"Rám küldte az erre trenírozott majmait" - Samantha Bee a Narancsnak

Interaktív

A Trumpot is kiborító komikus egy mobilappal versenyezteti meg a politikusokat. New Yorkban beszélgettünk.

Samantha Bee a Daily Show tudósítójaként vált ismertté, akárcsak John Oliver (interjúnk vele itt), és immár neki is saját késő esti szatirikus-politikai tévéműsora van: a Full Frontal with Samantha Bee. Az amerikai elnökválasztásra egy mobiltelefonos játékkal készül, amely egyszerre ösztönöz szavazásra és versenyezteti az elnökjelöltségre pályázókat. A komikussal Köves Gábor beszélgetett a New York-i Comic Con alkalmával. Az interjú a Narancs legfrissebb számában olvasható. Ízelítő:

Magyar Narancs: A Full Frontal’$ Totally Unrigged Primary (A Full Frontal show totálisan el nem csalt előválasztása) immár a második politikai természetű játéka. Létezik egyáltalán piaca a vicces választási mobilappoknak?

Samantha Bee: Szerintem mi alkotjuk ezt a piacot, de nem ártana a verseny. A mi játékunkban is nagy szerep jut a versenynek, ahogy haladunk előre az időben és egyre többen kiesnek majd, a játék is egyre kompetitívebbé válik. Aki játszik velünk, sok mindent megtudhat a jelöltségre pályázókról, és hogy épp mi folyik a politikában az előválasztással kapcsolatban. A játékot a napi hírek is alakítják, rugalmasságra törekszünk, és a helyzethez méltó hülyeségekkel készülünk.

MN: A hülyeség milyen fokát célozzák be?

SB: A szórakoztató hülyeség a mi szintünk. Csak hogy ne kelljen már az általunk közölt információkat olyan nagyon komolyan venni. Fontos, hogy a felhasználók élvezzék a játékot. Énekelni is fogok – az idétlenség ilyen mélységeibe fogunk többek között lemerülni…

(…)

false

 

Fotó: Köves Gábor

MN: Komikusi munkásságával sikerült magára haragítania Trump elnököt?

SB: Nagyon is. Mindig sikerül kiborítanom.

MN: Ez miben nyilvánult meg?

SB: Rám küldte az erre trenírozott majmait. Rémálom volt. Egy külön tweetet is szentelt nekem, az ilyesmi azért megváltoztatja az ember életét. (Trump a tweetjében Bee kirúgását szorgalmazta, miután a műsorvezető az elnök bevándorlási politikája kapcsán „felelőtlen pinának” nevezte Ivanka Trumpot a műsorában. Bee később bocsánatot kért a szóhasználatért – a szerk.) Trump szörnyű emberi lény. Egy valóra vált rémálom, amiben élünk. A műsorom egyfajta kordokumentum arról, hogy az Amerikában élők között vannak még, akik nem őrültek meg. Igyekszünk a történelem jó oldalán állni, ez a célunk az app-pal is. Joggal érezhetjük, hogy a demokráciánk ostrom alatt van. Fontos, hogy az emberek értesüljenek a fejleményekről, de mi az ismeretterjesztés szórakoztató módját műveljük, a hülyeség nálunk nem akadály.

MN: A nem szörnyű politikusok közül kit látna szívesen az USA következő elnökeként?

SB: Stacey Abramst szívesen látnám, csak az a baj, hogy ő végül úgy döntött, nem indul...

A teljes interjú a friss Magyar Narancsban olvasható, mely csütörtöktől kapható az újságárusoknál vagy előfizethet rá itt.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.