50 százalékos áremelés is indokolt lehetne a vendéglátásban

  • narancs.hu
  • 2022. július 1.

Gazdaság

A vendéglátósok teljes árat fizetnek a csirkéért és az olajért, így akár a vállalkozások 20-30 százaléka is tönkremehet. 

Az éttermek nagyon nehezen birkóznak meg az áremelkedéssel, főleg, hogy az árak naponta változnak – mondta az mfor.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Kovács azt mondta, a vendéglátó vállalkozások 90 százaléka kkv, a kkv-k pedig nincsenek arra felkészülve, hogy ezt az árváltozást folyamatosan kövessék, nincs erre adminisztrációs hátterük, és félnek is az áremeléstől. Hozzátette, bizonyos élelmiszerek már a duplájába kerülni a tavalyi év végéhez képest, ilyen az olaj és a csirkemell, amit a vendéglátók nem hatósági áron vesznek, és ha ezeket követni szeretnék,

indokolt volna egy akár 50 százalékos áremelés is, csakhogy tudják: ez a vendégek tűréshatárát túllépné. 

Kovács László elmondása szerint a vendéglátósok óvatosak, mert attól tartanak, hogy elveszítik a vendégeiket, bár az emberek már most féket húztak költéseikben az infláció és a bizonytalan jövő miatt, ezért hétköznapokon már most érezhető a kereslet csökkenése. Mindeközben számos vendéglőben kérnek fizetésemelést az alkalmazottak.

„Sokan azt is nagy eredménynek tartanák, ha év végén nem menne tönkre a vállalkozások 20-30 százaléka, és a legtöbben kijönnének legalább nullára, és később működhetnének tovább” – fogalmazott az elnök, aki arra kérte a közvéleményt, hogy legyen megértő az áremelésekkel, ezek ugyanis csakis az életben maradás reményét adják meg a vendéglátósoknak.

„A vállalkozások a tényleges eredménnyel majd év végén fognak szembesülni, és szerintem vannak, akik még nem tudják, hogy akkor be kell majd zárniuk.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk