chili&vanília

Bolívia nemzeti kincse: a quinoa

Gasztro

Chantani a lenyűgöző, 12 ezer négyzetkilométernyi fehérség, az Uyuni-sósivatag szélén található apró település. Ez a terület Bolívia legfontosabb quinoatermelő vidéke. Áprilistól júniusig nagyüzem pörög, ekkor szüretelik a csodanövényt. A quinoa gluténmentes, kiemelkedően magas fehérje-, rost- és ásványianyag-tartalma miatt a világ egyik legegészségesebb élelmiszere. Olyannyira, hogy a NASA a hosszú űrutazásokra is adja az űrhajósainak, az élelmezésügyi világszervezet, a FAO pedig 2013-at a quinoa évének nyilvánította. Az apró, kölesszerű mag Bolíviából származik, a legjobb minőségű a mai napig ott terem, köszönhetően a 3500 méter feletti tengerszintnek, a sós talajnak, az erős napsugárzásnak és a tiszta víznek. Amíg kb. egy évtizede nem indult meg a quinoa nemzetközi karrierrje, a bolíviaiak számára természetes volt a fogyasztása, minden család tartott otthon. Leginkább leves és tócsni formájában készítették, de főznek belőle sört és erjesztett üdítőt is. A manapság divatos saláták vagy müzlik csak a külföldi gasztronómiákban léteznek, helyben csodálkozva figyelik az új útját. Óriási fellendülése és ún. „szuperélemiszerré” való avanzsálása nagyjából 2006-tól figyelhető meg, csúcspontját pedig mint­egy három éve érte el. A megnövekedett nemzetközi keresletnek köszönhetően Bolíviában is komoly gazdasági tényezővé vált, néhány éve azonban a megnövekedett kínálat miatt (a környező dél-amerikai országok is ráálltak a termelésére) harmadára esett vissza az ára, óriási válságot idézve ezzel elő a termelőknél. Az üzletekben ma már olyan drága, hogy a bolíviaiak alig-alig jutnak hozzá, javarészt a turistákat etetik vele. Hatféle színben létezik, mindegyikből mást készítenek. Itthon bioboltokban és szupermarketek nemzetközi részlegén kapni, legelterjedtebb a fehér, ezzel készül az alábbi saláta is. Akár köret, akár saláta lesz belőle, még finomabb lesz, ha előtte szárazon megpirítjuk. A quinoa főzésének titka a rendkívül alapos átöblítése, a felülete ugyan­is olyan anyagot tartalmaz, amelynek eltávolítása nélkül keserű lesz.

 

Quinoasaláta spárgával és zöldfűszerekkel

Hozzávalók (4–6 adag)

 

12 dkg quinoa

1 kávéskanál só

2 evőkanál olívaolaj

1 csokor zöldspárga

1 csokor retek

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor kapor, finomra aprítva

6 dkg pirított dió, durvára vágva

 

Megfőzzük a quinoát (akár előző nap): alaposan, legalább háromszor, négyszer leöblítjük, ez nagyon fontos, különben a quinoa keserű lesz! (Ugyanez a helyzet a kölessel.) Lábasba tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, felforraljuk, hozzáadunk egy kávéskanál sót, takarékra vesszük, és 15 percig főzzük, amíg felveszi az összes vizet. Ekkor letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és legalább 10 percig állni hagyjuk. 12 dkg száraz quinoából 36 dkg főtt lesz.

Miközben fő a quinoa, a spárgát megpucoljuk, és karikákra szeleteljük. Egy sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és kissé sózzuk. Grillfokozatra állított, előmelegített sütőbe tesszük, és 4 percig sütjük. A quinoát szoba-hőmérsékletűre hűtjük, összeforgatjuk az olívaolajjal, majd hozzákeverjük a megsült, felkarikázott spárgát, a hajszálvékonyra gyalult retket és a finomra aprított zöldfűszereket, végül a durvára vágott, pirított diót.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Huszein imám mártíromsága

Az Izrael és Irán között lezajlott tizenkét napos háború újra rádöbbentette a régió népeit: új közel-keleti hatalmi rend van kialakulóban. Az egyre élesebben körvonalazódó kép azonban egyre többeket tölt el félelemmel.

„A lehetőségek léteznek”

Úgy tűnik, hogy az emberi történelem és politika soha nem fog megváltozni. Kőbalta, máglyán égő „eretnekek”, százéves háborúk, gulágok… Vagy­is mi sohasem fogunk megváltozni. Reménytelen.

Taxival Auschwitzba

Idén áprilistól a francia közszolgálati televízió közel kilenc­órányi dokumentumfilm-folyamban mutatta be azt a három történelmi pert, amelyek során 1987 és 1998 között a náci kollaboráns Vichy-rezsim egykori kiszolgálóinak kellett számot adniuk bűneikről. A három film mindegyike más-más oldalról mutatja be a megszállás időszakát. A YouTube-on is hozzáférhető harmadiknak van talán a leginkább megszívlelendő tanulsága.

Lábujjhegyen

A hízelgéseknek, a geopolitikai realitásoknak és a szerencsének köszönhetően jól zárult a hágai NATO-csúcs. Azonban az, hogy a tagállamok vezetői jól tudják kezelni az Egyesült Államok elnökének egóját, nem a transzatlanti kapcsolatok legszilárdabb alapja.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.