Tízezer demonstráló szállta meg Csepelt

  • narancs.hu
  • 2016. március 13.

Hírnarancs

Orbán Viktor szólt. Húsvét után dől el a posta- és az MNB-törvény sorsa. Kormányellenes tüntetés volt Lengyelországban. Szanyi kapitány lenne. Hírek.

Orbán Viktor minősítette az emigráló meg az itthon maradó fiatalokat

A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának tartott beszédben szólt a fiatalok tömeges kivándorlásáról – a Villámnarancs szerint elég durvát. „A legmozgékonyabb, legbátrabb fiatalokat nem lehet megakadályozni” (abban, tudniillik, hogy emigráljanak), mert meg akarják ismerni a világot. Azt sem volt rest hozzátenni, hogy „bennünket sem lehetett, a kommunizmus alatt sem”. Ám Orbán azért mégse bújt ki a bőréből, s mindenkit megnyugtatott, hogy „idővel hazahozzuk őket”. Aha.

Nagymenőknek hitték magukat egykor is

Nagymenőknek hitték magukat egykor is

 

Palkovics a Magyar Időkben fenyegeti kirúgással a tiltakozó tanárokat

A kormány első számú hírharangját választotta Palkovics László oktatási államtitkár, hogy világgá kürtölje: leszámol a polgári engedetlenkedőkkel – írja a Villámnarancs. A Magyar Időknek adott interjú nagyjából úgy foglalható össze, hogy aki pampog, annak kizárólag politikai indítékai lehetnek, hiszen a kormányzat is reformokat, átalakítást és előrelépést óhajt. Tehát semmilyen elégedetlenségnek helye nincs.

Ám a heves fenyegetőzésnek példaértékű alanyai is vannak az oktatási államtitkár közlésében. Pukli Istvánt, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját, valamint a tiltakozó zuglói tanárnőt emlegeti, méghozzá kilátásba helyezve, hogy meglesz annak a böjtje, ha valaki a kormánnyal packázik. Ki lesz rúgva a sztrájkoló tanárnő: ez „esetben az iskolaigazgatónak és a tankerületi igazgatónak kell eljárni, és meg kell szüntetni a jogviszonyát, mert a munkaköri leírásában szerepel, hogy értékelnie kell a gyerekeket. Ha nem teszi, fegyelmi vétséget követ el.”

Ez nem photoshop

Ez nem photoshop

Fotó: shogunse.hu

Pedig nem fél…

A magányos sztrájkot hirdető zuglói tanárnő (szerencsére) nem fél, Palkovics szavaira is csak annyit reagált, hogy „nyugodtan keressenek utánam, jó internetes kutatómunka lenne”. A hvg.hu megkeresésére Szalayné Tahy Zsuzsa, a Szent István Gimnázium informatikatanára elmondta, hogy még mindig sokan félnek a tanárok közül, „de tudják, ha valaki kiált, akkor helyettük is teszi”.

A sztrájk bejelentése után sorra kapta a támogató hozzászólásokat jelenlegi és volt diákjaitól, tanároktól. Szalayné azért nyúlt ehhez az eszközhöz, mert nem tudná hitelesen értékelni a gyerekek munkáját: „az értékelés abszolút mérce szerint ilyen körülmények között erkölcstelen a diákkal szemben”, írta Facebook-posztjában. „Ez a sztrájknak egy olyan formája, amikor a munkáltató által nem biztosított feltétel kompenzálását tagadom meg. Köznapi példával: utasíthat-e a munkáltató bárkit arra, hogy jogosítvány nélkül vezessen?” – szemléltette a helyzetet.

Húsvét után kiderül, mi lesz a posta- és az MNB-törvény sorsa

Négyszer kért eddig előzetes normakontrollt az államfő, Áder János az Alkotmánybíróságtól: a posta- és az MNB-törvény módosítása a harmadik és a negyedik ilyen eset. A jelenleg csonka, 13 taggal működő Ab várhatóan húsvét után – még Lenkovics Barnabásék leköszönése előtt – hoz döntést a két vitatott törvénymódosítás ügyében – írta a hvg.hu. Míg a postatörvény megváltoztatása a Magyar Posta piaci alapú szolgáltatásaira vonatkozó adatszolgáltatást korlátozná, addig az MNB-törvény röviden csak a közpénzek mozgásának eltitkolását tenné lehetővé, vagy ahogy azt Kósa Lajos találóan megfogalmazta, azt a jelenséget, amikor a közpénz elveszti közpénz jellegét.

A lengyelek is a kormány ellen tüntetnek

false

Több ezerre vagy több tízezerre becsülhető azoknak a tüntetőknek a száma, akik szombat délben gyűltek össze a lengyel alkotmánybíróság varsói székhelye előtt, a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) elnevezésű mozgalom, valamint az ellenzéki pártok, köztük a Polgári Platform (PO) és a Nowoczesna (Modern) által szervezett tiltakozáson – írta az Index. A szombati tüntetés azután kezdődött, hogy Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő szombat délelőtt bejelentette: a Velencei Bizottság pénteki véleménye ellenére nem hirdetik ki a hivatalos közlönyben, így nem is léptetik hatályba a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) decemberi alkotmánybírósági törvénymódosítását megsemmisítő alkotmánybírósági ítéletet – írta az MTI.

Szanyi kapitány bejelentkezett

A nyár derekán ismét vezetőket választ a Magyar Szocialista Párt. A tét nem kicsi – írja Szanyi Tibor, s azonmód be is jelenti kandidálását. Szanyi az Apa, kezdődik! című dolgozatával ismét bejelentkezett pártelnöknek. Miközben brit és amerikai elvtársakat emleget, és a fiatalítás nem magától értetődő sikeréről beszél, addig azt is felidézi, hogy „telis-tele vagyunk baloldali idolokkal”. És lássanak csodát, olyan névsort hoz példaként, hogy csak na: „József Attila, Váci Mihály, Baranyi Ferenc… no, pláne John Lennon, Mick Jagger és a megannyi más művész. A világ szellemi élete balra húz. Még Ferenc pápa is velünk van!” A program és az ahhoz társuló akcióprogram láttán, hiába, csak a Villámnarancs sorainak lehet némi relevanciája.

Torgyán József álmát használja a Fidesz agrárminisztere

false

Fazekas Sándor japáni tárgyalásairól tartott élménybeszámolót a sajtónak, kihangsúlyozva, hogy „a magyar élelmiszer a legnehezebb piaci körülmények között is megállja a helyét" – írja a Villámnarancs. A hurráhangulatú megszólalásból kiderült, hogy Japán fontos exportpartnere Magyarországnak, s a magyar agrárexport szárnyal a japán piac felé. Fazekas konkrétan sertéshúst, baromfit, mézet, liba- és kacsamájat, kolbászt és téliszalámit, meg bort és édesipari termékeket sorolt fel, ám szavaiból kiderült, mindez nem elég… Fazekas akkorát álmodott, mint egykor Torgyán József.

Elment a Mágus

74 éves korában meghalt Verebes József mesteredző, a Mágus, aki három bajnoki címet nyert és kétszer is vezette a magyar labdarúgó-válogatottat.

Demonstratív Fradi-jelenlét

Több mint tízezer Fradi-szurkoló lepte el Csepelt, ahol a Csepel–FTC II. NB III-as bajnoki mérkőzést játszották. Ám nem (csak) azért volt ennyi drukker ezen a meccsen, mert olyan hú, de izgalmasnak ígérkezett, hanem azért is, mert ily módon tiltakoztak a Ferencváros szurkolói csoportjai a Groupama Arénában bevezetett vénaszkenneres beléptetőrendszer és a klubvezetés ellen. Mert az sem tetszik a Fradi-rajongóknak, hogy az NB I-es meccseket csak szurkolói kártyával lehet látogatni, sőt, kötelező buszoztatást is előír az MLSZ a idegenbe menő drukkereknek.

A mai tömegjelenethez azért kaptak egy kis segítséget is a fradisták – írja az Index –, külföldről is hívtak szurkolókat, a Rapid Wien és a Dunaszerdahely drukkerei is kimentek Csepelre.

Figyelmébe ajánljuk