Átírja a rezsicsökkentés rendszerét a kormány

  • narancs.hu
  • 2024. április 3.

Gazdaság

Azokat érinti a változás, akik átalányalapon fogyasztják a földgázt.

Szerdán este megjelenik egy jogszabály, amely csütörtöktől hatályosul, és átalakítja a lakossági rezsielszámolás rendszerét – tudósít a portfolio.hu.

A változással azoknak a családoknak igyekszik segíteni a kormány, akik átalányalapon fizetnek az elfogyasztott földgázért.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy az éves kedvezményes gázmennyiséget (ez 63645 MJ, legalább 1729 köbméter, illetve fogyasztási helytől és fűtőértéktől függően akár több is) naparányosítással havi szintre le lehessen bontani. Ezzel ki lehet számítani előre, hogy az adott hónapban mennyi kedvezményes árú gáz jár. A fogyasztó tudni fogja, mikor lép a fogyasztása a kedvezményesen kapott mennyiség fölé, mennyi gázért kell versenypiaci árat fizetnie utóbb. 

A kedvezményes árú éves gázmennyiség augusztus 1-től a következő év július 31-ig jár. Tavaly április és július között mintegy százezer család járt úgy, hogy az MVM rendszere alapján már kimerítették a kedvezményes évi mennyiséget, ezért a következő számláik megemelkedtek. Ezt a helyzetet végül soron kívüli részletfizetéssel oldották meg. 

Az MVM honlapján olvasható magyarázat szerint „a módosításra a rezsicsökkentett és a magasabb egységár egyenletes megosztása miatt került sor annak érdekében, hogy bizonyos leolvasási időszak és fogyasztás együttes fennállása ne okozhasson egy-egy kiugró részszámlát ebben az ügyfélkörben. A megújult kedvezményelszámolás lényege, hogy a kedvezményes évre járó 63.645 MJ rezsicsökkentett árú gázt naparányosan osztjuk el a részszámlákban az év minden napjára. Ez a 2024-es 366 napos évben napi 173,9 MJ (legalább kb. 4,96 m3). A havi számlában ezt a mennyiséget szorozzuk meg az elszámolt napok számával.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk