Meglepő, de melegszik – időjárás a héten

Ezen a héten visszatér a kellemes, kora őszi meleg, s a hét második felében, pláne a déli országrészben már a 25 fok körüli délutáni csúcshőmérséklet sem lesz ritka.

A múlt héten éppen csak bemutatkozott a kicsit későn jött kora őszi meleg (alias vénasszonyok nyara) – ezen a héten sokkal alaposabb kóstolót kapunk belőle. Ehhez pusztán egy kedvező kontinentális légköri helyzet szükséges: Európa közepe éppen két nagyobb kiterjedésű légköri rendszer, a Kelet-Európa felett terpeszkedő gigantikus anticiklon és a nyugat-európai ciklonrendszer közé szorul. Ezek közös áramlási rendszerében pedig idővel mind melegebb, igaz nem teljesen száraz levegő áramlik a Kárpát-medencébe. No, azért annyira nem lesz nedves, hogy ez igazán kedvezzen a „rendes” csapadékképződésnek: ezzel szemben a párás levegőben hajnalonként rendszeresen képződik köd. Ez azonban előbb-utóbb felszáll majd (a legmakacsabb ködfoltok az északi és a dunántúli hegyvidéken, no meg az Alpokalján maradnak meg). Délutánonként, sőt már délelőttönként egyre többfelé süt ki a nap és gyakorlatilag minden nap kicsit melegebb lesz: csütörtöktől országszerte mindenhol 20 fok feletti maximumok várnak ránk, hétvégén pedig kifejezetten a szeptember elejét idéző hangulat lesz napközben: pláne a déli országrészben akár 25-26 fok körüli hőmérsékletekkel, de azért az északi tájakon is meglesz a 20-22 fok.

Az éjszakák kezdetben azért meglehetősen hűvösek lesznek, ebben a tekintetben a hét eleje még hozza az év eme periódusában szokásos értékeket, de a hét második felében már a reggel sem lesz hideg. Ráadásul a viszonylagos enyheség jövő hét elején is kitarthat – holmi lehűlésre legfeljebb október második felében számíthatunk. A hét közepétől (a keleti országrészben már előbb is) várható igen mérsékelt, zömmel gyenge légmozgás talán szintén kellemesnek hathat, de az intenzívebb szél hiánya ilyenkor – pláne köddel is járó, anticiklonális szituációban – elősegítheti a levegő minőségének csendes romlását. Észrevehetően egyre rövidebbek a nappalok és nyúlnak az éjszakák: sokakat zavar már, hogy reggel sötétben kelnek és mind tovább kell várni, hogy világos legyen - hét elején már csak kevéssel 7 előtt bukkan elő a nap, hogy jó tíz perccel délután 6 után alá is bukjon. S megoldás sem lesz kellemes: néhány hét és visszatekerjük az órát – igen ám, de ezzel a megoldással a megrövidített délutántól elcsent egy órával pótoljuk ki a reggelt.

false

Egyre kellemesebb

Hétfőn sokfelé csak lassan oszlik fel a hajnalban képződött köd. Napközben változóan, többfelé erősen felhős időben délutánra zömmel 15–19 fokig emelkedik a hőmérséklet, talán a Tiszántúlon lehet kicsit több, akár 20–21 is. Néhol megélénkül a délkeleti szél. Kedd hajnalban sokfelé képződik köd: reggelig 7–12 fokig süllyed a hőmérséklet. Kedden délelőtt még sok lesz a felhő, a köd is csak lassan oszlik – délen még gyenge eső is előfordulhat. Délután néhol már a nap is kisüthet és 14–19 fokos délutáni maximumok várhatók. Napközben az Észak-Dunántúlon lehet erősebb a délkeleti szél – az Alpokalján viharosan is fújhat. Másnap hajnalban 9–13 fokig hűl a levegő, míg szerdán délelőtt északon még erősen felhős idő várható, helyenként némi csöpörgés kíséretében – ráadásul különösen a hegyvidékeken a köd is nehezen oszlik fel. Délután azonban már több napsütés várható és a hőmérséklet is erőteljesebben emelkedik (pláne a Dél-Dunántúlon és az Alföldön) – egészen 17–23 fokig (az északi hegyvidéken s pont a főváros környékén lesz kicsit hűvösebb). A Dunántúlon lesz élénkebb a délkeleti szél. Csütörtökre virradóra 10–15 fokig hűl, s reggel helyenként még köd borítja a tájat. Napközben már több lesz a napsütés és délutánra 19–24 fokig melegszik a levegő – csak az északi hegyvidéken lehet kevesebb 20-nál. A Dunántúl északi és nyugati részén erős lehet a délkeleti szél. Péntekre virradó hajnalban sem lesz túl hideg – legfeljebb 10–16 fok, napközben pedig 19–25 fok közötti hőmérsékleteket is mérhetünk. Sokat süt majd a nap – kár, hogy egyre hamarabb nyugszik: hétvégén kevéssel hat után. Szombat reggel 11–14 fokos minimumok lesznek, sajnos ismét kiterjedt ködfoltok képződnek, délutánra pedig 20–26 fokig melegszik az idő (délen jobban, északon kevésbé). Remek kirándulóidőnk lesz, sok-sok napsütéssel, gyenge légmozgással.  A vasárnap hajnal kifejezetten enyhe lesz: 12–17 foknál nem nagyon lesz kevesebb – azért a ködképződés ekkor se áll le. Vasárnap délután pedig zömmel 21–26 fokig emelkedik a hőmérséklet (északon lesz kicsit hűvösebb, délen melegebb), és sokat süt majd a nap is.

Figyelmébe ajánljuk