A Mol az üzemanyaghiányról: a helyzet kritikus

  • narancs.hu
  • 2022. december 6.

Gazdaság

Pánikvásárlás alakult ki több benzinkúton, ami miatt akár 30-40 percet kell várakozniuk az autósoknak. Máshol pedig egyáltalán nincs üzemanyag. 

„Az ellátási helyzet egyértelműen kritikus, a kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteznek, beindult a pánikvásárlás. A Mol minden tőle telhetőt megtesz: a tankerautóink éjjel-nappal szállítanak, a munkatársaink folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereink pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon. A termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött –, de vállalatunk elérte a logisztikai kapacitásának határát: ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tudunk behozni” – nyilatkozta az Index megkeresésére Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója. 

Az ügyvezető szerint még soha nem volt annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban. A teljes hálózatukban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaik negyedében volt teljes leürülés. A napi forgalom a benzin esetében a normális piaci szint kétszerese, a dízelnél pedig közel a másfélszerese.

„A Mol hónapok óta igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, de a saját csatornáinkon keresztül már most sem tudjuk tovább növelni a hazai készleteket. A február 5-én életbe lépő EU-s szankció pedig elvágja az eddigi legfőbb importútvonalunkat is: nem tudunk behozni Magyarországra több üzemanyagot Pozsonyból, a Mol-csoport saját finomítójából. Nemcsak az áru miatt, hanem logisztikai szempontból is kritikusan szükség van az importőrökre és az összes piaci szereplő együttműködésére” – fogalmazott Bacsa. 

Az olajtársaság egyébként közölte, hogy megkezdte a kőolajfeldolgozás szintjének fokozatos növelését a Dunai Finomítóban, a maximális kapacitás elérése viszont várhatóan néhány hetet vesz igénybe. 

Hétfőn és kedden több benzinkúton is hosszú sorok alakultak ki, az autósoknak 30-40 percet is várakozniuk kellett. Az Index arról írt, Üllőn, Maglódon, Monoron, Vecsésen, Albertirsán, Ürömün és Tatabányán is fennakadások alakultak ki. A Telex egy olvasói videót is feltöltött arról, hogy Vác egyik benzinkútjánál mekkora kocsisor alakult ki. A Portfolio értesülései szerint pedig vannak olyan töltőállomások, ahol a rendőröknek kell szabályozniuk a forgalmi rendet, annyira elvadult a pánikvásárlás. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk