rés a présen

„Négy napig pizzát ettünk”

Nemes Richard, a Gourmet Fesztivál főszervezője

  • rés a présen
  • 2018. június 17.

Gasztro

rés a présen: Honnan erednek a gasztronómia iránti vonzalmaid?

Nemes Richard: A szüleim mindketten nagyon jól főznek, ínyencek. Én a bor felől érkeztem a gasztronómiába úgy tíz évvel ezelőtt, a borral jártam be a világot, és így jutottam el sok nagyszerű étterembe is. A Szigetnél is bortanácsadóként kezdtem, aztán megkaptam a Gourmet szervezését, ami kézenfekvő folytatásnak bizonyult.

rap: Mit tud jobban a Gourmet az ország rengeteg gasztronómiai fesztiváljánál?

NR: A több mint 100 kiállítójával és 20 ezer látogatójával szerintem a legátfogóbb és legjelentősebb rendezvény ma Magyarországon, és továbbra is az egyetlen, amely képes egy időben és egy helyen felvonultatni az ország legjobb éttermeit. Programokban óriásit fejlődtünk, ma már külföldi sztárséfek is megjelennek nálunk. Az idén Heinz Reitbauer, a világ tizedik legjobb éttermeként számon tartott, két Michelin-csillagos Steirereck tulajdonos séfje lesz a headlinerünk.

rap: Mikor lesz az idei rendezvény?

NR: Május 17. és 20. között lesz, a pünkösdi hétvégén a Millenárison. Ezúttal a gombóc kerül a figyelem középpontjába, de a kaviár és a pezsgő is főszerepet kap. A fesztiválmenüben több mint 150 étel szerepel, és egymást érik majd a jobbnál jobb programok. Megismerhetjük a nemrég bezárt Zazzi ikonikus süteményének, az Édes álomnak a receptjét, megtudhatjuk, hogyan készül a kaviár, mi fán terem az autentikus anatóliai konyha, s milyen a bolíviai fine dining, de házi rétest és szilvás gombócot is megtanulhatunk készíteni. Workshopjainkon profi séfek oktatnak, és még a gyerekeket sem kell lepasszolni, hiszen nekik is lesz program a babakonyhától a tiné­dzser főzősuliig. Ráadásul 14 éves kor alatt ingyenes a belépés.

rap: Milyen újdonságok lesznek?

NR: A fesztivál közepén felállított pop-up éttermünkben megismételhetetlen ebédeket és vacsorákat kínálunk. Itt főz majd Latin-Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler, a nemzetközi felfedezettnek számító török Maksut Askar, és itt ad közös menüt Lengyelország négy Bib Gourmand minősítésű étterme. De lesz vidéki ebéd a legjobb vidéki éttermekkel és vasárnapi ebéd szuper fővárosi vendéglátóhelyekkel.

rap: Mi volt a legérdekesebb élményed az eddigi fesztiválokon?

NR: A tavalyi fesztiválra szívesen emlékszem. Végre nem esett, és a nap is kisütött, így nagy áttörést értünk el látogatószámban, de soha annyit nem dolgoztunk és rohangáltunk még fesztiválon. Túlvállaltuk magunkat, alig láttuk magát a fesztivált, négy napig pizzát ettünk, de az legalább az egyik legjobb volt az országban.

rap: Milyen nemzetközi tapasztalataid vannak?

NR: A kevésbé mainstream és tematikus eseményeket kedvelem és keresem. A klasszikus nagyobbak közül a San Sebastián-i Gastronomikát ajánlom, a kisebbek közül pedig a koppenhágai MAD-ot emelném ki, ez talán a világ egyik legizgalmasabb szimpóziuma. De kicsit közelebb, a szomszédos Ausztriában és Észak-Olaszországban is könnyen találhatunk jobbnál jobb gourmet programokat.

rap: Idézz fel egy emlékezetes ételt a pályádról!

NR: A legmeghatározóbb emlékeim nem feltétlenül a négy fal közötti csúcsgasztronómiához, hanem az olyan élményekhez kötődnek, amelyeknek egyszerű, de nagyon természetes és tiszta forrásból származó ételek voltak a főszereplői, ezeket sokszor épp én készítettem el, sőt az alapanyagot is én „szereztem be”. Ilyen volt például egy adriai szigonyvadászat utáni grillezés. Életem legkülönlegesebb története azonban talán épp most íródik, hiszen tavaly nyár óta elsősorban növényi alapú étrendet követek, ami egy prémium gasztrorendezvény szervezőjeként néha még nekem is furcsának tűnik.

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.

Főszerepben az Első sírásó

A november 6-án zárult igazgatói pályázaton Lipics Zsoltot hirdették ki győztesnek Darabont Mikold ellenében, azonban nagyon sok ellentmondás és fordulat jellemezte az elmúlt időszakot. A régi-új igazgató mellett csupán a NER-es lapokban folytatott sikerpropagandája szólt, pályázata egy realista, szakmaiságra építő programmal ütközött meg.

Őrült rendszer, de van benne pénz

  • Szekeres István

Amikor a tavalyi párizsi olimpián a tekvandós Márton Viviana megszerezte a hatodik – igaz, spanyol import – aranyérmünket, Orbán Viktor (noha eredetileg nyolcat várt) SMS-t küldött Schmidt Ádám sportállamtitkárnak: „Maradhat.” A kincstári humor mögül is elővillant a tény, hogy a sportélet is a miniszterelnök kezében van.