rés a présen

„Négy napig pizzát ettünk”

Nemes Richard, a Gourmet Fesztivál főszervezője

  • rés a présen
  • 2018. június 17.

Gasztro

rés a présen: Honnan erednek a gasztronómia iránti vonzalmaid?

Nemes Richard: A szüleim mindketten nagyon jól főznek, ínyencek. Én a bor felől érkeztem a gasztronómiába úgy tíz évvel ezelőtt, a borral jártam be a világot, és így jutottam el sok nagyszerű étterembe is. A Szigetnél is bortanácsadóként kezdtem, aztán megkaptam a Gourmet szervezését, ami kézenfekvő folytatásnak bizonyult.

rap: Mit tud jobban a Gourmet az ország rengeteg gasztronómiai fesztiváljánál?

NR: A több mint 100 kiállítójával és 20 ezer látogatójával szerintem a legátfogóbb és legjelentősebb rendezvény ma Magyarországon, és továbbra is az egyetlen, amely képes egy időben és egy helyen felvonultatni az ország legjobb éttermeit. Programokban óriásit fejlődtünk, ma már külföldi sztárséfek is megjelennek nálunk. Az idén Heinz Reitbauer, a világ tizedik legjobb éttermeként számon tartott, két Michelin-csillagos Steirereck tulajdonos séfje lesz a headlinerünk.

rap: Mikor lesz az idei rendezvény?

NR: Május 17. és 20. között lesz, a pünkösdi hétvégén a Millenárison. Ezúttal a gombóc kerül a figyelem középpontjába, de a kaviár és a pezsgő is főszerepet kap. A fesztiválmenüben több mint 150 étel szerepel, és egymást érik majd a jobbnál jobb programok. Megismerhetjük a nemrég bezárt Zazzi ikonikus süteményének, az Édes álomnak a receptjét, megtudhatjuk, hogyan készül a kaviár, mi fán terem az autentikus anatóliai konyha, s milyen a bolíviai fine dining, de házi rétest és szilvás gombócot is megtanulhatunk készíteni. Workshopjainkon profi séfek oktatnak, és még a gyerekeket sem kell lepasszolni, hiszen nekik is lesz program a babakonyhától a tiné­dzser főzősuliig. Ráadásul 14 éves kor alatt ingyenes a belépés.

rap: Milyen újdonságok lesznek?

NR: A fesztivál közepén felállított pop-up éttermünkben megismételhetetlen ebédeket és vacsorákat kínálunk. Itt főz majd Latin-Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler, a nemzetközi felfedezettnek számító török Maksut Askar, és itt ad közös menüt Lengyelország négy Bib Gourmand minősítésű étterme. De lesz vidéki ebéd a legjobb vidéki éttermekkel és vasárnapi ebéd szuper fővárosi vendéglátóhelyekkel.

rap: Mi volt a legérdekesebb élményed az eddigi fesztiválokon?

NR: A tavalyi fesztiválra szívesen emlékszem. Végre nem esett, és a nap is kisütött, így nagy áttörést értünk el látogatószámban, de soha annyit nem dolgoztunk és rohangáltunk még fesztiválon. Túlvállaltuk magunkat, alig láttuk magát a fesztivált, négy napig pizzát ettünk, de az legalább az egyik legjobb volt az országban.

rap: Milyen nemzetközi tapasztalataid vannak?

NR: A kevésbé mainstream és tematikus eseményeket kedvelem és keresem. A klasszikus nagyobbak közül a San Sebastián-i Gastronomikát ajánlom, a kisebbek közül pedig a koppenhágai MAD-ot emelném ki, ez talán a világ egyik legizgalmasabb szimpóziuma. De kicsit közelebb, a szomszédos Ausztriában és Észak-Olaszországban is könnyen találhatunk jobbnál jobb gourmet programokat.

rap: Idézz fel egy emlékezetes ételt a pályádról!

NR: A legmeghatározóbb emlékeim nem feltétlenül a négy fal közötti csúcsgasztronómiához, hanem az olyan élményekhez kötődnek, amelyeknek egyszerű, de nagyon természetes és tiszta forrásból származó ételek voltak a főszereplői, ezeket sokszor épp én készítettem el, sőt az alapanyagot is én „szereztem be”. Ilyen volt például egy adriai szigonyvadászat utáni grillezés. Életem legkülönlegesebb története azonban talán épp most íródik, hiszen tavaly nyár óta elsősorban növényi alapú étrendet követek, ami egy prémium gasztrorendezvény szervezőjeként néha még nekem is furcsának tűnik.

Figyelmébe ajánljuk

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.

Visszaszámlálás

A Ne csak nézd! című pályázatot a Free­szfe, az Örkény Színház, a Trafó és a Jurányi közösen hirdették meg abból a célból, hogy független alkotóknak adjanak lehetőséget új előadások létrehozására, a Freeszfére járó hallgatóknak pedig a megmutatkozásra. Tematikus megkötés nem volt, csak annyiban, hogy a társulatoknak társadalmilag fontos témákat kellett feldolgozniuk. A nyertesek közül a KV Társulat pályamunkáját az Örkény Színház fogadta be.

Mészáros Lőrinc egy történet

A Mészáros Lőrinc című történetnek az lenne a funkciója, hogy bizonyítsa, létezik frissen, ön­erejéből felemelkedett nemzeti tőkésosztály vagy legalább réteg, de ha még az sem, pár markáns nemzeti nagytőkés. Valamint bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik pénzügyekkel.