chili&vanília

Három hozzávaló, egy leves

Gasztro

Az egészben sült karfiol az elmúlt évek egyik legnagyszerűbb kulináris találmánya. A feltalálás érdeme egyértelműen a kortárs izraeli konyha valamelyik neves séfjét illeti meg, persze többen magukénak tudják, így mindig óriási a vita. Vitathatatlan tény azonban, hogy világhírűvé Ejál Sáni Miznon nevű pitázója tette, amelynek az egyik ikonikus fogása. Nem csoda, hogy rá van kattanva az egész világ, a sült karfiol amúgy is olcsó, jóízű, könnyen és változatosan elkészíthető, minden fűszert elbír, lehet rusztikusan vagy elegánsan tálalni, összhangban van a zöldségeket előtérbe helyező és a „vissza a gyökerekhez” irányzatokkal, ráadásul minden étrendnek (vegán, paleo, mindenmentes) tökéletesen megfelel. Hogy egészben sütve, vagy rózsáira szedve, végső soron szinte mindegy, finom így is, úgy is, az alábbi levesben rózsákban sütve szerepel. Igazi csodaleves, mindössze három hozzávalóból: sült karfiol, alaplé, vaj. Íze olyan összetett, elegáns és telt, hogy az ember az első falat után komolyan meglepődik. A kevés alapanyagra való tekintettel azoknál érdemes a minőségre figyelni, így például az alaplé/leszűrt húsleves elég sokat nyom a latban. Ha nincs kéznél, inkább víz legyen a választás, mint kocka. Olyan finom, hogy „meztelenül”, mindennemű feltét nélkül is kiváló, de fel lehet öltöztetni pl. magokkal, pirított zsemlekockával vagy fűszerolajakkal. Elkészíthető előre is, ilyenkor kevés vízzel lehet melegítéskor hígítani, ha szükséges. Ha rövidebb lével főzzük, vagy nagyon besűrűsödne, kiváló püréként is sültek, halak mellé. Méltó első levese lesz 2018-nak.

 

Sültkarfiol-krémleves

Hozzávalók (4 adag)

 

1 közepes fej karfiol (zöldje és torzsa nélkül kb. 70 dkg)

3 evőkanál olívaolaj

só, bors

1,2 liter alaplé vagy víz

6 dkg hideg vaj

 

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (alul/felül üzemmódban). A karfiolt közepes méretű rózsákra szedjük, a rózsákat pedig hosszant félbevágjuk. Egy uzsonnástasakba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, jól összerázzuk, hogy a karfioldarabokat egyenletesen bevonja az olaj és a fűszer, majd egy sütőpapírral borított tepsire szórjuk. A karfiolokat megfordítjuk úgy, hogy mindegyiknek a vágott felülete legyen a papíron, így jobban tud karamellizálódni. 25 percig sütjük, amíg teljesen megpuhul, és barna, karamellizált pöttyök jelennek meg a tetején, illetve az alján, a vágott felületen. Közben az alaplevet (vagy vizet) felforrósítjuk. Az elkészült sült karfiolt a forró alaplébe tesszük, és 5 percig erős lángon főzzük. Az egészet nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük (ha kis űrtartalmú gépünk van, akkor két adagban), és teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a hideg vajat, majd újra turmixoljuk pár másodpercig. Ízlés szerint pirított magokkal (mogyoró, dió, sós mandula), fűszerolajjal (pl. csili- vagy paprikaolaj, dióolaj, olívaolaj) tálaljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A bűn nyomora és a nyomor bűne Vadkeleten

Hogy milyen nyomor vezethet el a bűnhöz, amelyben csak némi élelmet vagy egy fél minimálbért sikerül zsákmányolni? Kik az áldozatok és miért hallgatnak? A leszakadó kistérségek sajnos kiváló terepet jelentenek, hogy egy pillantást vessünk a kétségbeejtő helyzetre.

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.