A magyar katolikusok mindent jobban tudnak; Ferenc pápa viszont nem tudja, mit beszél

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 8.

Hírnarancs

Válságos a helyzet Röszkénél, ma is áttörték a menekültek a rendőrsorfalat. Jobbik-közeli operatőr gyerekkel futó menekülőket gáncsolt el a déli határnál. A civilek nem adják fel. Magyar katolikus oktatja ki a pápát. Futballrajongókat keresnek a rendőrök. Keddi hírek a kiábrándultság jegyében.

Röszkénél a helyzet változatlan

Sokadik napja fordult válságosra a menekülthelyzet. Ma is – mint több mint egy hete folyamatosan – a kormány érdemi lépése híján a rendőrök tartották, ahogy tudták, a frontot, a menekült emberek pedig már nemigen bírják cérnával. Ma újra kitörtek Röszkénél, és több mint ezren szaladtak a rendőrök elől a kukoricás és a pusztaság felé.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Mindez azután történt, hogy a kormány hagyta a menekülteket – akik között rengeteg a kisgyerek – a néhány fokos hidegben éjszaka étlen-szomjan várakozni.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A pár fokos, nyirkos időben kénytelenek voltak az emberek ott meghúzni magukat, ahol épp tudták – ha nem lett volna ismét a civil összefogásnak és segítségnyújtásnak hatalmas ereje, el se tudjuk képzelni, mi történhetett volna; az önkéntesek meleg ruhát, takarót, hálózsákot, polifoamot, hőtartó fóliát, élelmet és szinte minden mást is vittek a helyszínre, így a rettentő hosszú várakozás valamivel elviselhetőbb volt. Fotóriporterünk, Németh Dániel a helyszínről tudósított; megrázó képei mutatják, milyen helyzet alakult ki a déli határnál, és személyesen is megerősítette: súlyos állapotok uralkodnak. Nem csak a hosszú várakozás okoz a semmi közepén – amit csak egyszerűen „gyűjtőpontnak” neveznek – gondot, kevés busz érkezik e helyre, ahonnan a menekülteket a befogadóállomásra szállítják, ahol regisztrálniuk kell, mert a röszkei menekülttábor gyakorlatilag már rég megtelt.

false

 

Fotó: Németh Dániel

És bár úgy tűnik, jelenleg délebbre került a menekültválság – túlzó kifejezéssel élve – epicentruma, a probléma attól, hogy nem a fővárosban van, még létezik, sőt…

Ember az ilyen?

Nincsenek szavak. Gyerekkel a kezében futó menekültet gáncsolt el egy női operatőr a mai röszkei kitörés során. A 444.hu információja szerint a kamerás a Jobbik-közeli N1 tévénél tevékenykedik – így már érthető az érthetetlen. Stephan Richter, az RTL újságírójának videóján meg is nézhető a példátlan tett. Hányinger.

(Közben már el is bocsátották a munkáját kissé nagy hévvel végző operatőrt, László Petrát.)

Táborba?

Láthatták a röszkei állapotokat, majd az ezt megelőző, a Keleti pályaudvarnál kialakult helyzetet. Ehhez képest, mintegy kontrasztként, megmutatunk egy német menekülttábort. Íme:

false

 

Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

Civil kurázsi

Közös nyilatkozatban kéri 22 szervezet a kormányt a menekültválság humánus kezelésére: „A szemünk előtt zajló menekültválság ma Magyarországon olyan kritikus helyzetet teremt, amelyben kötelességünknek érezzük megszólalni. Alulírottak arra kérjük a magyar kormányt, hogy az alapvető emberiességnek megfelelően kezelje a menekültügy kapcsán kialakult humanitárius válsághelyzetet, és a menekültek kriminalizálása helyett nyújtson valódi segítséget.” Az aláírók között van pl. a TASZ, az Ökotárs, a Greenpeace Magyarország vagy a Magyar Helsinki Bizottság, lehet csatlakozni.

Közben a Prezi 1,2 millió forinttal segíti a menekült embereket – a cég dolgozói 600 ezer forintot gyűjtöttek össze, amihez ugyanennyit tett a vállalat is –, írta Facebook-oldalán Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója.

A Közép-európai Egyetem rektora, John Shattuck az intézmény honlapján közzétett írásában bejelentette, hogy a Budapesten kialakult válsághelyzet megoldásában ők is megpróbálnak segíteni. Shattuck szerint a CEU elkötelezett egy olyan társadalom építése mellett, amely mindenkinek az életét és a méltóságát megvédi, függetlenül az egyes személyek jogi státusától. Ezért döntöttek úgy, hogy – a berlini Humbold Egyetem példájára – több kurzusukat megnyitják a menekült emberek előtt, a menekülteken segítő MigHelp ingyenesen tarthat a CEU-n számítógépes tanfolyamokat Magyarországra érkező menekülteknek, ezen kívül pedig a régióba érkező menekültek és menedékkérők számára segítséget próbálnak nyújtani az oktatási lehetőségek terén.

Fizet vagy kvótázik?

Az Eurológus blog birtokába került annak az állítólag új, rendkívüli menekültelosztó tervnek a rövid leírása, amelyet az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker holnap reggel ismertet. Az elmúlt napok híreivel összhangban eszerint Magyarország is a „kedvezményezettek” körébe kerülhet: az új körben a legtöbb menedékkérőt hazánkból helyeznék át más uniós országokba. Amely ország netalántán ki akarna bújni a kvótarendszerből, pénzbeli felajánlás útján kiválthatná magát.

Egy bátor ember…

Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök szerint Ferenc pápa nem tudja, mit beszél. A katolikus egyház embere mindezt a Washington Postnak nyilatkozta, ugyanis nem ért egyet a pápával, aki szerint a katolikusoknak erkölcsi kötelességük segíteni a menekülteket.

Szentel? Inkább ne!

Szentel? Inkább ne!

Fotó: MTI/Rosta Tibor

A püspök szerint ugyanis a pápa nincs tisztában a magyarországi helyzettel, mert véleménye szerint „Magyarországon nem menekültválság van, hanem invázió”. Kiss-Rigó Orbán Viktorral nagy egyetértésben úgy véli, hogy a „magukat menekültnek beállító” emberek elárasztják Európát, komoly veszélyt jelentve a kontinens „egyetemes keresztény értékeire”.

„Végre a családok szórakozása lehet a foci!”

Keresi a rendőrség – a térfigyelő kamerák felvételei alapján – azokat a futballrajongókat, akik múlt pénteken randalíroztak a Deák tér környékén, majd a Népligetben szétverték a Planetáriumot.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?