chili&vanília

Bolívia nemzeti kincse: a quinoa

Gasztro

Chantani a lenyűgöző, 12 ezer négyzetkilométernyi fehérség, az Uyuni-sósivatag szélén található apró település. Ez a terület Bolívia legfontosabb quinoatermelő vidéke. Áprilistól júniusig nagyüzem pörög, ekkor szüretelik a csodanövényt. A quinoa gluténmentes, kiemelkedően magas fehérje-, rost- és ásványianyag-tartalma miatt a világ egyik legegészségesebb élelmiszere. Olyannyira, hogy a NASA a hosszú űrutazásokra is adja az űrhajósainak, az élelmezésügyi világszervezet, a FAO pedig 2013-at a quinoa évének nyilvánította. Az apró, kölesszerű mag Bolíviából származik, a legjobb minőségű a mai napig ott terem, köszönhetően a 3500 méter feletti tengerszintnek, a sós talajnak, az erős napsugárzásnak és a tiszta víznek. Amíg kb. egy évtizede nem indult meg a quinoa nemzetközi karrierrje, a bolíviaiak számára természetes volt a fogyasztása, minden család tartott otthon. Leginkább leves és tócsni formájában készítették, de főznek belőle sört és erjesztett üdítőt is. A manapság divatos saláták vagy müzlik csak a külföldi gasztronómiákban léteznek, helyben csodálkozva figyelik az új útját. Óriási fellendülése és ún. „szuperélemiszerré” való avanzsálása nagyjából 2006-tól figyelhető meg, csúcspontját pedig mint­egy három éve érte el. A megnövekedett nemzetközi keresletnek köszönhetően Bolíviában is komoly gazdasági tényezővé vált, néhány éve azonban a megnövekedett kínálat miatt (a környező dél-amerikai országok is ráálltak a termelésére) harmadára esett vissza az ára, óriási válságot idézve ezzel elő a termelőknél. Az üzletekben ma már olyan drága, hogy a bolíviaiak alig-alig jutnak hozzá, javarészt a turistákat etetik vele. Hatféle színben létezik, mindegyikből mást készítenek. Itthon bioboltokban és szupermarketek nemzetközi részlegén kapni, legelterjedtebb a fehér, ezzel készül az alábbi saláta is. Akár köret, akár saláta lesz belőle, még finomabb lesz, ha előtte szárazon megpirítjuk. A quinoa főzésének titka a rendkívül alapos átöblítése, a felülete ugyan­is olyan anyagot tartalmaz, amelynek eltávolítása nélkül keserű lesz.

 

Quinoasaláta spárgával és zöldfűszerekkel

Hozzávalók (4–6 adag)

 

12 dkg quinoa

1 kávéskanál só

2 evőkanál olívaolaj

1 csokor zöldspárga

1 csokor retek

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor kapor, finomra aprítva

6 dkg pirított dió, durvára vágva

 

Megfőzzük a quinoát (akár előző nap): alaposan, legalább háromszor, négyszer leöblítjük, ez nagyon fontos, különben a quinoa keserű lesz! (Ugyanez a helyzet a kölessel.) Lábasba tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, felforraljuk, hozzáadunk egy kávéskanál sót, takarékra vesszük, és 15 percig főzzük, amíg felveszi az összes vizet. Ekkor letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és legalább 10 percig állni hagyjuk. 12 dkg száraz quinoából 36 dkg főtt lesz.

Miközben fő a quinoa, a spárgát megpucoljuk, és karikákra szeleteljük. Egy sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és kissé sózzuk. Grillfokozatra állított, előmelegített sütőbe tesszük, és 4 percig sütjük. A quinoát szoba-hőmérsékletűre hűtjük, összeforgatjuk az olívaolajjal, majd hozzákeverjük a megsült, felkarikázott spárgát, a hajszálvékonyra gyalult retket és a finomra aprított zöldfűszereket, végül a durvára vágott, pirított diót.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.

A Mi Hazánk és a birodalom

A Fidesz főleg az orosz kapcsolat gazdasági előnyeit hangsúlyozza, Toroczkai László szélsőjobboldali pártja viszont az ideo­lógia terjesztésében vállal nagy szerepet. A párt­elnök nemrég Szocsiban találkozott Dmitrij Medvegyevvel, de egyébként is régóta jól érzi magát oroszok közt.