chili&vanília

Bolívia nemzeti kincse: a quinoa

Gasztro

Chantani a lenyűgöző, 12 ezer négyzetkilométernyi fehérség, az Uyuni-sósivatag szélén található apró település. Ez a terület Bolívia legfontosabb quinoatermelő vidéke. Áprilistól júniusig nagyüzem pörög, ekkor szüretelik a csodanövényt. A quinoa gluténmentes, kiemelkedően magas fehérje-, rost- és ásványianyag-tartalma miatt a világ egyik legegészségesebb élelmiszere. Olyannyira, hogy a NASA a hosszú űrutazásokra is adja az űrhajósainak, az élelmezésügyi világszervezet, a FAO pedig 2013-at a quinoa évének nyilvánította. Az apró, kölesszerű mag Bolíviából származik, a legjobb minőségű a mai napig ott terem, köszönhetően a 3500 méter feletti tengerszintnek, a sós talajnak, az erős napsugárzásnak és a tiszta víznek. Amíg kb. egy évtizede nem indult meg a quinoa nemzetközi karrierrje, a bolíviaiak számára természetes volt a fogyasztása, minden család tartott otthon. Leginkább leves és tócsni formájában készítették, de főznek belőle sört és erjesztett üdítőt is. A manapság divatos saláták vagy müzlik csak a külföldi gasztronómiákban léteznek, helyben csodálkozva figyelik az új útját. Óriási fellendülése és ún. „szuperélemiszerré” való avanzsálása nagyjából 2006-tól figyelhető meg, csúcspontját pedig mint­egy három éve érte el. A megnövekedett nemzetközi keresletnek köszönhetően Bolíviában is komoly gazdasági tényezővé vált, néhány éve azonban a megnövekedett kínálat miatt (a környező dél-amerikai országok is ráálltak a termelésére) harmadára esett vissza az ára, óriási válságot idézve ezzel elő a termelőknél. Az üzletekben ma már olyan drága, hogy a bolíviaiak alig-alig jutnak hozzá, javarészt a turistákat etetik vele. Hatféle színben létezik, mindegyikből mást készítenek. Itthon bioboltokban és szupermarketek nemzetközi részlegén kapni, legelterjedtebb a fehér, ezzel készül az alábbi saláta is. Akár köret, akár saláta lesz belőle, még finomabb lesz, ha előtte szárazon megpirítjuk. A quinoa főzésének titka a rendkívül alapos átöblítése, a felülete ugyan­is olyan anyagot tartalmaz, amelynek eltávolítása nélkül keserű lesz.

 

Quinoasaláta spárgával és zöldfűszerekkel

Hozzávalók (4–6 adag)

 

12 dkg quinoa

1 kávéskanál só

2 evőkanál olívaolaj

1 csokor zöldspárga

1 csokor retek

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor kapor, finomra aprítva

6 dkg pirított dió, durvára vágva

 

Megfőzzük a quinoát (akár előző nap): alaposan, legalább háromszor, négyszer leöblítjük, ez nagyon fontos, különben a quinoa keserű lesz! (Ugyanez a helyzet a kölessel.) Lábasba tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, felforraljuk, hozzáadunk egy kávéskanál sót, takarékra vesszük, és 15 percig főzzük, amíg felveszi az összes vizet. Ekkor letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és legalább 10 percig állni hagyjuk. 12 dkg száraz quinoából 36 dkg főtt lesz.

Miközben fő a quinoa, a spárgát megpucoljuk, és karikákra szeleteljük. Egy sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és kissé sózzuk. Grillfokozatra állított, előmelegített sütőbe tesszük, és 4 percig sütjük. A quinoát szoba-hőmérsékletűre hűtjük, összeforgatjuk az olívaolajjal, majd hozzákeverjük a megsült, felkarikázott spárgát, a hajszálvékonyra gyalult retket és a finomra aprított zöldfűszereket, végül a durvára vágott, pirított diót.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.