kertész lesek

Trója Ételbár – Szeged

  • kertész lesek
  • 2018. június 17.

Gasztro

„Bár Rómával, Madriddal és Athénnal nehéz versenyre kelni, nem kell repülőre szállnod ahhoz, hogy forró érzések öntsék el a szívedet. Ha végigsétálsz Szeged mediterrán hangulatú belvárosában, téged is magával ragad a látvány, és felfedezésre csábít különleges varázsa” – olvastuk egy turisztikai kiadványban, és nem szakadt ránk a plafon. Már csak azért sem, mert ilyenkor, tavasz derekán, egyáltalán nem túlzó az idegenforgalmista lelkesedése. Szeged belvárosa látványos, romantikus, varázslatos etc., nem csoda, hogy hétköznap is telt házzal mennek a „kiülősök” – és nemcsak a kávézók, cukrászdák, a komolyabbnak látszó éttermek is.

A Kölcsey utca 4. alatt található Trója Ételbár és Kávézó nem tartozik ezek közé, de mielőtt elmerülnénk a részletekben, rágódjunk egy kicsit az elnevezésen! Szerintünk úgy találták ki, hogy a leghitványabb ételbárnéven csavarintottak egyet, így lett Falóból Trója.

Különben olyan az egész, mintha az összes gyorsbüfés náció összefogott volna a távol-keletieket leszámítva: van itt pizza és hamburger, gírosz és tandoori csirke, sült pisztráng és tortilla.

Ha a körúti török kifőzde az etalon, akkor a lencsekrémleves (500 Ft) egyenesen zseniális, és még hatalmas adag is. Ám ugyanezt az ún. csípős lencselevesről (500 Ft) már csak mérete tekintetében mondhatjuk el. A kisebb baj, hogy nem csíp, a nagyobb, hogy semmilyen íze nincs, a legnagyobb meg az, hogy érzésünk szerint az étlapon szereplő, de már nem kapható paradicsomleves maradványait is beledolgozták.

A falafeltálon (1350 Ft) a falafel maga olyan, mintha egy lőtérről hozták volna. Száraz, kemény és égett, viszont rengeteg van belőle. A Trója tálon (1350 Ft) lévő fűszeres, ropogós csirkemell is elképesztő mennyiség, de azt legalább jóízűen el lehet fogyasztani, persze csak mértékkel. Jobban járunk, ha a sült krumpli és zöldköretre – akár a falafel-, akár a Trója tálon – csak dekorációként tekintünk, azt pedig talán megbocsátják, hogy a desszertet (baklava, 300 Ft) ez alkalommal kihagyjuk.

Figyelmébe ajánljuk