chili&vanília

Bolívia nemzeti kincse: a quinoa

Gasztro

Chantani a lenyűgöző, 12 ezer négyzetkilométernyi fehérség, az Uyuni-sósivatag szélén található apró település. Ez a terület Bolívia legfontosabb quinoatermelő vidéke. Áprilistól júniusig nagyüzem pörög, ekkor szüretelik a csodanövényt. A quinoa gluténmentes, kiemelkedően magas fehérje-, rost- és ásványianyag-tartalma miatt a világ egyik legegészségesebb élelmiszere. Olyannyira, hogy a NASA a hosszú űrutazásokra is adja az űrhajósainak, az élelmezésügyi világszervezet, a FAO pedig 2013-at a quinoa évének nyilvánította. Az apró, kölesszerű mag Bolíviából származik, a legjobb minőségű a mai napig ott terem, köszönhetően a 3500 méter feletti tengerszintnek, a sós talajnak, az erős napsugárzásnak és a tiszta víznek. Amíg kb. egy évtizede nem indult meg a quinoa nemzetközi karrierrje, a bolíviaiak számára természetes volt a fogyasztása, minden család tartott otthon. Leginkább leves és tócsni formájában készítették, de főznek belőle sört és erjesztett üdítőt is. A manapság divatos saláták vagy müzlik csak a külföldi gasztronómiákban léteznek, helyben csodálkozva figyelik az új útját. Óriási fellendülése és ún. „szuperélemiszerré” való avanzsálása nagyjából 2006-tól figyelhető meg, csúcspontját pedig mint­egy három éve érte el. A megnövekedett nemzetközi keresletnek köszönhetően Bolíviában is komoly gazdasági tényezővé vált, néhány éve azonban a megnövekedett kínálat miatt (a környező dél-amerikai országok is ráálltak a termelésére) harmadára esett vissza az ára, óriási válságot idézve ezzel elő a termelőknél. Az üzletekben ma már olyan drága, hogy a bolíviaiak alig-alig jutnak hozzá, javarészt a turistákat etetik vele. Hatféle színben létezik, mindegyikből mást készítenek. Itthon bioboltokban és szupermarketek nemzetközi részlegén kapni, legelterjedtebb a fehér, ezzel készül az alábbi saláta is. Akár köret, akár saláta lesz belőle, még finomabb lesz, ha előtte szárazon megpirítjuk. A quinoa főzésének titka a rendkívül alapos átöblítése, a felülete ugyan­is olyan anyagot tartalmaz, amelynek eltávolítása nélkül keserű lesz.

 

Quinoasaláta spárgával és zöldfűszerekkel

Hozzávalók (4–6 adag)

 

12 dkg quinoa

1 kávéskanál só

2 evőkanál olívaolaj

1 csokor zöldspárga

1 csokor retek

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

1 csokor kapor, finomra aprítva

6 dkg pirított dió, durvára vágva

 

Megfőzzük a quinoát (akár előző nap): alaposan, legalább háromszor, négyszer leöblítjük, ez nagyon fontos, különben a quinoa keserű lesz! (Ugyanez a helyzet a kölessel.) Lábasba tesszük, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, felforraljuk, hozzáadunk egy kávéskanál sót, takarékra vesszük, és 15 percig főzzük, amíg felveszi az összes vizet. Ekkor letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és legalább 10 percig állni hagyjuk. 12 dkg száraz quinoából 36 dkg főtt lesz.

Miközben fő a quinoa, a spárgát megpucoljuk, és karikákra szeleteljük. Egy sütőpapírral lefedett tepsire szórjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és kissé sózzuk. Grillfokozatra állított, előmelegített sütőbe tesszük, és 4 percig sütjük. A quinoát szoba-hőmérsékletűre hűtjük, összeforgatjuk az olívaolajjal, majd hozzákeverjük a megsült, felkarikázott spárgát, a hajszálvékonyra gyalult retket és a finomra aprított zöldfűszereket, végül a durvára vágott, pirított diót.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.

Tíz vállalás

Bevált recept az ifjúsági regényekben, hogy a szerző a gyerekközösség fejlődésén keresztül fejti ki mondanivalóját. A nyári szünidőre a falusi nagymamához kitelepített nagyvárosi rosszcsontoknak az új környezetben kell rádöbbenniük arra, hogy vannak magasztosabb cselekedetek is a szomszéd bosszantásánál vagy az énekesmadár lecsúzlizásánál. Lehet tűzifát aprítani, visszavinni az üres üvegeket, és megmenteni a kocsiból kidobott kutyakölyköt. Ha mindez közösségben történik, még jobb.