Orbán már vasfüggönyről fantáziál

  • narancs.hu
  • 2015. június 12.

Hírnarancs

A miniszterelnök fékezhetetlen elméje ismét beindul, belügyminisztere új cselédtörvényt írna, magyar kapus a Liverpoolban és nyakunkon a hőségriadó – hírek egy forró napon, a másodikon, amikor szeretett kollégánk, Kovácsy Tibor nincs már közöttünk.

Amikor miniszterelnökünk a néphez szól, akkor mondandójából sosem hiányoznak a Jarryt idéző übüizmusok – nem volt ez másként mai rádióinterjújában sem (pedig azt hittük, az arab bankárok előtt kedden előadott készenléti produkciót nem bírja felülmúlni). Aki eddig nem, másként, rosszul etc. tudta, most kapaszkodjon meg: az embercsempészekhez szól a kormány bevándorlással kapcsolatos plakátkampánya. Célja, hogy minden embercsempészhez, útvonaltervezőhöz és megélhetési bevándorlóhoz eljusson a hír: Magyarország az a hely, amelyet el kell kerülniük. Orbán szerint az emberek nagy többsége egyetért azzal, hogy a bevándorlás veszélyes, az orbáni nyelven „életszerűtlen elméletet képviselő” (kissé toleránsabb, befogadóbb attitűddel megvert) politikai erők azonban hangosabbak. Orbán Viktor a liberális értelmiség akcióit egy rendkívül kicsi, de hangos kisebbség képviseletének tekinti, amely azonban (s most előbújik belőle a bölcselő): „teljesen szemben áll az élettapasztalattal”. Orbán ekkor végképp elereszti a gyeplőt: ha baloldali kormány kormányozna most, akkor több százezer menekült lenne már itt, és három év múlva azt sem tudnánk, Londonban, Párizsban vagy Budapesten vagyunk éppen. Hálatelt szívvel mondhatjuk, kormányzásának hála fel sem merül bárkiben, hogy ne itt élnénk, e lángnyelvektől ölelt, nádfedeles kicsi hazában.

false

 

Fotó: MTI

Bölcs vezetőnk a plakátok megfogalmazását inkább enyhének találta: egyéni interpretációjában az ominózus otromba alkotások nem azt mondják, hogy ide nem lehet jönni, hanem azt, hogy be kell tartani a törvényeket (Csak emlékeztetnénk a legjobban sikerült műre: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”, ami sajnos durván mást jelent, mint amit Orbán sugallna.)

A kormány keresi a megoldásokat, minden lehetőséget végigvesznek, ideértve a teljes fizikai határzár lehetőségét is! Sőt a kormány előveszi a szerbeket is: „Nem tartjuk helyesnek, hogy ránk küldik a menekülteket, már Szerbia területén fel kellene tartóztatni őket” Orbán szerint az Európai Unió költségén, de azon kívül kellene fogadóállomásokat kialakítani, és lehetővé kellene tenni, hogy a tagállamok eldönthessék, befogadják-e a belépni szándékozókat. Figyelem, ezek volnának az orbáni definíció szerint az életszerű megoldások! Miniszterelnökünk úgy szőrmentén gyurcsányozott is egy kicsit, mintegy megszokásból (szerinte az Altus-ügyből szimbolikus európai kérdés lesz a következő időszakban, amellyel a nemzetközi közösség hosszasan foglalkozik majd, és komoly tanulságokat von le belőle), habár az ezzel kapcsolatos kommunikációból eltűnni látszik a muníció.

Pintér meglengeti az ostort

Néhai dél-amerikai sorozatokon és Móricz-novellákon edződött belügyminiszterünk sem tétlenkedett: Pintér Sándor új törvényjavaslata szerint a közmunkásokat átvezényelhetik mezőgazdasági idénymunkára, s nekik kötelező jelleggel el kellene fogadni a felajánlott napszámot. Hogy pontosan kiket zavarnak ki a földekre, arról a polgármesterek egy személyben dönthetnének.

false

 

Fotó: MTI

A törvénymódosító javaslat kapcsán korábban csupán azt emlegették, hogy három hónapra kizárná a közmunkából azokat, akiknek közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonyuk, vagy akik saját maguk mondtak fel – a javaslat eme újabb, cselédtörvényi aspektusára a vs.hu cikke hívta fel a figyelmet.

A javaslat szerint ugyanis annak a gazdálkodónak, aki május és október közt embereket venne fel egyszerűsített foglalkoztatásban (így napi 500 forintnyi közterhet kell csak fizetni a munkavállalók után), a helyi polgármesternek kell majd bejelentenie a munkaerőigényét: ő fogja kiválasztani a megfelelő közmunkásokat, majd leadni a listát a járási hivatalnak, amely szól a közmunkás foglalkoztatójának, hogy mentse fel a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. A közmunkásnak pedig át kell mennie az idénymunkára, mert ha nem teszi, akkor három hónapra kizárják a közmunkából és a segélyezésből is. A javaslat alapján pedig fel sem mondhatna például a rossz munkakörülmények miatt, mert ha otthagyja a neki kijelölt munkát, akkor oda a közmunka is, megint csak három hónapra. Azt hisszük, Pintér eme piramidális ötlettel kiérdemelte az új magyar ültetvényesek sajnos még megalapításra váró Arany Korbács díját.

Som Lajos

A Blikk szerint a Piramis (mely zenekar még ebben a szezonban fellép majd egy szabadtéri klubban az ős-Mini társaságában) néhai basszusgitárosa, a szerencsétlen sorsú Som Lajos teljesen önként vallotta be a Best magazinnak, hogy a hetvenes évektől III/III-as besúgó volt. De nem zenésztársai ellen, hanem értük jelentett, azt is kényszeredetten. Révész Sanyit pedig azzal vádolták, hogy Szeged mellett füvet (kendert) termesztett. Pedig nem is. További érdekfeszítő részek itt olvashatók.

Kell egy kapus

Magyar labdarúgók neve ritkán kerül szóba, amikor legendás európai klubok igazolásairól esik szó, de most kivételt kell tenni: az F. C. Liverpool – amelyik akkor is nagy szám, ha idén „csak” 6. volt a Premier League-ben – leigazolta a magyar válogatott kapust, Bogdán Ádámot a másodosztályú Bolton Wandererstől. A mi fiunk, aki ez utóbbi klub színeiben már védett az első ligában is (2010 és 2012 között), valószínűleg a belga válogatott Mignolet-val küzd meg, nemzetisportos fordulattal élve, a hálóőri posztért – van az a klub, ahol már a kispad is szépen csillog!

Kánikula

Ennek is el kellett jönnie: hétvégére, prognózisunkat igazolva, megkapjuk az év első hőségnapjait: nem csak napközben emelkedik 35 fok közelébe a hőmérséklet, de az éjszakák is kellemetlenül melegek lesznek. A napi középhőmérséklet mindenhol 25–28 fok között alakul majd, így az országos tiszti főorvos tegnap déltől hétfő éjjelig másodfokú hőségriasztást adott ki. Vasárnap délután és este már többfelé is hűsítő záporral, zivatarral kell számolni, hétfőtől pedig újabb zivatarok kíséretében lesz a múlté a hőség, keddre alaposan visszaeshetnek a nappali és az éjszakai hőmérsékletek is.

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.

Kapupánik

A mai fiatalok már nem tudják mi az élet, se háborújuk, se békéjük, kapálni se tudnak, csak ülnek a számítógép előtt. Gyenge, menekülő generációt szült a korábbiak feszített, izzadságos munkája, elkényeztették őket. Az ilyenekből nem lesznek ’56-os hősök.

Futott két kört

A békemisszió a béke ügyét sajnos, és reméljük egyelőre, nem vitte mérhetően előre utolsó, múlt heti bejelentkezésünk óta, pedig azóta Kijiv, Moszkva és Hszi Csin-ping után Washingtont és az akkor még ép fülű Trump elnökjelölt urat is megjárta Orbán Viktor.

Visszacsatolás

Amikor Antall József a választási sikerének valahai eufóriájában azt találta mondani, hogy ő lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretne lenni, nagyot dobbant a nemzeti szű, vagy lélek. Hogy pontosan mire gondolt a felhevült költő, azt éppenséggel soha nem fogjuk megtudni.

„Mit írtál, szakácskönyvet?”

Bár már négy kötetet jegyez – egy beszélgetőkönyvet és több színpadi adaptációt –, még mindig zavarba ejti, ha írónak nevezik. Az Örkény Színház színészével a legújabb novelláskötete, a Kevert kapcsán így elsősorban az írásról beszélgettünk.

Zsákban futás a pálya mellett

Csák János helyét vette át az európai parlamenti és önkormányzati választás másnapján. Nem a lehengerlő víziók embere, inkább igyekvő háttérmunkás. Kérdés, hogy ez mennyi ideig lesz elég az életben maradáshoz.

„Egy dobásunk van”

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a 2017-ben nagy lendülettel indult párt szereplése az idei júniusi választásokon. Tompos Márton 3,7 százalékos pártot vesz át, ígérete szerint valami teljesen újat fognak kipróbálni.

Sarkadi utca, Berlin

Egy egész utcát uralt Berlinben az a prostituáltakat dolgoztató Békés megyei banda, amelynek tagjait emberkereskedelem miatt ítélte súlyos fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra a Gyulai Törvényszék.