk.

MN: Ami külföldi médiapolitikai témák esetében olykor erősen áthallásosra sikerült.

KJ: Még a magyarországi kereskedelmi tévéadók elindulása előtt bemutattuk a csehországi Nova TV-t. Az azóta elhíresült Zelezny, a Nova elnöke azt üzente a születendő magyar kereskedelmi tévék vezetőinek, hogy nem lehet eléggé lemenni kutyába a nézettség biztosításához, és hogy egyetlen embert se vegyenek át a közszolgálati televízióból, mert azok már "romlottak" - mármint hogy el vannak rontva kultúrával, értékekkel. Bemutattuk a portugál közszolgálati televízió és a kereskedelmi csatornák viszonyát is. Ez azért volt érdekes, mert ott három-négy évvel előbb indultak a kereskedelmi tévék, mint nálunk: a közszolgálati televízió kezdetben szinte belehalt a versenybe, majd szép lassan, fokozatosan kezdett magához térni, nézettsége öt év után behozta, azóta pedig túl is szárnyalta a kereskedelmiekét. Szerintem mi most értük el azt a pillanatot, amikor a közszolgálati televízió ismét elkezdhetné visszaszerezni a nézőket, ha tudna élni azzal, hogy a nosztalgia-, tudományos, gyermek- és sportcsatornák bebizonyították: másra is van igény, mint horrorra, mocsokra vagy kukkolásra.

MN: Mennyire sikerült megvalósítani a Médiamix kezdetben elképzelt látványvilágát?

KJ: Meg kell mondjam, nagyon harcoltam azért, hogy konzervatív legyen a látvány: épp elég, ha maga a tartalom újszerű. Ha olyan helyen forgatunk, mint a monte-carlói Imagina, a linzi Ars Electronica vagy a londoni Design Museum webművészetről szóló kiállítása, azt már nem kell elvarázsolni. Ha még mi is hozzátennénk valami "látványosat", akkor épp a lényegből vennénk el, ezért is próbáltam mindig önmérsékletre inteni a túlságosan is alkotni vágyó operatőröket és rendezőket.

MN: Mekkora a műsor nézett-sége?

KJ: Nézettséget lehet kreálni is, jó műsoridővel, előzetes propagandával, óriásplakáttal stb., de az az igazság, hogy a műsor utóéletének alakításához én nem értek. Tudom, hogy ez is nagyon fontos, de nekem a műsor elkészítésére futja csak az energiámból. Hihetetlenül örülök a szakmai elismeréseknek és fesztiválokra, konferenciákra szóló meghívásoknak, büszke vagyok arra, hogy egy pályázat segítségével 2000 novemberében forgathattunk a CNN-ben vagy az amerikai elnökválasztáson, és hogy 2001-ben az amerikai külügyminisztérium vendégeként bejuthattunk az Egyesült Államok legnagyobb kampányirodáiba. Ezekben a műsorokban a média szerepét vizsgáltuk az elnökválasztás során, és reméltük, hogy itthon is lehet hasznosítani a feldolgozott információkat a magyarországi választások előtt. De büszke vagyok arra is, hogy a legtöbb médiaszakon a tananyag része a műsor. A legfontosabbnak azt tartom, hogy egyrészt elébe menjünk a technikai újdonságoknak - például már hét évvel ezelőtt foglalkoztunk a virtuális valósággal, hat éve a cybercafékkal, három éve az onlinelapokkal vagy legutóbb a webművészettel -, másrészt azt, hogy folyamatosan figyeljünk az olyan jelenségekre, mint a háború szerepe a médiában, és fordítva, a média szerepe a háborúban. Ezt vizsgáltuk a román forradalom, az orosz puccs, az Öböl-háború, a boszniai és a kosovói háború idején. Elemezzük a különféle műfajok hatásának kérdéseit, például hogy mi a titka a szappanopera, a vetélkedő vagy a kukkoló televízió sikerének, és foglalkozunk a közszolgálatiság szerepének vagy az új médiatörvény feltételeinek a kérdéseivel is. Ami a nézettséget illeti, a Médiamix legjobb eredményét a CNN-adás 23 órai ismétlésekor mérték, ez 2,3 százalék volt, ami 230 ezer embert jelent. El is ájulok, ha magam elé képzelek négy népstadionnyi embert, amint az én műsoromat nézi ilyen késői időpontban.

Szőnyei Tamás

A Médiamix adása november 13-án a linzi Ars Electronicával foglalkozott. A Médiamix című lap készítésére tizenhárom szám után elfogyott a pénz, folytatásához a szerkesztők új támogató(ka)t, befektető(ke)t keresnek.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.