Folytatódik a száraz november, kerül minket az igazi hideg

Ezen a héten már mérséklődik felmelegedés, de még messze leszünk attól, hogy igazán dideregnünk kelljen

A múlt heti, rekordokat döntő melegtől alighanem elbúcsúzhatunk, de egyelőre még nem az ősz végi hideg napok kopogtatnak, csupán az átlagosnál „mindössze” 3-4 mindig  fokkal melegebb idő következik.  Anticiklon – alighanem ez lesz az e hétre szóló kulcsszó: a fölöttünk húzódó magas nyomású zóna meggátolja, hogy holmi frontok jussanak a közelünkbe – éppen ezért zömmel olyan száraz lesz ez a hét is, mint a puskapor. Leszámítva, hogy a ködös területeken bármikor előfordulhat szitálás is. De a tőlünk északra gyülekező, mind hidegebb levegő sem tud a közelünkbe jutni: habár a következő napokban is uralkodó délkeleti áramlással is már pár fokkal hűvösebb (de még mindig langyos) levegő érkezik, de azért sejthető, hogy valódi lehűlés aligha a Földközi-tenger irányából érkezik (ahol most is egy kiterjedt mediterrán ciklon kavarog - ennek előoldalán, a melegszektorban marad a délkeleti áramlás). Csütörtökön azután már a szél is alig rebben, ami egyet jelent a makacsul ködös-párás és mind szennyezettebb légkörrel. Az anticiklonális körülmények miatt napról napra szinte alig változik valami az időjárásunkban – mondjuk a hét elejéhez képest csütörtökig pár fokot lépcsőzetesen mérséklődik a nappali felmelegedés (és ugyanez vonatkozik a mind hűvösebb, párásabb éjszakákra is).

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Novemberi ködök

Némi változatosság jelentkezhet amiatt, hogy mennyire kitartóan és kiterjedten marad meg a hajnalra sokfelé képződő köd. Ahol (tipikusan északkeleten) napközben is csupán gyengén fúj az éjszakára többnyire mérséklődő szél, ott a papíron számíthatónál várhatóan hűvösebb és kellemetlenebb idő várható, míg a széles északnyugat-délkeleti szélcsatornában hamarabb oszlanak fel a ködfoltok. Hét közepére átmenetileg gyengül az addig uralkodó délkeleti áramlás – az alig szélben ekkor már végleg a köd lehet a király. Azért a tovább rövidülő délutánokon némi napsütésben is reménykedhetünk - hétvégén pedig sokfelé ismét feltámadhat a déli-délkeleti szél, ami határt is szab a további lehűlésnek. A friss prognózis szerint vasárnap még melegedhet is - és a jövő hét elejére is marad ez az viszonylagos (persze inkább csak a nappali órákban érvényesülő) enyheség!

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Néha napos

Hétfő: Főleg egy délkeleti-északnyugati széles szélcsatornában (Dél-Alföld, az ország középső harmada, Észak-Dunántúl) élénkül meg a délkeleti szél, itt több napsütésre számíthatunk. Eközben délnyugaton, és keleten-északkeleten gyenge marad a légmozgás és itt sokfelé maradhat a ködös-párás idő. Délután ennek megfelelően 14 és 21 fok közötti maximumok várhatók (már csak kevés helyen, főleg az ország keleti harmadán érheti el a hőmérséklet a 20 fokot). Éjszaka is a középső és az északnyugati országrészben fújhat még mérsékelt délkeleti szél, máshol a gyenge légmozgás miatt akár sűrű köd is képződhet. Reggelre többnyire 4, 9 fokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: A ködfoltok (sokfelé csupán részleges) feloszlása után némi derengő napsütésre is számíthatunk.    Délután többnyire 15, 19 fokig melegszik az idő – délkeleten lesz a legmelegebb és csupán az Észak-Dunántúli hegyvidéken (no, meg a makacsul ködös területeken) lehet 15 foknál kevesebb. Főleg a középső és az északnyugati országrészben fújhat kissé élénkebb délkeleti szél. Főleg a Dunántúlon és középső országrészben éjszakára is marad a mérsékelt szél – így főleg a szélcsendes keleti-északkeleti régiókban képződhet sűrűbb köd. Reggelig 3, 10 fokig hűlünk: a legkevésbé délkeleten.

Szerda: Ismét a középső és az északnyugati országrészben fújhat élénkebb délkeleti szél (legalábbis kora délutánig) – és itt várható több napsütés is. Keleten-északkeleten illetve délnyugaton sokfelé napközben is borongós-párás időre számíthatunk. A hőmérsékletek délutánra elérik a 12, 18 fokot: ahol napközben is megmarad a köd (mint északkeleten és néhol az Észak-Dunántúlon), ott 14 fok sem lesz, a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb. Már a délután második felében az ország nagyobb részén gyengül a légmozgás, éjszaka még az északnyugaton fújhat mérsékelt délkeleti szél, főleg a keleti és a középső országrészben kiterjedt ködmezők alakulhatnak ki. Reggelre 3, 9 fokig csökken a hőmérséklet.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Csütörtök: Sokfelé napközben is ködös, párás idő lesz – köszönhetően annak, hogy (a Dunántúl részleges kivételével) már nem várható említést érdemlő légmozgás. A köd felszállása után azért már többfelé számíthatunk némi derengő napsütésre - csapadékra viszont sehol sem, leszámítva némi ködszitálást. A hőmérsékletek 14 és 17 fok között tetőznek. Éjszakára is gyenge marad a légmozgás, sokfelé lesz párás, ködös a levegő – északon ebből gyér csapadék, ködszitálás is előfordulhat. Reggelig már 0, 8 fokig hűlünk: a legjobban északkeleten, a legkevésbé az Alpokalján.

Péntek: Sokfelé ködös, párás, ám helyenként - a ködmezők feloszlása után - már derengően napos idő lesz. Többnyire gyenge marad a légmozgás, a Dunántúl keleti és északi felén (és részben a Duna mentén) fújhat némi, inkább csak mérsékelt délkeleti szél. Délután többnyire 12, 17 fokig emelkedik a hőmérséklet, ám a tartósan ködös északi-északkeleti vidékeken 10 fok körül ragadhat. Éjszaka a Dunántúl északi és nyugati részén mérsékelt délkeleti szél fog fújni, máshol többnyire gyenge marad a légmozgás. Sokfelé képződik köd! Reggelre  0, 8 fokig hűlünk (északkeleten már előfordulhat talaj menti fagy is).

Szombat: Párás, északkeleten sokfelé makacsul ködös, délután néhol már derengően napos idő lesz.  Keleten és délen többnyire gyenge, legfeljebb mérsékelt, ám északnyugaton élénk délkeleti szél fog fújni. Délután 9, 16 fokos maximumokra számíthatunk: délen és nyugaton lesz némileg melegebb, a tartósan ködös északkeleten a hidegebb. A Dunától keletre éjszaka is gyenge marad a légmozgás, itt sokfelé képződik köd, nyugaton fújhat kissé élénkebb délies szél. Reggelig 0, +10 fokig hűlünk - a Dunántúlon lesz kevésbé hideg a reggel.

Vasárnap: Voltaképpen kevés szokványos (közepes illetve magas szintű) felhőzet lesz felettünk, többfelé kisüthet a nap is, de a köd és az abból képződő alacsony szintű rétegfelhőzet északkeleten egész nap megmaradhat, elvégre itt szinte alig mozdul a levegő. Eközben azonban az ország nagy részén mérsékelt, nyugaton néhol már élénk déli-délnyugati szél fog fújni (de naplementére mindenhol gyengül az ereje). Délutánra 11, 19 fokig emelkedik a hőmérséklet: a szelesebb délen és nyugaton lesz a legmelegebb, a makacsul ködös északi-északkeleti tájakon a hűvösebb. Éjjel igen visszafogott széljárást tapasztalunk, így sokfelé képződik köd. Reggelig 4, 9 fokig hűlünk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk