A román nettó fizetések hamarosan többet érhetnek, mint a magyar

  • narancs.hu
  • 2020. június 18.

Gazdaság

Románia egy év alatt hatalmasat fejlődött a fizetések tekintetében.

Noha Magyarországon 2019-ben is folytatódott a béremelkedés, az uniós tagállamok között a magyar nettó bér a harmadik legalacsonyabb lett, ezzel egy helyet csúsztunk le 2018-hoz képest a ranglétrán – írja Privátbankár az Eurostat friss adatai alapján.

2019-ben egyébként 11,4%-al nőttek a nettó bérek, ami jó eredménynek mondható, de más országokhoz képest nem kiugróan szép eredmény. Jelenleg a magyaroknál kevesebb fizetést már csak Romániában, Bulgáriában kapnak, Lettország pedig egy év alatt lehagyta Magyarországot, hiszen ott közel 10%-al emelkedtek a bérek.

Az adatokból az is kiderül, hogy Románia lehet a következő ország, ami az éves bérek tekintetében maga mögé sorolja Magyarországot, ugyanis a román átlagos nettó bér 0,5% híján beérte a magyart. „A magyar 9079 eurós átlagbér vásárlóerejét tekintve 14 397 eurót ér, a román 14 324-et, vagyis a keleti szomszédunkban élők csupán 73 euróval kevesebb értéket tudnak vásárolni a nettó bérükből. Miközben az 1400 euróval alacsonyabb a hazainál” – mutat rá a portál.

A legmagasabb fizetések egyébként Izlandon (49 976 euró/év), Norvégiában (45358 euró/év), és Luxemburgban (42583 euró/év) vannak.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.