chili&vanília

Három hozzávaló, egy leves

Gasztro

Az egészben sült karfiol az elmúlt évek egyik legnagyszerűbb kulináris találmánya. A feltalálás érdeme egyértelműen a kortárs izraeli konyha valamelyik neves séfjét illeti meg, persze többen magukénak tudják, így mindig óriási a vita. Vitathatatlan tény azonban, hogy világhírűvé Ejál Sáni Miznon nevű pitázója tette, amelynek az egyik ikonikus fogása. Nem csoda, hogy rá van kattanva az egész világ, a sült karfiol amúgy is olcsó, jóízű, könnyen és változatosan elkészíthető, minden fűszert elbír, lehet rusztikusan vagy elegánsan tálalni, összhangban van a zöldségeket előtérbe helyező és a „vissza a gyökerekhez” irányzatokkal, ráadásul minden étrendnek (vegán, paleo, mindenmentes) tökéletesen megfelel. Hogy egészben sütve, vagy rózsáira szedve, végső soron szinte mindegy, finom így is, úgy is, az alábbi levesben rózsákban sütve szerepel. Igazi csodaleves, mindössze három hozzávalóból: sült karfiol, alaplé, vaj. Íze olyan összetett, elegáns és telt, hogy az ember az első falat után komolyan meglepődik. A kevés alapanyagra való tekintettel azoknál érdemes a minőségre figyelni, így például az alaplé/leszűrt húsleves elég sokat nyom a latban. Ha nincs kéznél, inkább víz legyen a választás, mint kocka. Olyan finom, hogy „meztelenül”, mindennemű feltét nélkül is kiváló, de fel lehet öltöztetni pl. magokkal, pirított zsemlekockával vagy fűszerolajakkal. Elkészíthető előre is, ilyenkor kevés vízzel lehet melegítéskor hígítani, ha szükséges. Ha rövidebb lével főzzük, vagy nagyon besűrűsödne, kiváló püréként is sültek, halak mellé. Méltó első levese lesz 2018-nak.

 

Sültkarfiol-krémleves

Hozzávalók (4 adag)

 

1 közepes fej karfiol (zöldje és torzsa nélkül kb. 70 dkg)

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

1,2 liter alaplé vagy víz

6 dkg hideg vaj

 

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (alul/felül üzemmódban). A karfiolt közepes méretű rózsákra szedjük, a rózsákat pedig hosszant félbevágjuk. Egy uzsonnástasakba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, jól összerázzuk, hogy a karfioldarabokat egyenletesen bevonja az olaj és a fűszer, majd egy sütőpapírral borított tepsire szórjuk. A karfiolokat megfordítjuk úgy, hogy mindegyiknek a vágott felülete legyen a papíron, így jobban tud karamellizálódni. 25 percig sütjük, amíg teljesen megpuhul, és barna, karamellizált pöttyök jelennek meg a tetején, illetve az alján, a vágott felületen. Közben az alaplevet (vagy vizet) felforrósítjuk. Az elkészült sült karfiolt a forró alaplébe tesszük, és 5 percig erős lángon főzzük. Az egészet nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük (ha kis űrtartalmú gépünk van, akkor két adagban), és teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a hideg vajat, majd újra turmixoljuk pár másodpercig. Ízlés szerint pirított magokkal (mogyoró, dió, sós mandula), fűszerolajjal (pl. csili- vagy paprikaolaj, dióolaj, olívaolaj) tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.