chili&vanília

Három hozzávaló, egy leves

Gasztro

Az egészben sült karfiol az elmúlt évek egyik legnagyszerűbb kulináris találmánya. A feltalálás érdeme egyértelműen a kortárs izraeli konyha valamelyik neves séfjét illeti meg, persze többen magukénak tudják, így mindig óriási a vita. Vitathatatlan tény azonban, hogy világhírűvé Ejál Sáni Miznon nevű pitázója tette, amelynek az egyik ikonikus fogása. Nem csoda, hogy rá van kattanva az egész világ, a sült karfiol amúgy is olcsó, jóízű, könnyen és változatosan elkészíthető, minden fűszert elbír, lehet rusztikusan vagy elegánsan tálalni, összhangban van a zöldségeket előtérbe helyező és a „vissza a gyökerekhez” irányzatokkal, ráadásul minden étrendnek (vegán, paleo, mindenmentes) tökéletesen megfelel. Hogy egészben sütve, vagy rózsáira szedve, végső soron szinte mindegy, finom így is, úgy is, az alábbi levesben rózsákban sütve szerepel. Igazi csodaleves, mindössze három hozzávalóból: sült karfiol, alaplé, vaj. Íze olyan összetett, elegáns és telt, hogy az ember az első falat után komolyan meglepődik. A kevés alapanyagra való tekintettel azoknál érdemes a minőségre figyelni, így például az alaplé/leszűrt húsleves elég sokat nyom a latban. Ha nincs kéznél, inkább víz legyen a választás, mint kocka. Olyan finom, hogy „meztelenül”, mindennemű feltét nélkül is kiváló, de fel lehet öltöztetni pl. magokkal, pirított zsemlekockával vagy fűszerolajakkal. Elkészíthető előre is, ilyenkor kevés vízzel lehet melegítéskor hígítani, ha szükséges. Ha rövidebb lével főzzük, vagy nagyon besűrűsödne, kiváló püréként is sültek, halak mellé. Méltó első levese lesz 2018-nak.

 

Sültkarfiol-krémleves

Hozzávalók (4 adag)

 

1 közepes fej karfiol (zöldje és torzsa nélkül kb. 70 dkg)

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

1,2 liter alaplé vagy víz

6 dkg hideg vaj

 

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (alul/felül üzemmódban). A karfiolt közepes méretű rózsákra szedjük, a rózsákat pedig hosszant félbevágjuk. Egy uzsonnástasakba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, jól összerázzuk, hogy a karfioldarabokat egyenletesen bevonja az olaj és a fűszer, majd egy sütőpapírral borított tepsire szórjuk. A karfiolokat megfordítjuk úgy, hogy mindegyiknek a vágott felülete legyen a papíron, így jobban tud karamellizálódni. 25 percig sütjük, amíg teljesen megpuhul, és barna, karamellizált pöttyök jelennek meg a tetején, illetve az alján, a vágott felületen. Közben az alaplevet (vagy vizet) felforrósítjuk. Az elkészült sült karfiolt a forró alaplébe tesszük, és 5 percig erős lángon főzzük. Az egészet nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük (ha kis űrtartalmú gépünk van, akkor két adagban), és teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a hideg vajat, majd újra turmixoljuk pár másodpercig. Ízlés szerint pirított magokkal (mogyoró, dió, sós mandula), fűszerolajjal (pl. csili- vagy paprikaolaj, dióolaj, olívaolaj) tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.