Mészáros-cég: több tízmilliárdnyi közpénz csekélyke tulajdonrészért

  • narancs.hu
  • 2019. július 8.

Gazdaság

Jó üzlet a kukoricafeldolgozás, Mészáros cégébe mégis ömlik az állami pénz.

2019 július 4-én jelentették be, hogy ismét közpénz érkezik a Kall Ingredientshez: az állami MFB Invest Zrt. 5,6 milliárdos tőkeinjekcióval száll be a cégbe. A 24.hu megtudta: a milliárdos tőkebefektetésért cserébe az állami cég mindössze 17 százalékos tulajdonrészt kap.

A kormány 2015 végén 9,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a mindössze hét főt foglalkoztató projektcégnek, a Tisza-TK Projekt Kft.-nek, amit azóta Kall Ingredientsnek kereszteltek át.

De korábban már megállapodtak az állami Eximbankkal, a külgazdasági tárcával és az – akkoriban privatizált, végül Mészáros Lőrinc érdekkörébe került – MKB Bankkal arról, hogy összesen 35 milliárd forintnyi hitelt nyújtanak a társaságnak. A közpénzzel kitömött vállalkozásba 2017 májusában szállt be Mészáros Lőrinc, 2018 júliusára pedig tőzsdei cégével bekebelezte azt.

A Kall Ingredients Kft.-be hol állami támogatás, hol állami közreműködéssel nyújtott hitel, hol állami tőkeinjekció formájában ömlik a közpénz. A miniszterelnök barátja az Opus Global Nyrt.-n keresztül tulajdonos a Szolnok mellett található tiszapüspöki izocukor-gyárban, amelyben évi 500 ezer tonna kivont izocukrot, illetve magas minőségű alkoholt és takarmány-alapanyagot állítanak elő kukoricából. Legutóbb azt jelentették be, hogy a kormány bankjának egyik leánya 17,5 millió euró forrást nyújt a gyárnak, amelyért cserébe az állam tulajdonrészt kap. Az állami kockázati tőkebefektető üzletpolitikája szerint ígéretes cégekbe fektet be, és üzletrészét néhány év múlva hozammal növelt értéken vissza- vagy kivásárolják.

A Kall Ingredients mintegy 500 ezer tonna kukoricát vásárol fel a hazai piacról, ez a durván 8 millió tonna össztermés bő hat százaléka. A piaci hírek szerint kicsit botladozott a gyár „összerakása” és elhúzódott a folyamat, amelynek során kialakult a piacra szánt termékek köre, ráadásul az útkeresés újabb és újabb fejlesztéseket igényelt, ami ette a pénzt.

Jó üzlet a kukoricafeldolgozás – a két nagy gyártóhoz legalábbis csak úgy dőlt a profit tavaly –, de Tiszapüspökiben mégis újabb állami stafírungra van szükség.  A Kall Ingredients sok saját forrást ugyanis nem mozgósít beruházásaihoz. A miniszterelnök barátjának jelentős mennyiségű közpénzből épült fel a gyára, most pedig a szükséges fejlesztésekre kapott közpénzt. De bármekkorára nőtt is az állami részvétel, a Kall Ingredients tulajdonosi szerkezetén ez alig látszik: a legutóbbi 5,6 milliárd forintos állami tőkeinjekció után is alig 17 százalék az államé.

Figyelmébe ajánljuk