Magyarország előbb feketébe öltözik, majd öt percre leáll

  • narancs.hu
  • 2016. április 14.

Hírnarancs

Jönnek a sztrájkok, jönnek a sztrájkok, jönnek a sztrájkok. Nem volt biztosítva a Habony-házitárlat, Schmitt Pál a Citadellán örömködött Tarlóssal. Szürke csütörtök a fekete péntek előtt.

Álljon le 5 percre az élet

– üzente mai sajtótájékoztatóján Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke. Gallóné azt mondta, hogy az egész napos pedagógussztrájk mellett a pedagógusok sztrájkbizottsága kezdeményezi, hogy április 20-án délben öt percre országszerte „álljon le az élet”. A sztrájkbizottság kéri, hogy ebben az öt percben ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. „Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban” – magyarázta Galló Istvánné. A szakszervezeti vezető rendkívül gorombának nevezte a kormány diktátumát a még elégséges szolgáltatásról kötött megállapodás ügyében. Szerinte a kormány visszaél a hatalmával, és megpróbálja lehetetlenné tenni a sztrájkot. A sztrájkbizottság kéri, hogy akik nem tudják megtenni, hogy öt perce leálljanak, kék szalaggal, illetve kék zászlóval jelezzék szolidaritásukat, illetve fejezzék ki tiltakozásukat a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó kormányzati állásponttal szemben. Gallóné szerint „most nagyon fontos a kormánynak a gyermekek érdeke, de amikor a Klik nem fizette a gázszámlát és nem tudtak iskolába menni, akkor ez nem volt annyira lényeges”.

Az április 20-i egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg. További részletek itt.

Galló Istvánné

Galló Istvánné

Fotó: MTI – Máthé Zoltán

 

Fekete ruhás nap

A jövő szerdai sztrájk előtt is tartanak a pedagógusok kétórás polgári engedetlenségi megmozdulást (a részleteket itt olvashatják), de nemcsak ők demonstrálnak! „Mindenki fejezze ki szolidaritását Sándor Máriával, öltözzünk feketébe, tűzzük ki az összefogás fekete-fehér szalagját. Fejezzük ki, hogy együtt érzünk Sándor Máriával, az egészségügy áldozataival és mellőzöttjeivel. Támogassuk a gyermekeink jövőjéért küzdő tanárok mozgalmát is” – írják az országos fekete ruhás nap szervezői Facebook-oldalukon. „Az a lényeg, hogy aznap feketében kell lenni, és már addig is célszerű a fekete-fehér szalagot kitűzni. Meg fogjuk ismerni egymást! Minden ember számít, minden emberre számítunk!” Sándor Máriával készült mai interjúnkat itt olvashatják.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Puszira vittek el képeket a Szépművészetiből

„A Szépművészeti Múzeum nem kötött biztosítást azokra a festményekre, amelyeket 2013-ban kölcsönadott a Habony Árpádhoz köthető Szerb utcai lakásba” – írja az Index, és valahogy nem is csodálkozunk annyira. És persze azon sem, hogy e lazulásnak nincsen felelőse, mivel „az illetékes kolléga már nincs a múzeumban”.

false

 

Logó, te fénylő csillag, logó, te izzó parázs!

Ma délelőtt a Citadellánál már a 2024-es olimpia jegyében mosolygott Borkai Zsolt, Tarlós István, Schmitt Pál és még sokan mások, amikor is – idézve az MTI-t – „leleplezték a 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémáját”. Azt pedig már a saját szemünkkel is láthatjuk, hogy a Graphasel designstúdió emblémájának meghatározó elemei a Szabadság-szobor, a víz és az olimpiai öt karika, utóbbi azonban nem a klasszikus formában, hanem „újraértelmezve” jelenik meg.

false

 

Fotó: MTI – Illyés Tibor

 

Gyárfás, a nagyvonalú

További sporthír, hogy „Gyárfás Tamás felajánlotta a vizes vb-t előkészítő állami cégnek az üresen álló zuglói ingatlanát”. A 444 szerint az egykori Nap TV székházát Gyárfás a különös nevű Bp2017 Nkft.-nek havi 1 Ft+áfáért adta bérbe, s a cégnek „jogában áll a saját igénye szerint rendbe hoznia”.

A nagyvonalú gesztust valamelyest árnyalja, hogy a portál úgy tudja, a „Bp2017 Nkft. ügyvezető igazgatója Gyárfás Tamás beosztottja, Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára”, illetve hogy az ingatlan felújítása máris megkezdődött, és azt a cechet már nem Gyárfás állja.

false

Fotó: MTI


 

 

A Fidelitas-disznótor szomorú következményei

Nyomoz a rendőrség a Fidelitas februári füzesgyarmati zárt rendezvényén történt verekedés miatt. Az eset érintettjei nem tettek bejelentést a rendőrségen, ezt megtette helyettük Tényi István, a Fidesz fő feljelentője. Bejelentése nyomán a Békéscsabai Rendőrkapitányság garázdaság gyanúja miatt folytat nyomozást – írja az Index. Az érintettek nem nyilatkoztak a portálnak.

Figyelmébe ajánljuk