Az állam idén is átvállalja a gazdák öntözési vízhasználati díját

  • narancs.hu
  • 2024. március 22.

Gazdaság

Ennek finanszírozásához több mint 8 milliárd forint többletforrás átcsoportosítására van szükség.

A kormány már tavaly is átvállalta a gazdálkodók vízszolgáltatási díját, a kabinet pedig úgy döntött, idén is ingyenesen biztosítja az öntözővizet a mezőgazdasági termelőknek, az esetleges aszály ellen így könnyebb lesz védekezniük – írja a 24.hu.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett friss kormányhatározat szerint a termelők a mezőgazdaság versenyképességének megőrzése miatt mentesülnek idén is a mezőgazdasági vízszolgáltatásidíj-fizetési kötelezettség alól. A határozat szerint a mezőgazdasági vízszolgáltatók bevételkiesését a központi költségvetés fedezi, Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére Varga Mihály pénzügyminiszternek kell gondoskodnia arról, hogy erre, a felmerülés ütemében, legyen pénz.

A finanszírozáshoz szükséges, legfeljebb 8 milliárd 122 millió forintos többletforrást Vízügyi Igazgatóságok javára kell majd átcsoportosítani.

A kormány módosította a mezőgazdasági vízszolgáltatás díjképzési rendjéről szóló korábbi rendeletét is, amely szerint a vízügyi igazgatások két részletben, április 30-ig és november 30-ig kapják meg a pénzt. A rendelet a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba. A kedvezmény azok számára érhető el, akik állami mezőgazdasági vízszolgáltató közreműködésével felszíni vízből, folyóból, csatornából kapják az öntözéshez használt vizet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk