Csányi Sándor elengedné a rezsicsökkentést

Gazdaság

A bankvezér szerint a spóroláshoz a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a növekvő terheket.

Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a pénzintézet partnereinek szervezett Agrár Gálán mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a magas energiaárakhoz alkalmazkodni kell, ugyanis azok velünk maradnak. A „rezsicsökkentés nem jó”, mert a spóroláshoz a lakosságnak és a vállalkozásoknak is érezniük kell a növekvő terheket – mondta.

A bankvezér szerint a 4,9 százalékos hiány eléréséhez uniós megállapodással 500 milliárd forintos, anélkül 1700 milliárd forintos kiigazításra van szükség. Úgy vélte, ha Magyarország sikeresen megállapodik az unióval, és a háborút is lezárják a felek, akkor gyors kilábalás várható, akárcsak a járvány után.

Csányi beszélt még arról is, hogy a tavalyi 7,1 százalékos növekedés után idén már csak 3,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, továbbá a költségvetés hiánya is magasabb lehet a vártnál, miközben a fizetési mérleg hiánya 8 százalék körül alakulhat. A romló makrogazdasági számok hátteréről beszélve a magyar energiaszámlát, továbbá az autóipar „döcögését” említette meg.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk