rés a présen

„Négy napig pizzát ettünk”

Nemes Richard, a Gourmet Fesztivál főszervezője

  • rés a présen
  • 2018. június 17.

Gasztro

rés a présen: Honnan erednek a gasztronómia iránti vonzalmaid?

Nemes Richard: A szüleim mindketten nagyon jól főznek, ínyencek. Én a bor felől érkeztem a gasztronómiába úgy tíz évvel ezelőtt, a borral jártam be a világot, és így jutottam el sok nagyszerű étterembe is. A Szigetnél is bortanácsadóként kezdtem, aztán megkaptam a Gourmet szervezését, ami kézenfekvő folytatásnak bizonyult.

rap: Mit tud jobban a Gourmet az ország rengeteg gasztronómiai fesztiváljánál?

NR: A több mint 100 kiállítójával és 20 ezer látogatójával szerintem a legátfogóbb és legjelentősebb rendezvény ma Magyarországon, és továbbra is az egyetlen, amely képes egy időben és egy helyen felvonultatni az ország legjobb éttermeit. Programokban óriásit fejlődtünk, ma már külföldi sztárséfek is megjelennek nálunk. Az idén Heinz Reitbauer, a világ tizedik legjobb éttermeként számon tartott, két Michelin-csillagos Steirereck tulajdonos séfje lesz a headlinerünk.

rap: Mikor lesz az idei rendezvény?

NR: Május 17. és 20. között lesz, a pünkösdi hétvégén a Millenárison. Ezúttal a gombóc kerül a figyelem középpontjába, de a kaviár és a pezsgő is főszerepet kap. A fesztiválmenüben több mint 150 étel szerepel, és egymást érik majd a jobbnál jobb programok. Megismerhetjük a nemrég bezárt Zazzi ikonikus süteményének, az Édes álomnak a receptjét, megtudhatjuk, hogyan készül a kaviár, mi fán terem az autentikus anatóliai konyha, s milyen a bolíviai fine dining, de házi rétest és szilvás gombócot is megtanulhatunk készíteni. Workshopjainkon profi séfek oktatnak, és még a gyerekeket sem kell lepasszolni, hiszen nekik is lesz program a babakonyhától a tiné­dzser főzősuliig. Ráadásul 14 éves kor alatt ingyenes a belépés.

rap: Milyen újdonságok lesznek?

NR: A fesztivál közepén felállított pop-up éttermünkben megismételhetetlen ebédeket és vacsorákat kínálunk. Itt főz majd Latin-Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler, a nemzetközi felfedezettnek számító török Maksut Askar, és itt ad közös menüt Lengyelország négy Bib Gourmand minősítésű étterme. De lesz vidéki ebéd a legjobb vidéki éttermekkel és vasárnapi ebéd szuper fővárosi vendéglátóhelyekkel.

rap: Mi volt a legérdekesebb élményed az eddigi fesztiválokon?

NR: A tavalyi fesztiválra szívesen emlékszem. Végre nem esett, és a nap is kisütött, így nagy áttörést értünk el látogatószámban, de soha annyit nem dolgoztunk és rohangáltunk még fesztiválon. Túlvállaltuk magunkat, alig láttuk magát a fesztivált, négy napig pizzát ettünk, de az legalább az egyik legjobb volt az országban.

rap: Milyen nemzetközi tapasztalataid vannak?

NR: A kevésbé mainstream és tematikus eseményeket kedvelem és keresem. A klasszikus nagyobbak közül a San Sebastián-i Gastronomikát ajánlom, a kisebbek közül pedig a koppenhágai MAD-ot emelném ki, ez talán a világ egyik legizgalmasabb szimpóziuma. De kicsit közelebb, a szomszédos Ausztriában és Észak-Olaszországban is könnyen találhatunk jobbnál jobb gourmet programokat.

rap: Idézz fel egy emlékezetes ételt a pályádról!

NR: A legmeghatározóbb emlékeim nem feltétlenül a négy fal közötti csúcsgasztronómiához, hanem az olyan élményekhez kötődnek, amelyeknek egyszerű, de nagyon természetes és tiszta forrásból származó ételek voltak a főszereplői, ezeket sokszor épp én készítettem el, sőt az alapanyagot is én „szereztem be”. Ilyen volt például egy adriai szigonyvadászat utáni grillezés. Életem legkülönlegesebb története azonban talán épp most íródik, hiszen tavaly nyár óta elsősorban növényi alapú étrendet követek, ami egy prémium gasztrorendezvény szervezőjeként néha még nekem is furcsának tűnik.

Figyelmébe ajánljuk

Mesterségvizsga

Egyesek szerint az olyan magasröptű dolgokhoz, mint az alkotás – legyen az dalszerzés, írás, vagy jelen esetben: színészet –, kell valami velünk született, romantikus adottság, amelyet jobb híján tehetségnek nevezünk.

Elmondom hát mindenkinek

  • - ts -

Podhradská Lea filmje magánközlemény. Valamikor régen elveszett a testvére. Huszonhét évvel az eltűnése után Podhradská Lea fogta a kameráját és felkerekedett, hogy majd ő megkeresi.

Nem oda, Verona!

  • - turcsányi -

Valahol a 19. század közepén, közelebbről 1854-ben járunk – évtizedekre tehát az államalapítástól –, Washington területén.

Nagyon fáj

  • Molnár T. Eszter

Amióta először eltáncolta egy kőkori vadász, ahogy a társát agyontaposta a sebzett mamut, a fájdalom a táncművészet egyik legfontosabb toposza.

Mindenki a helyére

Mit gondol Orbán Viktor és a Fidesz a nőkről? Hogyan kezeli őket? És mit gondol ugyanerről a magyar társadalom, és mit a nők maguk? Tényleg a nők pártja a Fidesz? Ezeket a kérdéseket próbálja megválaszolni a kötet többféle aspektuson keresztül. Felemás sikerrel.

„Én valami kevésbé szelídet kerestem”

  • Mink András

„A be nem illeszkedés vonzó távlatát nyújtották nekem” – olvasható Kenedi János szellemi ébredésének történetéről számot adó, Elhülyülésem története című 1977-es írásában, amelyet Kovács András nevezetes körkérdésére (Marx a negyedik évtizedben) írt válaszul.

Megint dubajozás

Alacsony belépési küszöb, mesés hozamok, könnyű meg­gazdagodás, örök élet: ezek közül az első kettőt biztosan ígérik a mesés dubaji ingatlanbefektetési ajánlatok. Pedig az előrejelzések szerint akár egy éven belül kipukkadhat az ingatlanlufi.

A beismerés semmis

Az ügyész kizárását kezdeményezte a védelem, a különböző tit­kos­­szolgálati szervek más-más leiratot készítettek ugyan­arról a hangfelvételről – bonyolódik a helyzet abban a büntetőperben, amelynek tárgya a Nyugat-Európába irányuló illegális kutyaexport.