rés a présen

„Négy napig pizzát ettünk”

Nemes Richard, a Gourmet Fesztivál főszervezője

  • rés a présen
  • 2018. június 17.

Gasztro

rés a présen: Honnan erednek a gasztronómia iránti vonzalmaid?

Nemes Richard: A szüleim mindketten nagyon jól főznek, ínyencek. Én a bor felől érkeztem a gasztronómiába úgy tíz évvel ezelőtt, a borral jártam be a világot, és így jutottam el sok nagyszerű étterembe is. A Szigetnél is bortanácsadóként kezdtem, aztán megkaptam a Gourmet szervezését, ami kézenfekvő folytatásnak bizonyult.

rap: Mit tud jobban a Gourmet az ország rengeteg gasztronómiai fesztiváljánál?

NR: A több mint 100 kiállítójával és 20 ezer látogatójával szerintem a legátfogóbb és legjelentősebb rendezvény ma Magyarországon, és továbbra is az egyetlen, amely képes egy időben és egy helyen felvonultatni az ország legjobb éttermeit. Programokban óriásit fejlődtünk, ma már külföldi sztárséfek is megjelennek nálunk. Az idén Heinz Reitbauer, a világ tizedik legjobb éttermeként számon tartott, két Michelin-csillagos Steirereck tulajdonos séfje lesz a headlinerünk.

rap: Mikor lesz az idei rendezvény?

NR: Május 17. és 20. között lesz, a pünkösdi hétvégén a Millenárison. Ezúttal a gombóc kerül a figyelem középpontjába, de a kaviár és a pezsgő is főszerepet kap. A fesztiválmenüben több mint 150 étel szerepel, és egymást érik majd a jobbnál jobb programok. Megismerhetjük a nemrég bezárt Zazzi ikonikus süteményének, az Édes álomnak a receptjét, megtudhatjuk, hogyan készül a kaviár, mi fán terem az autentikus anatóliai konyha, s milyen a bolíviai fine dining, de házi rétest és szilvás gombócot is megtanulhatunk készíteni. Workshopjainkon profi séfek oktatnak, és még a gyerekeket sem kell lepasszolni, hiszen nekik is lesz program a babakonyhától a tiné­dzser főzősuliig. Ráadásul 14 éves kor alatt ingyenes a belépés.

rap: Milyen újdonságok lesznek?

NR: A fesztivál közepén felállított pop-up éttermünkben megismételhetetlen ebédeket és vacsorákat kínálunk. Itt főz majd Latin-Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler, a nemzetközi felfedezettnek számító török Maksut Askar, és itt ad közös menüt Lengyelország négy Bib Gourmand minősítésű étterme. De lesz vidéki ebéd a legjobb vidéki éttermekkel és vasárnapi ebéd szuper fővárosi vendéglátóhelyekkel.

rap: Mi volt a legérdekesebb élményed az eddigi fesztiválokon?

NR: A tavalyi fesztiválra szívesen emlékszem. Végre nem esett, és a nap is kisütött, így nagy áttörést értünk el látogatószámban, de soha annyit nem dolgoztunk és rohangáltunk még fesztiválon. Túlvállaltuk magunkat, alig láttuk magát a fesztivált, négy napig pizzát ettünk, de az legalább az egyik legjobb volt az országban.

rap: Milyen nemzetközi tapasztalataid vannak?

NR: A kevésbé mainstream és tematikus eseményeket kedvelem és keresem. A klasszikus nagyobbak közül a San Sebastián-i Gastronomikát ajánlom, a kisebbek közül pedig a koppenhágai MAD-ot emelném ki, ez talán a világ egyik legizgalmasabb szimpóziuma. De kicsit közelebb, a szomszédos Ausztriában és Észak-Olaszországban is könnyen találhatunk jobbnál jobb gourmet programokat.

rap: Idézz fel egy emlékezetes ételt a pályádról!

NR: A legmeghatározóbb emlékeim nem feltétlenül a négy fal közötti csúcsgasztronómiához, hanem az olyan élményekhez kötődnek, amelyeknek egyszerű, de nagyon természetes és tiszta forrásból származó ételek voltak a főszereplői, ezeket sokszor épp én készítettem el, sőt az alapanyagot is én „szereztem be”. Ilyen volt például egy adriai szigonyvadászat utáni grillezés. Életem legkülönlegesebb története azonban talán épp most íródik, hiszen tavaly nyár óta elsősorban növényi alapú étrendet követek, ami egy prémium gasztrorendezvény szervezőjeként néha még nekem is furcsának tűnik.

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.

Tíz vállalás

Bevált recept az ifjúsági regényekben, hogy a szerző a gyerekközösség fejlődésén keresztül fejti ki mondanivalóját. A nyári szünidőre a falusi nagymamához kitelepített nagyvárosi rosszcsontoknak az új környezetben kell rádöbbenniük arra, hogy vannak magasztosabb cselekedetek is a szomszéd bosszantásánál vagy az énekesmadár lecsúzlizásánál. Lehet tűzifát aprítani, visszavinni az üres üvegeket, és megmenteni a kocsiból kidobott kutyakölyköt. Ha mindez közösségben történik, még jobb.