Év végére lehűlés – Időjárás a héten

A karácsonyi ajándékként kapott enyhülés még egy-két napig húzza, ám hét közepétől visszatér a hideg szürkeség. 2017 is faggyal indul.

Karácsony két napjára a télből már-már tavasz lett, s a hét első munkanapján sem lesz hideg, de a december végéhez képest kifejezetten enyhe, habár szeles kedd után fokozatosan hűl az idő – igaz, ezzel együtt ki is szárad a légkör. Kedd estétől kezdve még többfelé (így a főváros környékén) fog esni (főleg folyékony, maximum vegyes halmazállapotban), de szerda hajnaltól kezdve egészen a csütörtökre virradó éjjelig már csak a Dunántúl nyugati-délnyugati felén (illetve elszórtan a Tiszántúlon) számíthatunk csapadékra – igaz, ez a hideg levegő érkezésével már egyre inkább hó lesz.

Hét közepétől pedig már nem várható „rendes” csapadék – ha csak a visszatérő ködből kialakuló szitálást, az ipari havat és a zúzmarát nem tekintjük annak. A nap nagyobb részében már megint fagyni fog, napközben pedig maximum pár fokkal megyünk 0 fölé, de a makacsul ködös tájakon fagypont körül/alatt marad a hőmérséklet is. Péntek hajnalra legyengül az addig legalábbis élénk (néha és néhol erősebb) északias szél is, onnantól kezdve a hét utolsó három napján már rendes légmozgásra sem számíthatunk – s ez egyet jelent a makacs ködmezők kialakulásával (és a romló levegőminőséggel). Ennek dacára, ahol felszáll a köd, ott a napsütésben sem lesz hiány.

Határozottan télies körülmények várnak ránk szilveszter éjszakáján is – mínusz a hóesés. Mindenhol erősen fagyni fog, de azért farkasordító hidegtől nem kell tartanunk, az új év, 2017 első napján vasárnap pedig sokfelé egész nap ködös-párás, hideg idő várható, néhol azért előbukkan a nap is a felhők közül.

Visszatér a hideg, szürke idő

Kedd: Változóan felhős, naplementéig még csapadékmentes, szeles időben napközben 3, 8 fok körüli maximumokra számíthatunk: a Dunántúl nyugati-délnyugati részén lesz a legmelegebb, az északi hegyvidéken a hidegebb. Az ország nagy részén minimum élénk, de inkább erős északnyugati szél fog fújni. Késő délutántól, kora estétől a Dunántúlon, a Duna mentén (így a főváros környékén), majd átmenetileg a Tiszántúlon fog esni (zömmel eső, havas eső, a magasabban fekvő térszíni helyeken hó is). Hajnalban már csak nyugaton várható további csapadék (főleg havazás). Éjszaka északon-északkeleten kiterjedten, délnyugaton elszórtan, az ország nagyobbik, még mindig élénken-erősebben szeles részén pedig egyáltalán nem fog fagyni: reggelig –2, +2 fokos minimumokra számíthatunk.

Szerda: Változóan felhős, még mindig élénken, délután sokfelé erősen szeles időben már csak 2, 5 fokos maximumok várnak ránk. A Dunántúl nyugati-délnyugati peremén, illetve a Tiszántúlon hullhat csapadék – mindenféle halmazállapotban. Naplemente után kelet felől folyamatosan mindenhol fagypont alá süllyed a hőmérséklet: reggelig –2, –6 fokig hűlünk. Az éjszaka első felében még főleg a Dunántúl nyugati és déli peremén fog havazni, de éjfélre ott is eláll. Eközben még mindig élénk északi-északkeleti szél fog fújni.

Csütörtök: Változóan felhős időben már csak –1, +3 fokos maximumok várhatók, a makacsul ködös vidékeken ismét egész nap fagyni fog. A Dunántúlon élénk északnyugati, az ország keleti harmadán még élénkebb-erősebb északi szél fog fújni. Naplemente után mindenhol fagypont alá süllyed a hőmérséklet, éjszaka –4, –9 fokos minimumokra számíthatunk, a hajnalig fokozatosan gyengülő szélben sokfelé képződik köd.

Péntek: A köd felszállása után többnyire derült idő lesz, de napközben így is zömmel fagypont körüli, maximum kicsit afölötti (–1, +2 fokos) maximumok várnak ránk. Legfeljebb keleten fújhat még kissé élénkebb északkeleti szél. Estétől gyenge légmozgás mellett erősen fagyni fog, éjszaka többnyire –4, –9 fokos minimumok várhatók (a Bakonyban, Mátrában lesz ennél kevésbé hideg), sokfelé képződik zúzmarás köd.

Szombat: Helyenként (tipikusan az északi határ mentén) már szürke, borongós, ködös, de azért az ország nagyobb részén szerencsére még zömmel derült, napos időben –2, +3 fokos nappali maximumok várnak ránk: leginkább még a Dunántúl déli és nyugati peremén lépheti át a hőmérséklet a 0 fokot. Legfeljebb gyenge északnyugati szél fog fújni. Éjszaka gyengén szeles időben erősen fagyni fog: egészen –3, –9 fokokig hűlünk, reggelre már terjedelmes ködmezők alakulnak ki.

Vasárnap: Az új év első napján helyenként változóan felhős, néha napos, máshol szürke, ködös, párás, de zömmel csapadékmentes időnk lesz. Ahol feloszlik a köd, ott fagypont feletti, akár 2, 4 fokos maximumokra számíthatunk, ám a makacsul ködös vidékeken, azaz az ország zömén csak 0, –2 fokot mérünk majd. Legfeljebb az Észak-Dunántúlon fújhat említést érdemlő délkeleti szél. Éjszaka többnyire gyenge szélben ismét keményen fagyni fog: egészen –5, –10 fokig süllyed a hőmérséklet, s megint sokfelé képződik zúzmarás köd.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk