Lefejezés, lövöldözés, robbantások – egy fekete nap krónikája

  • narancs.hu
  • 2015. június 26.

Hírnarancs

Miközben a világban elszabadult a terror, a magyar kormány menekültügyben és a dohánymutyi változatos témaköreiben is összecsapott az EU-val. Vérfagyasztó pénteki hírek.

Lyon, Szúsza, Kuvaitváros

Néhány óra leforgása alatt három különösen kegyetlen terrortámadásról adott hírt a világsajtó.

Egy Lyonhoz közeli üzemben megtalálták egy férfi lefejezett holttestét, a gyárban kisebb robbanás is történt, két ember megsérült. A francia rendőrség elfogott egy gyanúsítottat, a 35 éves Yassim Salhit, egyelőre nem tudni biztosan, hogy egyedül követte-e el a merényletet. Állítólag iszlamista zászlót is találtak a helyszínen, az áldozat kerítésre tűzött fején pedig arab feliratok voltak.

Két, turisták által szívesen látogatott szállodában is lövöldöztek a tunéziai Szúsza városában. A hírek 28 áldozatról és legalább 30 sebesültről szólnak. Szijjártó Péter külügyminiszter közölte: a környéken jelenleg kilenc magyar állampolgár tartózkodik, de közülük senki sem sérült meg.

Öngyilkos merénylő robbantott egy kuvaitvárosi siíta mecsetben, az értesülések szerint legalább 25-en meghaltak, a sérültek száma több százra tehető. Eddig csak ezt a támadást vállalta magára az Iszlám Állam terrorszervezet, de nem elképzelhetetlen, hogy a három akció között van összefüggés.

Orbán Viktor harcai

Körvonalazódnak a csütörtökön és pénteken tartott EU-s csúcstalálkozó menekültügyi eredményei. Orbán Viktor szerint a kormánynak sikerült elérnie, hogy Magyarországnak – Bulgáriához hasonlóan – ne kelljen szerepet vállalnia összesen 60 ezer, Olaszországból, Görögországból és EU-n kívüli menekülttáborokból érkező menedékkérő befogadásában. Igaz, a befogadás alapja az önkéntesség elve lesz, így nem teljesen világos, hogy mit jelent Magyarország számára a különleges bánásmód.

Dohánymutyiügyben keményen beszólt a magyar kormánynak Elżbieta Bieńkowska, az EU belső piaci szabályozásért felelős biztosa. „Sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal” – nyilatkozta az indexnek Bieńkowska, egyben előrevetítette, hogy kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarországgal szemben. A Miniszterelnöki Sajtóiroda közleménye a nemzetközi dohányipari lobbi Magyarország ellen indított háborúját sejti a biztos szavai mögött.

false

Legális melegházasság

Az USA legfelsőbb bíróságának ítélete értelmében az azonos neműek házasságát az egész országban engedélyezni kell. 37 államban és Washingtonban eddig is lehetővé tették a melegházasságot, és az elmúlt évek közvélemény-kutatásai alapján a lakosság többsége is a legalizáció mellett volt. Barack Obama elnök és Hillary Clinton, a demokraták fő elnökjelölt-aspiránsa üdvözölte a döntést.

Korai örömök

Fónagy János államtitkár szerint a ma elfogadott taxisrendelet nem tiltja be az Ubert, de ugyanolyan szabályokat állapít meg rá, mint a többi taxiscégre. Egy hónap múlva már az Ubert is csak hivatásos, sárga autós taxisok használhatják, és követniük kell a kormány által előírt egységes díjszabást is. A szolgáltató tehát lényegében minden piaci előnyét elveszíti.

Sepp Blatter június 2-án lemondott a FIFA elnöki tisztségéről, azonban ma már azt nyilatkozta: „nem mondtam le, csupán magamat és a tisztségemet a FIFA kongresszusának kezébe helyeztem”. Ergo, ha nem csukják le, akár még újra is választhatják Blattert.

Figyelmébe ajánljuk