A nap, amikor Tarlós István nem bírta tovább, és lehülyézte Lázár Jánost

  • narancs.hu
  • 2015. július 8.

Hírnarancs

De bizonyosan csökkent értelműként utalt rá. A metró már az oroszoké. Cenzúrázták Nemes Gyula filmjét? És akkor jött az államtitkár, és párját ritkító ostobaságot mondott. Szerdai hírek.

Lázár, te marha!

Sok mindent feltételezünk Lázár Jánosról, hogy csökkent értelmű lenne, azt speciel nem. De ennek az időszaknak, úgy látszik vége. Mert most jött Tarlós István, és a maga keresetlen módján helyre tette Lázárt, aki nemrég még Tarlós vérnyomása miatt aggódott. Tarlóssal ma hozott az origo.hu interjút, ahol ezt mondta a főpolgármester Lázárról: „Egyszer valamikor berepült a parlamentbe Rapcsák András esernyőjén, mint a csudálatos Mary Poppins, és az utóbbi egy évben eléggé próbára teszi a képességeit az a feladattömeg, amit a nálánál jóval nagyobb szellemi kapacitású miniszterelnök kiszignált rá.” Erre csak azt tudjuk mondani: várjuk a választ! Utóirat: az oroszoké lett a metrófelújítás, pedig az észtek olcsóbbak lettek volna.

Cenzúra? Orbán?

Ez se rossz: Nemes Gyula Karlovy Varyban bemutatkozó, Zero című filmjében van egy jelenet, amiben dinnyékre erősített politikusportrékra lövöldözik a főhős. A filmfesztiválon kedden délután mutatták be a filmet, ami előtt a rendező árult el egy olyat, „amit nem lenne szabad” – írja a vs.hu. E szerint a Filmalap befenyítette, hogy ha nem vágja ki a filmjéből azt a részt, amiben rálőnek egy bizonyos politikus portréjára, akkor vissza kell fizetnie a támogatást (180 millió forintot). Aztán elővett egy golyóstollat, és megmutatta, hogy azzal satírozta ki a filmből a politikus arcát, akit, reméli, ennek ellenére mindenki felismer majd. Nemes ugyanakkor nem mondta ki Orbán Viktor nevét. A filmben mindenesetre a vs.hu tudósítása szerint van egy jelenet, amelyben politikusok görögdinnyékre erősített arcképeire lődözik a főszereplő, látni többek közt Putyint, de az egyik fej teljesen ki van satírozva.

Szürreális fórum, ostoba riogatás

Nem mindennapi lakossági fórumot tartottak menekültügyben Mórahalmon. Ott járt egy államtitkár is, tehát kilengett a tahószámláló. „Még nincs veszély, de lehet, ezért fontos a határzár mielőbbi felépítése” – érvelt a kerítés megépítése mellett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára egy kedd esti gazdafórumon Mórahalmon. Nagy szerint beláthatatlan károkat okozhatnak a növény- és állatbetegséget terjesztő vírusok, baktériumok, amelyeket a migránsok hurcolnak Magyarországra a szendvicseikben. A szendvicsekben, igen! Olvassák el a hvg.hu helyszíni tudósítását.

Gulyás Balázs kiszáll

Várady Zsolt után újabb civil aktivista szállt ki – legalábbis átmenetileg. Az Index cikke szerint. Az Új Magyar Köztársaság alapítói között pedig ott voltak a március 15-i kormányellenes tüntetés fő szervezői, a népszavazások kezdeményezői: Gulyás Balázs (Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport), Vajda Zoltán (60 ezren a Magánnyugdíjukért Facebook-csoport) és Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Gulyás Balázs azonban, aki a tavaly őszi netadós tüntetések fő szervezőjeként vált ismertté, egy hónapja úgy döntött, kiszáll – értesült az Index. Nem lesz az egyesület tagja, az aláírás-gyűjtési kampányban sem vesz részt, az általa benyújtott népszavazási kérdéseket is átadta társainak. Gulyás ezt megerősítette az Indexnek, és távozását azzal indokolta, hogy stratégiai nézetkülönbség volt, de ennek részletezését határozottan elutasította, nem akart belső ügyekről beszélni.

Görögország: újabb kérelem

Írja a távirati iroda: Görögország benyújtotta szerdán új segélykérelmét az euróövezet állandó mentőalapjának, az Európai Stabilitási Mechanizmusnak (ESM). Úgy tudni, hogy az előző kérelemmel ellentétben már nem két évre, hanem három évre szóló finanszírozási megállapodást kötne a görög kormány az ESM-mel. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az Európai Parlamentben délelőtt tartott beszédében közölte, hogy eljuttatták a hivatalos kérelmet az ESM-hez. A mentőalap szóvivője később megerősítette, hogy megkapták, és az euróövezeti pénzügyminiszter-helyettesekből álló munkacsoport szerdán áttanulmányozza azt. A pénzügyminisztereket tömörítő eurócsoport szerdán nem tart telekonferenciát, hanem megvárja a munkacsoport véleményét.

Figyelmébe ajánljuk