Karikatúrapályázat a sajtószabadságról

  • narancs.hu
  • 2024. január 31.

Interaktív

Szóban, írásban volt már sok kifogás. "Jöjjenek hát a karikaturisták!"

"Az Alaptörvény IX. cikke kimondja: Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit. Működik ez a gyakorlatban? Az újságírók jó része szerint nem, szinte naponta sérül a szabad tájékoztatás joga. Történetek tucatjai szólnak arról, mikor miért nem jutottak közérdekű információhoz a sajtó munkatársai. Szóban, írásban ezt már többször kifogásoltuk. Nem sok eredménnyel. Jöjjenek hát a karikaturisták! Talán a humorral könnyebb rávilágítani, mi a baj e téren"– írja közleményében a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), amely ezért pályázatot hirdet karikaturistáknak "Sajtószabadság 2024" címmel:

Pályázni magyar állampolgárságú karikaturistáknak lehet 3, a témáról szóló rajzzal, elektronikusan. A pályaművek elkészítésével kapcsolatban semmilyen technikai megkötés nincs.

A munkákat nyomdakész formában kérik beküldeni, minimum 300 dpi felbontással, A/3 méretben történő nyomtatáshoz.

A pályázatok beérkezési határideje 2024. február 15.

Az arra érdemes karikatúrákat a MÚOSZ-ban kiállítják, publikálják a MÚOSZ-honlapon és a Facebookon. A díjakat a március 15-i sajtónapi ünnepségen adják át.

A zsűri tagjai: 

  • Gordon István, a Varsói Magyar Kulturális Intézet volt igazgatója
  • Gyürke Kata, a MÚOSZ elnökségi tagja
  • Föld S. Péter újságíró
  • Kereszty András, az ujnepszabadsag.hu főszerkesztője
  • Kozma Péter, a Karton Karikatúra Múzeum vezetője

További részletek és jelentkezési űrlap itt található.

Nyitóképünkön a 2023 áprilisában, 102 éves korában elhunyt Al Jaffee karikatúrája látható.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.