étel, hordó

If

  • ételhordó
  • 2018. február 11.

Gasztro

Minden bizonnyal izgalmasabb hely lenne a Ráday utca, ha az itt tanyát verő vendéglősök bátrabbak és kreatívabbak lennének. Ha például emlékeznének még arra, hogy valamikor a 90-es évek végén mindenféle kulturális missziók is szóba kerültek az addig egyébként nem különösebben jelentős belső-ferencvárosi közterület felkapaszkodása kapcsán. Akkor persze még nem ilyen világ volt! Nagyban ment a kávéházi nosztalgia, a presszózás nemcsak a retró mellékterméke volt, írókat fizettek fellépésekért, talán még az alternatív zenekaroknak is adtak gázsit. De miután az underground kiment a divatból, a Ráday utca viszont divatos maradt, minden megváltozott; bár azt még sokáig nem hitte senki, hogy 2015-re már magyarosch vendéglők sorakoznak ott, ahol korábban keleti teázókkal próbálkoztak.

Mindezt csak azért idézzük fel, mert még így is akad mutatóba olyan hely, ami a régi iskolát képviseli. Az If kávézóra nemcsak azért tekinthetünk szabályt erősítő kivételként, mert elsősorban jazzklub, de azért is, mert itt az egyértelmű kávézó/zenés szórakozóhely vonal ellenére is rendes konyhát visznek. Olyat, ahol nemcsak a pizza meg a melegszendvics van az étlapon.

Az erdei gombaleves (1300 forint) nagyon izgalmas, de még úgy is a túlárazottság jut az eszünkbe róla, hogy pikáns ízének titkát nem sikerül megfejtenünk. A tapastál ízelítő (2500 Ft) öt eleme, az olívabogyós feta sajt, a rozmaringos erdei gomba, a lilahagyma-lekvár, a konyakos csirkemáj és a szardellás capribogyó mind-mind nagyszerű, ezért különösen sajnáljuk, hogy a kiegészítőnek szánt paradicsom íztelen, a pirítós pedig jellegtelen. A grillezett kecskesajt tokaji boros sült céklás rizottóval (2650 Ft) nemcsak jól hangzik, de kimondottan finom is, a legszívesebben azt mondanánk rá, hogy minden ízében tökéletes, már ha éreznénk némi tokaji ízt. A mézes-gyömbéres csirkemellsteak mazsolás rizzsel (2500 Ft) kevésbé sikerült; a húst ugyan rendesen elkészítették, de a szósz és a mazsolás rizs átlagosnak sem mondható. Ellenben a csilis csokis öntettel tálalt brownie (950 Ft) már átlagon felüli.

Neked ajánljuk